Хто замахнувся на дику Устю?

5117 0

Ми у соцмережах:

Хто замахнувся на дику Устю?

Невідомі посеред дня зрізали більше 100 дерев на набережній Усті. Спочатку видавалося, що це зробили комунальники, щоб розчистити хащі вздовж берега. Адже територію у межах вулиць Степана Бандери та Басівкутської в народі називають дикою, бо там ростуть лише зарості, в яких гніздяться птахи. Однак виявилося, що це зробили без дозволу. Люди підозрюють, що це може бути початком незаконної забудови.

Микола Бляшин, депутат міської ради Рівного:

— Коли я дізнався, що таке трапилося, то написав заяву до правоохоронних органів. Адже на таку діяльність не видавали жодних дозволів. Оскільки є ознаки злочину, то було відкрито кримінальне провадження за фактом самоуправства. Виглядає дуже дивно, що в місті зрізали стільки дерев і ніхто не знає, хто за цим стоїть. Скажу, що сесія видавала дозвіл для забудовника Олександра Гусарука, щоб він розробив детальний план забудови території. Недалеко від того місця будівельна компанія має намір будувати квартал із 5- та 7-поверхових будинків. Але розробка ДПТ та зрізування дерев це зовсім різні речі.

Екологічна інспекція Поліського округу підрахувала, що без дозволу було зрізано 158 кленів, чим завдано шкоди природі на 100 тисяч гривень. Тепер винних мають знайти поліція та прокуратура.

Свою думку висловив рівненський фахівець з видалення та формування крони дерев Дмитро Стрихарчук, який після вирубки обстежив цю територію:

— На мою думку, в умовах міста комунальники згодом все одно б їх зрізали. Судячи з пеньків, ті дерева росли сильно похилені і згодом все одно б впали. Коли б це сталося, то деревина лежала б у воді, забруднювала річку та сповільнювала течію. Шкоди природі, як такої, там не завдано, адже розчистили тільки берег.

Тим часом відомо, що з липня група активістів за підтримки будівельної компанії проводила на цій території різні толоки. Передувала цьому презентація проєкту «Променад парку» компанії «Група Смарт», засновником якої є забудовник Олександр Гусарук. Вона передбачає облагородження території берегу річки. Вздовж дитячої залізниці мають з’явитися дитячі майданчики, відпочинкова зона з альтанками, оглядовий майданчик з пірсом, місце для відпочинку над водою, скейт-парк та багато іншого. Пропонується, щоб недалеко від того місця, де було зрізано дерева, побудували кафе, де перехожі могли відпочивати. Однак зараз це лише ідея, яка є нічим іншим як лише красивою картинкою.

Представники компанії «Група Смарт» спочатку коментували, що непричетні до зрізування дерев вздовж берега річки Устя. Адже їхні толоки були спрямовані на те, щоб прибрати сміття та вийняти з води повалені дерева.

Але, як розповіла речниця прокуратури Рівненської області Оксана Жужельська, згодом забудовник визнав свою провину:

— До правоохоронців прийшов Олександр Гусарук, який повідомив, що зрізав ті дерева. Йому виписали адміністративний протокол, і він сплатив 510 гривень штрафу. Знаю, що із звинуваченням екологічної інспекції у тому, що завдано шкоди на багато тисяч гривень він не згоден. Планує оскаржувати її у судовому порядку. Говорить, що зрізав не хороші дерева, а ті, які наросли самі по собі.

Додамо, що компанія «Група Смарт» реалізовує у Рівному проєкти, які пов’язані з будівництвом. Йдеться про житловий комплекс «Синергія», Таунхауси на Ботанічній та 11-поверхівку в районі залізничного вокзалу.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також