Кінець російської монополії: на РАЕС розпочалося завантаження палива Westinghouse в реактор ВВЕР-440

908 0

Ми у соцмережах:

Кінець російської монополії: на РАЕС розпочалося завантаження палива Westinghouse в реактор ВВЕР-440

Історична подія відбулася 10 вересня – на Рівненській АЕС розпочалося завантаження палива Westinghouse в активну зону реактора ВВЕР-440. До цього моменту на енергоблоках ВВЕР-440 використовувалися паливні збірки російського виробництва. Паливо ж Westinghouse експлуатувалось тільки на енергоблоках ВВЕР-1000, в тому числі і на блоці-мільйоннику Рівненської АЕС. Подія ознаменувала кінець російської монополії на цьому сегменті ринку ядерного палива.

У заході з нагоди першого завантаження палива Westinghouse в реактор ВВЕР-440 взяли участь міністр енергетики України Герман Галущенко, президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні Мартін Оберг, президент і головний виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман, керуючий директор Westinghouse Electric Sweden Азіз Даг, начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль та генеральний директор Рівненської АЕС Павло Ковтонюк.

— Величність цього дня — це кінець монополії росіян на цьому сегменті ринку ядерного палива. І я дуже сподіваюся, що цей день відкриє шлях до швидких санкцій проти росіян в атомній енергетиці, — зазначив міністр енергетики України Герман Галущенко під час церемонії, присвяченої події.

Контракт на постачання паливних збірок для енергоблоків ВВЕР-440 укладено ще у вересні 2020 року. Після повномасштабного вторгнення Енергоатом звернувся до компанії Westinghouse з пропозицією прискорити виготовлення палива для «малих блоків». Відтак проєкт було реалізовано лише за півтора року.

— Те, що нам вдалося зробити це настільки швидко, — це великий успіх і значне підґрунтя для нашої подальшої співпраці з компанією, яка тільки розширюється. Це великий день для української енергетики, для нашого співробітництва із США і Швецією, де розташований відповідний завод, — сказав Герман Галущенко.

Паливо для українських енергоблоків виготовляється на підприємстві і місті Вестерос (Швеція). Участь у реалізації проєкту брали як фахівці Westinghouse, так і українські інженери з Енергоатома, в тому числі Рівненської АЕС.

— Дякую за це нашим партнерам, дякую усім, хто брав у цьому участь, — сказав президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін. — У цей день, коли місто-супутник РАЕС — Вараш святкує своє 50-річчя, Україна починає нову «атомну» історію — з паливом від Westinghouse — і кладе край монополії країни-агресорки, росії, на виробництво палива для АЕС.

За словами Петра Котіна, наша держава назавжди відмовляється від послуг рф і переходить на американське паливо, а згодом з’явиться і вітчизняне, яке виготовлятиметься за технологією Westinghouse, але в Україні.

У свою чергу президент і головний виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман зазначив, що фахівці Енергоатома і Westinghouse за півтора року провели фантастичну роботу, яка зазвичай триває від шести до семи років.

— Ми зробили це разом, і не тільки для України, але і для більшості європейських країн, в яких ядерні реактори відтепер можуть бути повністю незалежними від постачання палива з росіїсказав Патрік Фрагман.

Зі словами вітання виступив також Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні Мартін Оберг. Він підкреслив, що його країна підтримує Україну у війні з росією і вдячна українському народові за готовність вести боротьбу за демократичні цінності.

— Радію, що ми можемо підтримати Україну і українську енергетичну систему напередодні зими. Бажаю подальшої плідної співпраці Енергоатома і Westinghouse сказав Мартін Оберг.

Керуючий директор Westinghouse Electric Sweden Азіз Даг подякував усім фахівцям, що працювали на заводі у Швеції в режимі 24/7 для досягнення якнайшвидшого результату. Він також акцентував на важливому значенні розробки в умовах проходження зими.

На завершення заходу відбулося підписання двох важливих документів між компаніями Westinghouse та НАЕК «Енергоатом»: Меморандуму про взаєморозуміння щодо співпраці у сфері впровадження малого модульного реактора АР300 Westinghouse в Україні та Меморандуму про взаєморозуміння щодо продовження періоду ексклюзивності співпраці з Westinghouse за проєктом будівництва енергоблоків АР1000 в Україні.

Після офіційної церемонії генеральний директор РАЕС Павло Ковтонюк провів поважним гостям екскурсію на проммайданчик. Візитери побували на блочному щиті управління та у машинному залі енергоблоку ВВЕР-440.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також