Кластер «Волинь» проводить захист культур і сподівається на високий врожай

711 0

Ми у соцмережах:

Кластер «Волинь» проводить захист культур і сподівається на високий врожай

Гаряче сонце раптово припікає після затяжних дощів. На масиві біля села Гайки Ситенські Радивилівського району швидко рухається незвична техніка на високих колесах і з великим розмахом крил. Тут на площі 190 гектарів посіяно кукурудзу. А працівники кластеру «Волинь» вносять страховий гербіцид для знищення бур’янів, які, зважаючи на тривалі опади, густо засіли поміж культурами.

— Цьогорічна весняна погода дуже негативно позначилася на культурах. Квітень без опадів і з заморозками до мінус 9, а у травні за місяць випало 120 міліметрів опадів. Тож зараз потрібно проводити захист всіх культур, щоб забрати всі ці бур’яни, а ми не можемо вийти в поле через погодні умови, — розповідає головний агроном кластеру «Волинь» Володимир Кухарьов. — Зараз на полі працюють 3 самохідних обприскувачі «Кейс патріот 3330», 6 тракторів для підвезення води, а також 3 одиниці техніки для підвезення добрив.

Володимир Кухарьов

Під’їжджає для заправки обприскувача механізатор із сусіднього села Михайлівка Віктор Олійник. У кластері «Волинь» він працює вже третій рік. Тож із задоволенням долучається на кілька хвилин до розмови.

— Із 2007 року працюю на землях кластеру «Волинь». Робота добра. Зарплата задовольняє і мене, і родину. Виплати проводять своєчасно. На Польщу вже не поїду, — посміхаючись, розповідає Віктор Олійник. — А агрегат, на якому працюю, класний, новий — отримали минулого року. Працює безвідмовно. Сервісна служба обслуговує. За добу до 500 га площі можна обробити. Чи складно було? Ні. В кабіні — комп’ютер. І я вже з 2007 року сучасну техніку освоював. Працюємо з весни. У березні озимі обприскували, вносили «касси», кропили добривами. А зараз проводимо захист кукурудзи. Такий один обприскувач може обробляти 400 гектарів за добу за нормальних погодних умов. Тобто наших три таких агрегати за добу обприскують до 1200 гектарів.

Віктор Олійник

Після захисту культур у господарстві почнуть вносити мікроелементи та добрива у міжряддя інших культур, на яких позначилась посушлива весна. Зазвичай о цій порі кукурудза мала б 7-8 листочків, натомість зеленіє лише 5. Проте, вірять агрономи та механізатори, підвищення температури повітря дасть змогу рослинам набрати свого росту. Між іншим і ґрунти тут далеко не найкращі — карбонатні, кислотність і лужна реакція ґрунту також негативно позначаються на культурах, особливо при низьких температурах. Адже крейда відбиває сонячні промені і ґрунт погано прогрівається, відтак рослини розвиваються слабше. Тож фахівці агрономічної служби кластеру «Волинь» проводять досліди, випробовують нові технології обробітку ґрунту, якість та ефективність мінеральних добрив, засобів захисту, аби отримати максимальний врожай.

Цьогоріч на землях, які обробляє кластер «Волинь», посіяли озимого жита на 870 гектарах, на понад 1600 га — ярого ячменю, стільки ж озимої пшениці, кукурудзи, на 1500 гектарах — сої, на майже 3000 га — ріпаку і 3700 гектарах — соняшнику. Аграрії роблять все, аби відшліфувати всі технологічні моменти, вивчити специфіку умов господарювання саме на цій території, щоб навіть на відносно бідних ґрунтах отримати високі врожаї та розрахуватися із пайовиками так, щоб їм було вигідно.

Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також