Клуб толерантності засновано в Острозі під час відзначення цьогорічного Дня Конституції

2319 0

Ми у соцмережах:

Клуб толерантності засновано в Острозі під час відзначення цьогорічного Дня Конституції

А почалося все… з випуску магістрів і спеціалістів, котрі упродовж тижня прощалися з альма-матер. На одну з таких церемоній, яка збіглася з Днем Конституції і відкриттям тенісного турніру, прибув екс-віце-прем’єр, найбільш ймовірний кандидат на посаду першого віце-прем’єр-міністра Микола Томенко, котрий зіграв у теніс зі студентами та зініціював тут круглий стіл за участю представників «помаранчевих» партій та рівенських ректорів. У ході дискусій з’ясувалося…

…що депутати місцевих рад категорично виступають за єдність помаранчевої коаліції, адже в західноукраїнських містах депутати солідаризувалися саме за «помаранчевим» принципом — наголосила голова Острозької районної ради Інна Гвізда. …що ректори, зокрема ректор РДГУ Руслан Постоловський, категорично не хочуть змінювати «свого» міністра Станіслава Ніколаєнка, бо «дуже вже хороший чоловік» (так само пан Руслан думає про свого земляка — міністра МВС Юрія Луценка). …що, бачачи перспективи зайняття Томенком важливого місця у парламенті, острожани просять сприяння у створенні внутрішньодержавної обмінної студентської програми, бо, як з’ясувалося під час останньої студентської наукової конференції, усі 48 студентів, котрі прибули сюди з Луганська, Одеси і Запоріжжя, на Західній Україні побували вперше; така ж обізнаність наших студентів з університетами у східних регіонах.

Спокуса грошима А ще політики й науковці переймалися ймовірністю швидкого проведення адміністративно-територіальної реформи, яку активно відстоюють на Рівенщині деякі патріоти «великої Волині». Однак Микола Томенко вважає, що така реформа — не на часі: «Не можна так з плеча на всю Україну кинути нову модель укрупнення первинних територіальних громад — адже для сільської місцевості це проблема, починаючи зі школи, садка і так далі. Ідеологічно ми домовилися, що це треба робити, але як — для цього потрібно ухвалити інші закони». Микола Томенко повідомив, що парламентська більшість погодила на майбутнє важливий момент — відстоювання п’ятивідсоткового бар’єру для проходження партій у парламент.«Щодо змін до Конституції — то вони однозначно будуть зроблені в частині депутатської недоторканності, — наголосив гість, — її потрібно обмежити до парламентського імунітету, а в частині Цивільного, Адміністративного і тим паче Кримінального кодексів депутат повинен бути таким же відповідальним громадянином, як і решта громадян». А ще Микола Томенко з самого початку домагався передачі опозиції колись очолюваного ним парламентського Комітету зі свободи слова та прав людини, бо переконаний, що потрібно йти на компроміси в частині контролю опозиції за владою. Тому узгоджено, що віце-спікером буде «регіонал»: «А в межах «трійки» ми не маємо сьогодні серйозних дискусій стосовно формування органів влади. Але в мене є побоювання, що не всі можуть витримати спокусу грошима. Сьогодні ми реально маємо 240 голосів. І в будь-який момент можемо втратити 5-6».

Луценко залишається міністром В уряді Тимошенко намічено ліквідувати посади галузевих прем’єрів і всі проблеми галузей покласти на міністрів. Але Руслана Постоловського Томенко заспокоїв: «Ніколаєнко — 99 відсотків — буде міністром освіти. По Луценкові — я думаю, він залишиться міністром, тому що ми в переговорах з Президентом це вирішили, і ми виконаємо домовленості». А от дострокових виборів, які «педалюють» регіони, Україні не потрібно, — вважає пан Томенко: «Не виключаю, що за 2-3 роки відбудуться парламентські вибори. Якщо сьогодні відбудуться — регіони наберуть відсотків 35-37, БЮТ трішки більше, ніж зараз, але для помаранчевої коаліції не буде шансів».

«Ми наробили багато помилок» На запитання депутата обласної ради, члена УНП Мирослава Семаніва стосовно доцільності змін керівних кадрів паралельно із заміною голови адміністрації Микола Томенко відповів: «Призначення голів обласних адміністрацій — виключне право Президента. А в призначеннях нижче немає якогось алгоритму — все залежатиме суб’єктивно від голови облдержадміністрації. Ключові посади заступників — це має бути право голови ОДА, а далі вниз змінювати, якщо це професіонал — немає логіки. Так само на рівні районної адміністрації, якщо професійний начальник відділу — нема чого його замінювати. Про директорів шкіл я вже навіть не кажу, тут має бути підхід — професійність. Ми поміняли 18 тисяч чиновників, але сьогодні абсолютно очевидно, що це не було доброю справою, а був не найкращий період кадрових змін в Україні. Ми наробили дуже багато помилок тоді. Чиновники повинні знати, що вони не повинні вступати в партію, якщо міністр до них прийшов з тієї партії. Поки ми це не розбалансуємо — я бачу дуже велику проблему. Об’єктивно — при ймовірній частій зміні влади уявіть собі, що творитиметься з державною системою». Від перебування в Національному університеті «Острозька академія» у народного депутата Томенка — тільки найкращі враження: «З Острогом мене досі пов’язували тільки мрії. Перша — прочитати короткий курс лекцій в Острозькій академії, щоб відчути цю атмосферу. Друга — зіграти тут у теніс. А я від імені влади обіцяю, що завжди буду підтримувати Острозьку академію, допомагати від щирого серця. А от щодо наведення порядку з ліцензуванням — я це починав з Ніколаєнком, і ми обов’язково продовжимо цю роботу, бо це моя ідея — закриття псевдовузів і посилення класичних університетів, де є традиції і школи. Якщо ми на це не вийдемо — то не піднімемо науку».

Пасічник Кучму не зніматиме Наприкінці зустрічі ректор університету Ігор Пасічник оголосив нинішнє засідання круглого столу початком існування дискусійного клубу толерантності. На стіні приміщення Вченої ради, де відбувалася зустріч — портрети усіх меценатів академії. Ігор Пасічник не збирається знімати з неї портрет Леоніда Кучми чи Миколи Сороки. «Тих, хто доклав зусиль для розвитку Академії, ми вшановуватимемо незалежно від того, при владі вони чи в опозиції», — зазначив він.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також