Застуда починає «валити» рівнян з ніг, а ковід — відступив

218 0

Ми у соцмережах:

Застуда починає «валити» рівнян з ніг, а ковід — відступив

У Рівному та в області побільшало хворих на ГРВІ та інші респіраторні захворювання. Лише за минулий тиждень кількість таких випадків зросла до понад чотирьох тисяч. Але ж надворі ще по-літньому тепла погода, а не прохолодно та сиро, звідки ж узятися осіннім болячкам? — дивуються люди. Однак у школах, дитячих садках та великих колективах уже помічають, як недуга потрохи атакує. З чим це пов’язано та коли чекати «піку» — знають рівненські інфекціоністи.

Карина Онопрійчук, лікар-епідеміолог ДУ «Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб» МОЗ:

— Впродовж минулого тижня у нашій області було зареєстровано понад 300 випадків лабораторно підтвердженого захворювання на COVID-19. Захворюваність на ковід останнім часом значно знизилася, на 25% — тобто за останні тижні спостерігається негативна динаміка, це хороші новини. Найбільша частка хворих припадає на вік від 30 до 64 років, а територіально — у Рівненському районі. Варто зазначити, що чимало захворілих було госпіталізовано. Також в області був зареєстрований один летальний випадок, померла 73-річна невакцинована жінка, яка мала супутні захворювання.

А от якщо брати по грипу та ГРВІ, то за позаминулий тиждень було понад 3,5 тисячі випадків, а за минулий — уже 4300. Так що ковід поки відступив, а от інші респіраторні захворювання починають набирати обертів. Дорослі теж хворіють, але нині більше хворіють діти, діапазон 5–14 років. Це може бути пов’язане з тим, що почався навчальний сезон, а це — масове скупчення дітей у школах та дитсадках, у бомбосховищах під час повітряних тривог, а вентиляції там все ж недостатньо. Сюди додається недотримання профілактичних заходів: дезінфекції рук, неносіння масок. Перші хвилі перевищення епідпорогу будуть реєструватися ближче до кінця листопада — на початку грудня. Хоча, можливо, й дещо раніше, враховуючи нинішній різкий стрибок по ГРВІ. Будемо й надалі спостерігати за динамікою. Яких штамів грипу чекати в цьому епідсезоні — знатимемо пізніше. А от вакцина від ковіду нині наявна в усіх пунктах щеплення по області. Ревакцинацію вразливим групам населення варто робити через 6–12 місяців після минулого щеплення.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також