Компанія, яка отримала мовчазну згоду на видобуток бурштину, судиться з Рівненською облрадою

2333 0

Ми у соцмережах:

Каспарс Цинітіс та Євгенія Ромадіна

Товариство «Уорлд Ембер Україна» подало до суду на Рівненську облраду ще у січні, коли та відмовила ДП «Бурштин України» у наданні погодження на геологічне вивчення та дослідно-промисловий видобуток бурштину у Цепцевицькому лісництві Володимирецького району. Забирати позов, попри рішення на сесії облради у п’ятницю, поки не збирається.

«Уорлд Ембер Україна» є підрядником ДП «Бурштин Україна». Відповідно до урядової постанови 2016 року, державне підприємство визначне як одне з двох (ще «Укрбурштин»), яке має робити рекультивацію земель, порушених внаслідок незаконного видобутку бурштину.

Перелік таких земель (в основному це землі лісового фонду) було складено та затверджено Кабміном.

Відповідно до постанови, державні підприємства можуть брати підрядників, які за власні кошти будуть проводити частину робіт, а з ними вже розраховуватимуться опісля – коштами, вирученими з продажу бурштину.

Саму рекультивацію ж, як передбачили урядовці, компанії будуть робити тільки після того, як з ділянки вилучать 100% бурштину. Саме цей нюанс і робить рекультивацію привабливою для приватних фірм, які хочуть стати підрядниками державних бурштинових компаній.

«Уорлд Ембер Україна» має двох співвласників: українку Євгенію Ромадіну та американську компанію, зареєстровану на Волл-Стріт у Нью-Йорку –  «Уорлд Ембер Корпорейшн». За даними українського держреєстру, бенефіціаркою американської компанії є канадійка Давлетта Білалова.

Проте представник американської компанії, який приїздив на Рівненщину, латвієць Каспарс Цинітіс, зазначав, що компанія – публічне товариство, яке має багатьох акціонерів, а заодно – і досвід роботи з рекультивації.

Українською донькою, створеною у 2017 році, керує Євгенія Ромадіна. До суду «Уорлд Ембер Юкрейн» подало у січні, одразу по тому, як облрада на позачерговій сесії відмовила у наданні погодження «Бурштину України».

Директор ДП «Бурштин України» Дмитро Тяглій зазначає, що інвестори подали до суду, оскільки облрада відмовила у наданні погодження без пояснення причини. А американці, зазначає, вже встигли вкласти немало коштів у підготовчі роботи та документацію.

Дмитро Тяглій

Попри те, що «Бурштин України» таки отримав хоч і «мовчазну», але згоду на сесії у п’ятницю, забирати позов на облраду поки що приватна компанія не збирається. Засідання у справі призначене на 11.00 18 березня, тобто на завтра. Проте його можуть перенести, адже суддя Оксана Дудар минулого тижня була на лікарняному і ще не відомо, чи з понеділка повернеться до роботи.

Щодо мовчазної згоди, то «Бурштин України» отримав її не лише для ділянки на 13,5 га у Володимирецькому районі, де має працювати згадана компанія «Уорлд Ембер Юкрейн», а й поблизу Клесова Сарненського району, де підрядником буде «Нерудпром Авто», яке належить колишньому заступнику директора «Укрбурштину» Дмитру Нітовському, рівнянину Олександрові Юру, китайцю, який проживає в Одесі, Бо Цюю та мешканцю Кривого Рога Олександру Діброву.

Депутати Владислав Сухляк (Здолбунів) та Іван Караїмчук (Володимирець)

Голосів депутатів облради не вистачило ні на те, щоб надати погодження «Бурштину України», ні на те, щоб відмовити йому. Оскільки рішення не було прийнято, вступає у силу так звана «мовчазна згода», передбачена законом. Вона дозволить «Бурштину України» взяти у Держгеонадр спецдозвіл на видобуток бурштину на зазначених ділянках.

Голова екологічної комісії та свободівець Володимир Валявка

На сесії, до слова, було 57 депутатів. Для того, щоб рішення про погодження або відмову було ухвалено, потрібно було 33 голоси. Фактично, частина депутатів, які не підтримували погодження, не проголосували також за відмову, чим і призвели до мовчазної згоди. Більшість із тих, хто не голосував двічі, - представники фракції «Батьківщина».

Погодження для «Бурштину України» підтримали більшість представників БПП та «Батьківщини». Голосували за відмову у наданні погодження переважно представники Радикальної партії та «Свободи». 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також