Компанія з Нью-Йорка судитиметься з обласною радою. За бурштин

2298 0

Ми у соцмережах:

Дмитро Тяглій

Рівненська обласна рада вдруге відмовила державному підприємству «Бурштин України» у дозволі на видобуток бурштину у Володимирецькому районі. Хоч це була ініціатива урядова — «Бурштин України» та «Укрбурштин» ще у 2016-му визначили підприємствами, які мають право рекультивувати порушені незаконним видобутком землі, перед цим добувши з них залишки каміння.

Торік «Бурштин України» уклав угоди з кількома підрядниками — приватними структурами, які й проводитимуть усі роботи. На ділянці Цепцевицького лісництва у Володимирецькому районі мало працювати ТОВ «Уорлд Ембер Україна», що належить зареєстрованій на Уолл-Стріт у Нью-Йорку корпорації «Уорлд Ембер Корпорейшн». За даними українського держреєстру, власницею американської компанії є канадійка Давлетта Білалова, проте корпорацію пов’язують і з українськими бізнесменами, зокрема Олегом Ситником.

На сесії підтримали прохання державного підприємства лише три депутати. Решта підозріло поставилась до того, що у документах йдеться про отримання спецдозволу на геологічне вивчення родовища, а не на видобуток бурштину. І хоча помічник директора ДП «Бурштин України» Костянтин Ващенко запевняв, що отримання саме такого спецдозволу передбачає постанова Кабміну і насправді буде видобуток, депутати не повірили. Були також претензії до поганої співпраці підприємства з місцевою громадою.
Директор ДП «Бурштин України» Дмитро Тяглій зазначає, що підприємство повторно подаватиме документи. Натомість, за його словами, «Уорлд Ембер Україна» позиватиметься на облраду до суду. Мовляв, компанія вже вклала у цей проект більше мільйона доларів, звезла на ділянку техніку, оплачує охорону — і втрачає кошти.

— Мені самому цікаво, чому депутати не проголосували, — зазначає Дмитро Тяглій. — Можливо, їх збило формулювання назви винесеного на сесію рішення, де не згадувалося про рекультивацію, а лише про отримання спецдозволу, хоча ми подавали пакет документів під іншою назвою. Так, голова фракції «Батьківщина» Микола Кучерук потім зазначав, що не розібрався у ситуації, тому не голосував. Я схильний йому вірити. Але не розумію позицію фракції БПП та її голови Віталія Чугуннікова, який, коли був головою ОДА, сам презентував проект рекультивації у Рівному. Він прекрасно знає всю ситуацію.

Американці уже прислали нам лист, якщо ми не виконаємо своїх договірних зобов’язань і не отримаємо спецдозвіл, без якого роботи у жодному разі не розпочнуться, то вони подадуть на нас у суд і вимагатимуть компенсації витрачених коштів. Зараз поки що вони подають до суду на облраду за її незаконне рішення та на Держгеонадра, яке, по суті, не повинно брати до уваги відмову обласних депутатів. Я ж буду домовлятися з головами фракцій за наступне голосування.

Наразі наше підприємство також працює над виробленням документів щодо рекультивації на ділянці поблизу Ясногірки Сарненського району, проте отримуємо з незрозумілих причин відмови від Держгеокадастру. Хтось дуже не хоче випустити нас на легальний ринок, бо їм вигідний нелегальний. А селяни на проект рекультивації реагують по?різному. Хто не добуває, тому байдуже, бурштинокопачі — проти.

За підрахунками, на території трьох бурштинових областей потрібно рекультивувати близько 3 тисяч гектарів порушених земель. Безпосередню рекультивацію проводитимуть лише після повного видобутку бурштину на порушеній ділянці. А саму схему видобутку придумали досить «цікаву»: підрядники «Бурштину України» та «Укрбурштину» мають за власні кошти видобувати бурштин на порушених бурштинокопачами ділянках, але видобуте каміння віддавати держпідприємствам. Останні, натомість, повинні розраховуватися з підрядниками коштами, одержаними від продажу бурштину.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також