У сухофруктах міститься багато речовин, які покращують стан шлунка, нирок, серця, а також сприяють нормалізації тиску. А при регулярному вживанні сухофруктів підвищується здатність організму протистояти вірусним та застудним захворюванням. Щоправда, в деяких людей родзинки, курага, інжир, фініки, мигдаль, чорнослив та інші сухофрукти викликають алергію. Яка причина?
Алергія на сухофрукти може бути пов’язана з наявною алергією на пилок (дерев, бур’янів, злакових трав). Зокрема, алергія на курагу та чутливість до пилку берези пов’язані. Адже і в березовому пилку, і в куразі є алергени родини PR-10, бо ці рослини — далекі родичі.
Іншою поширеною причиною алергії є те, що в сухофруктах може бути високий вміст сульфітів. Ці сполуки на основі сірки додають для тривалішого зберігання продуктів. Але у сухофруктах їхній вміст може бути вищим у десятки разів.
Ще однією причиною алергічної реакції є грибок (цвіль), який часто уражає сухофрукти. Наприклад, саме наявністю цвілі може бути зумовлена алергія на сливу та чорнослив, а також фініки, інжир та родзинки.
Симптоми алергії на сухофрукти можуть бути такими: утруднене дихання і хрипи, головний біль, закладеність носа, чхання, свербіж, кропив’янка та висипання на шкірі, поколювання в роті та глотці, набряки рук, ніг та обличчя, біль у животі і блювота, відчуття стиснення в грудях, кашель, задишка.
Аби поставити правильний діагноз алергії на сухофрукти, лікар-алерголог найчастіше проводить аналіз крові та шкірне тестування — наносить на шкіру алерген у невеликій кількості. Якщо через деякий час після цього на обробленій ділянці з’явиться почервоніння або ж висипання, це може бути ознакою алергії.
Сушені фрукти належать до досить алергенних продуктів. Тому важливо визначити, який чи які з них спричиняють алергію. Якщо ж справа — у діоксиді сірки, то, скоріше за все, доведеться уважно вивчати склад продукції або ж виключити сухофрукти зі свого раціону. Також ретельно перевіряйте склад та якість продукту, аби переконатися, що він не містить грибок.





