Кому заважає 170-літня липа?

2246 0

Ми у соцмережах:

Кому заважає 170-літня липа?

У Рівному чимало столітніх дерев вже трухляві й потребують зрізування. Але не та липа, що росте на перехресті вулиць 16 Липня та Драгоманова, запевняють рівненські активісти. Днями невідомий просвердлив у ній 11 дірок, в які залив якусь речовину.

Очевидно, для того, щоб дерево всохло і були підстави його зрізати. Липа росте біля занедбаного майже такого ж віку будинку, який орендує товариство «Русана Плюс». Небайдужі рівняни, які у вівторок зібралися біля пошкодженої липи, припускають: можливо, орендар має намір знести стару будівлю і побудувати на її місці нову, а дерево стало на заваді цим планам?

— Дірки та сліди від невідомої речовини побачила на стовбурі в неділю вранці, 9 вересня, — розповіла музейниця Галина Данильчук. — Судячи з іржавого кольору рідини, яку влили у дірки дерева, це — кислота. Можливо, це зробив орендар старої будівлі, біля якої росте липа, — фірма «Русана Плюс». Можливо, він має плани на цю будівлю і земельну ділянку, а липа не вписується в забудову. Навпроти недавно також зрізали дерево, яке перед тим загорілося. А кілька місяців тому неподалік липи зрізали нібито старого ясена. З такими темпами незабаром Рівне перетвориться на місто пеньків.

Рівнянин, який назвався Вадимом Колончуком, привіз із собою воду із содою і облив стовбур, щоб нейтралізувати дію кислоти. Але чи це врятує дерево — невідомо.

А липа, між іншим, є цінним експонатом, запевняє педагог екологічного центру ПДМ Варвара Рискова:

— Протягом п’яти років ми з вихованцями проводили інвентаризацію вікових дерев на всій території Рівного. Ця липа, якій 170 років, входить до переліку. У другій половині ХІХ ст., коли з’явилося дерево, тут було перехрестя вулиць Сенаторської та Директорської. Дерево росло поряд із будинком, що входив до комплексу Рівненської чоловічої гімназії.

Липа дуже гарно збереглася і має чудовий вигляд. Кілька років тому ми навіть випустили календар з її зображенням. В міську раду також направили документи з проханням подбати про її збереження. Міський голова пообіцяв, що комісія, яка займається зеленими насадженнями у Рівному та вирішує, які дерева зрізати, а які залишати, візьме до уваги увесь наш перелік вікових дерев. Також на стадії підготовки документи про визнання цієї липи ботанічною пам’яткою місцевого значення.

Координаторка громадської ініціативи «Сад історій у Рівному» Оксана Майборода викликала на місце, де росте пошкоджена липа, патрульну поліцію, яка прийняла у неї заяву про правопорушення. Проте зразки невідомої речовини, яку залили в стовбур, правоохоронці не взяли, пояснивши це тим, що слідчо-оперативна група має інші злочини, розслідувати які — більш нагальна потреба. Проте запевнили, що передадуть справу у міський відділок поліції.

Якщо дерево не відновиться, то шкоду, заподіяну місту, ми оцінили у 80 тисяч гривень, — каже Оксана Майборода. — Їх має сплатити винуватець, якщо його знайдуть. Якщо ні, ми подаватимемо в суд на міську владу за бездіяльність тресту зеленого господарства, який мав би виїхати на місце та швидко ліквідувати дірки та кислоту.

Заступник начальника управління житлово-комунального господарства міста Володимир Лапюк запевнив, що працівники тресту обов’язково цим займуться:

— Ми ніколи з таким не стикалися, щоб хтось свідомо труїв дерево. Комусь це вигідно — однозначно. Дослідити речовину має лабораторія, а не трест. Активісти можуть звернутися самостійно в одну з таких лабораторій. У Рівному поки не прийнято перелік вікових дерев і вони ніде не перебувають на обліку.

Щодо пеньків двох зрізаних ясенів, які теж було внесено до цього переліку і один з яких недавно горів, то їх викорчують, запевнив Володимир Лапюк. Проте коли це буде та чи посадять на їхньому місці інші дерева, відповісти не зміг. У Рівному поки залишається ще 70 вікових дерев, за якими ніхто не наглядає. А тому гарантії, що й вони не стануть скоро пеньками, немає.

Нагадаємо, орендар будівлі, біля якої росте липа, товариство «Русана Плюс» отримало дозвіл від влади на невід’ємні поліпшення під час її реконструкції. А це означає, що після ремонту фірма матиме право претендувати на те, щоб отримати будівлю у власність. Окрім цього, зараз вони розробляють документи, щоб взяти в оренду ще й землю під нею. У червні Олексій Кухарчук, юрист ТзОВ «Русана плюс», запевняв «РВ», що стару будівлю капітально відремонтують та «підстав говорити, що будинок зникне, а на його місці з’явиться щось інше, просто немає».

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також