Консервовані продукти: здуті банки — викидайте. Щоб не заразитися ботулізмом

1464 0

Ми у соцмережах:

Консервовані продукти: здуті банки — викидайте. Щоб не заразитися ботулізмом

Домашні консерви, копчена риба або в’ялене м’ясо, в яке потрапили ботулотоксини, можуть спричинити зараження ботулізмом. На жаль, через війну багато хто з нас опинився в умовах, коли доступу до свіжої та якісної їжі немає. Чим небезпечна ця харчова інтоксикація та як її уникнути, розповіли у Центрі громадського здоров’я МОЗ.

Причини зараження ботулотоксинами найчастіше — це консервовані м’ясо, риба, рідше — овочі та гриби. Такі продукти — просто «рай» для розмноження ботулотоксинів, які розмножуються в анаеробному стані (без кисню) та за недотримання умов їх зберігання або неправильного транспортування.

Також ботулізмом можна заразитися, якщо з’їсти заражену в’ялену чи копчену рибу та будь-який виріб з м’яса (ковбасу, шинку тощо). Це можуть бути як домашні, так і фабричні продукти.

Ботулізм «підступний» тим, що заражені ним продукти неможливо визначити за кольором чи смаком. Якщо вчасно не розпізнати ботулізм і не ввести антитоксичну сироватку, якої у воєнний час може й не бути, то інтоксикація може призвести до парезів кишечнику, розладів вегетативної іннервації, гострої дихальної недостатності та смерті.

Щоб уберегтися від ботулізму: не вживайте їжу з роздутих банок; банок зі здутими кришками; консерви, у тому числі з яких щось витікає; не їжте консерви із нещільно закритих банок; а також банок, з яких відчувається дивний чи неприємний запах.

Не варто їсти консервовані в домашніх умовах продукти, що зберігалися більше року. Також не купуйте консерви та інші продукти домашнього виробництва на вулицях та стихійних ринках.

Намагайтеся не вживати в’ялену, копчену, солену та консервовану рибу. І взагалі не їжте продукти, якщо ви сумніваєтеся в їхній якості або не впевнені, що їх зберігали або транспортували належним чином.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також