Костопіль — в ізоляції через спалахи вірусу на підприємствах

11508 0

Ми у соцмережах:

Фото: люди в масках (РБК-Україна)

Ситуація у Костополі настільки погіршилася, що обласна влада була змушена на тиждень фактично призупиняти життєдіяльність міста. Примусово було закрито всі ринки, а на виїздах з міста чергували поліцейські, які слідкували, щоб маршрутки з Рівного та Березного не заїжджали на територію районного центру. Посилення карантину обурило містян, проте на акції протесту ніхто так і не вийшов, бо страх перед хворобою сильніший.

Ігор Тимошенко, заступник голови Рівненської ОДА:

— Ситуація у Костополі довгий час не змінювалася у позитивний бік. Хоч Рівненщину й віднесли до «зеленої» зони, проте це не означає, що послаблення карантину відбуватиметься у всіх населених пунктах області. Оскільки кожну добу близько 30% нововиявлених інфікованих на COVID-19 в області були саме з Костопільського району, то ми були змушені від 29 липня до 5 серпня посилити карантин. За цей час велося спостереження за тим, що там відбувалося. Якщо ситуація покращиться, то карантин буде пом’якшено. Якщо хворих не зменшиться, то заходи будуть продовжені.

Роман Сафонов, головний санітарний лікар Рівненської області:

— Напряму пов’язую різке збільшення кількості хворих з тим, що мешканці Костопільського району не дотримуються карантинних заходів. Ви можете сказати, що й у інших населених пунктах люди не хочуть носити масок і не дотримуються соціальної дистанції, проте там спалахів немає.

Безперечно, ви будете частково праві, але тут потрібно враховувати особливості Костополя. В тих районах, де зосереджена велика кількість підприємств, недотримання карантинних вимог одразу призводить до різкого збільшення кількості хворих. Адже відбувається передача вірусу всередині виробничих колективів, а працівники поширюють COVID-19 між членами своїх сімей. Так, інфікування зазнають десятки людей. У Костополі — спалах на фанерному заводі, там 14 хворих, на Костопільському склозаводі — 6 хворих (2 одужало), у «Родині» — 7 хворих та у КП «Комунсервіс» — 8 хворих.

Олександр Коваль, голова Костопільської РДА:

— Ситуація в Костопільському районі непокоїла нас впродовж 70 днів. За цей час кількість інфікованих стала критичною. Тому й запровадили карантин, аби усе не вийшло з-під контролю. Перевізники сприйняли це з розумінням, але попросили, щоб в місто не дозволяли заїжджати попутним маршруткам. Адже заборона має бути загальна, а не вибіркова. Через це була закрита автостанція, там постійно чергують правоохоронці. Обурювалися працівники ринків. Але всім тим, хто торгує продуктами, які швидко псуються, дозволили ще поторгувати кілька днів, щоб усе продати.

Наша Костопільска лікарня зараз завантажена на 66%. Це — скептикам, для розуміння серйозності ситуації. У пікові дні 45 хворих з пневмоніями у нашій лікарні споживали майже 50 балонів кисню на добу, що є критичним. Торік взагалі йшло лише 7 кисневих балонів на всю лікарню.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також