Котляров влаштував революцію в раді, але не всі це зрозуміли

1322 0

Ми у соцмережах:

Дмитро Котляров

З наступного тижня міське управління архітектури видаватиме забудовникам містобудівні документи з врахуванням оновленого зонування території Рівного, яке було затверджено на сесії міської ради. Зонування визначає — де в Рівному можна будувати, скільки та якої висоти. Ініціатори називали це «революцією» і «справжніми реформами».

Розробником проголосованого документа є Український державний науково-дослідний інститут проектування «Дніпромісто». Але на сесії його презентував як депутатську ініціативу архітектор Дмитро Котляров, який уже має досвід ухвалення подібних документів. Адже торік, ще при діючій міськраді минулого скликання, він так переконливо на сесії представляв детальний план забудови правого берега Басового Кута, що попри попередні сумніви та спротив, за нього проголосували більшість депутатів.

В оновленій після виборів міськраді Дмитро Котляров став міським депутатом та одним з лідерів фракції «ЄС», яка є опорою міського голови Олександра Третяка у сесійній залі. Фахівець у сфері містобудування не приховував, що особисто лобіює це питання, бо вважає його правильним. Тому й майже півгодини виступав з трибуни перед своїми колегами. Адже депутати з фракцій «Батьківщина», «Слуг Народу», «Голосу», які не входять до коаліції, уточнювали, чи унеможливлює нове зонування зведення багатоповерхівок на найбільш спірних ділянках міста, до яких, були такі чутки, вже придивляються забудовники. Однак коли почали лунати заклики від депутатів відкласти це питання, рішення винесли на голосування. Його підтримали 25 депутатів.

Дмитро Котляров, міський депутат, фракція «ЄС»:

— Такі ґрунтовні документи востаннє ухвалювали у 2008 році, коли приймали зміни до генерального плану. В його розробці лежали чотири принципи. Перший — сепарація різних видів забудови. Тобто різні види забудови — багатоквартирна та індивідуальна — не знаходилися разом і не перетиналися. Це зніме конфлікти, які постійно виникали у суспільстві. Другий — неможливість будівництва житла у непритаманних для цього зонах. Третій принцип — виправлення критичних помилок. Одна з них полягає у тому, що на вулиці Волі уже 200 років живуть люди, а згідно із старим зонуванням будівництво житла там заборонено. Четверте — прозорі правила гри. Всюди прописано конкретні значення забудови, які вписуватимуться у містобудівні документи. Наприклад, висота об’єкта та відсоток забудови земельної ділянки. Відповідно до зон, введено параметри забудов. Тепер у центрі Рівного замість необмеженої висоти забудови можна будувати споруди не вищі за п’ять поверхів із мансардним, або 19 метрів висотою. Для садибних будинків передбачена висота сім з половиною метрів у стінах або дев’ять метрів до найвищої точки даху. Іншими словами, індивідуальні будинки можна зводити не вищі двох поверхів. Один з найголовніших пунктів — це упорядкування рекреаційних зон. Якщо ділянка перебуває у рекреаційній зоні, то її можна забудовувати лише на 5%. Висота цієї забудови обмежена п’яти та семи метрами. З економічної точки зору це робить усі рекреаційні зони невигідними для будівництва.

Володимир Хомко, міський депутат, фракція «За майбутнє»:

— Очевидно, що навіть якби було громадське обговорення, то 98% людей, які б прийшли, нічого в цьому не тямили. Адже так склалося, що є дуже мало фахівців з таких документів. Мої колеги переживають, чи не буде забудови у парку ім. Шевченка. Але скажу, що без рішення сесії та депутатів це неможливо, бо це наша міська земля. Незадоволених цим зонуванням буде маса, проте воно набагато краще, ніж те зонування, що було до цього.

Святослав Стельмащук, міський депутат, фракція «Рівне Разом»:

— Фактично зонінг — це обмеження в умовах використання території. У попередньому зонінгу не було визначено, яка має бути висотність об’єктів. У нашій діловій зоні будували так як хотіли. Тепер же кожна зона має не тільки обмеження за висотністю, але й визначений відсоток забудови земельної ділянки. Наприклад, у рекреаційній зоні можливо лише 5% забудови земельної ділянки. Якщо говорити предметно, то власник земельної ділянки у парку може розмістити на ній лише невеликий кіоск чи господарський хлів. Хоч раніше все було інакше. До цього власник земельної ділянки звертався по містобудівну документацію, а чиновник на свій розсуд малював у кабінеті, що там можна побудувати. Тобто робилося усе на догоду забудовникам. Тепер у Рівному вже конкретно визначено, що й де можна будувати.

Ще одним важливим фактором є врахування цільового призначення земельних ділянок у кожній зоні. Тепер усі розумітимуть, під яке призначення можна видавати ту чи іншу земельну ділянку в Рівному. На мою думку, висловлювання моїх колег про те, що вони не бачили документа, є маніпуляцією. Адже кожна фракція в міській раді має своїх представників у постійних комісіях. В нашій земельній комісії цей документ був, а оскільки у нас працюють депутати усіх фракцій, то вони мали донести інформацію своїм колегам. Тому заяви моїх колег відкласти це питання є неконструктивними. Це те ж саме, що я заявляв би, що не буду підтримувати виділення матеріальної допомоги людям. Адже не бачив від хворих чеків із сумами, які вони витратили на лікування. Для цього у нашої фракції є представник у медичній комісії, який бачив усі ці речі та розповідає нам про них на засіданні фракції.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також