Коваль переходить від планів «на папері» до реальних, щоб у Вараші не було паніки, як станеться аварія на атомці

6728 0

Ми у соцмережах:

Коваль переходить від планів «на папері» до реальних, щоб у Вараші не було паніки, як станеться аварія на атомці

Сьогодні у Вараші проходять важливі навчання. Всі служби відпрацьовують реагування на випадок надзвичайної ситуації на Рівненській АЕС з викидом радіоактивних речовин. Усі причетні служби відпрацьовують план дій: ліквідацію наслідків аварії, заходи щодо захисту персоналу та жителів, оповіщення і евакуації населення тощо.

- Ми повинні терміново переходити від планів «на папері» до реальних. Тим паче маємо досвід евакуації з прифронтових територій, прийому великої кількості переміщених громадян. І хоч ймовірність ядерних провокацій ворога – мізерна. Ми зобов’язані відпрацювати детальні сценарії реагування, пов’язані із можливим ракетним обстрілом нашої атомки. У випадку ядерної загрози не має бути паніки або метушні. Навпаки, кожна відповідальна особа на своєму місці повинна знати чіткий план дій, - сказав начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль під час спільного засідання ТБ та НС та з питань евакуації.

Усі структурні підрозділи та профільні відомства за кожним напрямком відпрацьовують спільні алгоритми дій та заходи захисту. Мова йде про евакуацію місцевого населення із забрудненої території, транспортне сполучення, пункти пропуску, сповіщення, надання медичної та психологічної допомоги, забезпечення засобами знезараження, радіаційне спостереження та інше.

- Під час евакуації кожен має чітко знати своє завдання. Наприклад, де заправляти автобуси, хто залучений до організації, як ми будемо змінювати особовий склад ДСНС, Нацгвардії, водіїв із забруднених територій, хто забезпечить евакуйованих людей одягом, яка потрібна кількість запасів води, їжі, медикаментів тощо. По кожному напрямку будуть конкретні відповідальні особи. Над цим і працюємо. І ці навчання - точно не останні, - наголосив Віталій Коваль.

Під час засідання комісії був оголошений такий сценарій – нібито радіаційна хмара рухалася таким чином, що необхідно евакуювати 48 тисяч людей із 7 населених пунктів.

- Сценарний план складений так, щоб свої заходи відпрацювали всі дотичні структури. В момент «Х» ми вже нічого не зможемо уточнити і переробити. Саме з цією метою у практичній площині обстежуємо шляхи евакуації, гасіння пожежі, охорону порядку, супровід колон. Окремо припрацьовуємо евакуацію мало мобільних груп населення, - сказав перший заступник голови Рівненської ОВА Сергій Подолін.

Також зауважимо, що сповіщення населення у разі аварії розпочнеться через 32 секунди після ймовірної аварії. Одночасно спрацює вуличне радіо, прийде повідомлення на телефон, а також їздитимуть машини з гучномовцями. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також