Ковід повертається на Рівненщину з «Фліртом»

662 0

Ми у соцмережах:

Віктор Мороз

Коронавірус, який на початку пандемії фактично закрив на карантин усю планету, з часом став звичним сезонним захворюванням. Але тепер він починає набирати силу ще влітку, якраз наприкінці липня — у серпні. Рівненщину ця тенденція також не оминула, і уже є пацієнти, яких довелося госпіталізувати.

Як розповідають інфекціоністи, коронавірус постійно мутує. У двох областях країни вже зафіксували новий штам — FliRT, що є підвидом «Омікрону», але більш заразним. На Рівненщині його поки не реєстрували. Але це не означає, що в нас його немає.

Віктор Мороз, лікар-епідеміолог обласного центру контролю та профілактики хвороб:

— Захворюваність на ковід стрімко зростає. За минулий, 32-й тиждень, у нас по області захворіли 814 осіб. Для порівняння: за 31-й тиждень було 307 таких хворих, за 30-й — 139 випадків, а ще за тиждень до того — лише 48. Нині маємо пік захворюваності, якого не спостерігали упродовж всього цього року. Чому саме у серпні? Можливо, це пов’язано з міграційними процесами: люди повертаються з відпусток, приїжджають з інших областей. З тих 814 госпіталізовано 81 особу, тобто 10%. Це не так багато, якщо враховувати, що у попередні «піки» до лікарень привозили 20–22% захворілих. Наразі важких хворих, яким знадобилася би підтримка на ШВЛ, немає. Переважно госпіталізовані люди з супутніми патологіями, що мають хронічні захворювання серцево-судинної, дихальної систем, обміну речовин — вони найбільш вразливі до коронавірусу. А от ті, в кого хвороба перебігає без ускладнень, перебувають вдома, на зв’язку зі своїми сімейними лікарями. Це говорить про те, що вірус нині не є таким агресивним. Але сприятливість організму висока.

Загалом, 90% хворих на ковід нині — це дорослі. Третина захворювань припадає саме на Рівне та Квасилів. Клінічні симптоми не є якимись особливими. Пацієнти найчастіше скаржаться на нежить, біль у горлі, сухий надсадний кашель, біль за грудиною, біль у м’язах, загальну слабкість, а висока температура у них тримається довше. А от про втрату нюху майже не чути.

В Україні з’явився новий підвид — «FliRT», на Рівненщині він поки не виділений. Але це зовсім не означає, що його у нас немає: можливо, ми його просто ще не виявили. По-перше, не всі хворі звертаються до лікарів, а по-друге, в нас лабораторно підтвердити можуть «Омікрон», а вже його підвиди — у столичній лабораторії вищого рівня, куди періодично надсилаємо зразки.

Головне — не займатися самолікуванням. Якщо вже захворіли, то проконсультуйтеся з лікарем, залишайтеся вдома і не розносьте інфекцію далі, не йдіть на роботу чи у людні місця. А ще, не забувайте про щеплення від коронавірусу. Завдання вакцини — захистити від важкого перебігу і від ускладнень. Наразі у пунктах вакцинації по області доступна вакцина «Comirnaty», її вдосталь. А для профілактики ковіду уникайте місць скупчення людей, частіше мийте руки, не торкайтеся брудними руками слизової — не тріть ними ніс та очі.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також