Крадуть, не виходячи з банку

5276 0

Ми у соцмережах:

Крадуть, не виходячи з банку

Коли мешканці Демидівки почали отримувати суворі листи-попередження з банку про необхідність сплати нібито взятого ними кредиту, то спочатку сприйняли це як чийсь злий жарт чи звичайну помилку. Але ні — перевірка в банківській установі підтверджувала: кредитні картки на ім’я адресатів оформлялися, гроші витрачалися. Тоді ж ким? Поки що розміри найгучнішої фінансової афери нерайонного масштабу визначає слідство. Ще не всі потерпілі визначені, бо ще не всі отримали повідомлення про непогашені кредити, однак вже можна сказати, що йдеться про щонайменше 200 тисяч гривень.

«Це зручно!!! Це вигідно!!! Вам немає потреби накопичувати гроші на покупку, ви можете здійснити її негайно, а також у будь-який момент зняти необхідну суму готівки на інші потреби!». Приблизно так банківські установи зазвичай рекламують кредитні картки, описують їх переваги громадянам. Керуюча Демидівською філією ЗАТ КБ «Приватбанк» Тетяна Б. тривалий час сама добре знала, наскільки вигідно мати з ними справу. «Підприємлива» молода керуюча з допомогою двох своїх підлеглих упродовж трьох років знімала гроші з підроблених кредиток. Скільки саме вона привласнила остаточно ще не відомо. Працівники філії, користуючись реквізитами та паспортними даними клієнтів, «оформляли» на них заяви для вироблення кредитних карток. Далі документи відсилали у центральний офіс банку в Дніпропетровськ, звідти вже отримували кредитки. За три роки таких діянь вони встигли виробити щонайменше 12 таких карток і зняти близько 75 тисяч гривень. Як відомо, «кредитні» гроші слід повернути протягом місяця. Отож, за допомогою наступної кредитки вони знімали дещо більшу суму і частково погашали борг попередньої. Решту залишали собі. Cлужба безпеки банку за деякий час запідозрила якусь хитромудрість. Працівники рівненської міліції, яким передали попередні матеріали службового розслідування, обшукали офіс працівників і знайшли там одну з фіктивних кредитних карток. «Офіційне розслідування стосовно «афери з кредитками» триває, а отже, поки не ясно, чи всі епізоди їхнього розкрадання відомі правоохоронцям», — повідомляє відділ зв’язків з громадськістю УМВСУ в Рівненській області. Тим часом, поінформовані джерела стверджують, що всі троє підозрюваних, які вже фігурують у справі, досі на волі. Керуюча, мовляв, тільки позбулася своєї посади, працює «на вільних хлібах» — приватним підприємцем. Гадаємо, зайве розповідати, звідки у цієї підприємливої особи взявся «стартовий» капітал. Та й маючи неабиякий статус в селищі, вона встигла взяти кредити у своїх колег з інших банків. А з двох спільниць колишньої керуючої одна продовжує працювати касиром, а інша звільнилася «за власним бажанням», щоб... переїхати у Вінницю й там влаштувалася в одну з банківських структур. Зазвичай історії з банківським шахрайством не знаходять розголосу. Репутація фінустанови примушує вирішувати проблеми «між своїми», однак іноді зловживання неможливо приховати. Відтак за останні півроку рівняни дізналися і про працівника одного банку, який виготовляв фальшивки просто у себе на робочому місці, і буквально на днях — про касирку, яка «забула» здати стотисячну виручку. Про справжні ж обсяги зловживань і некомпетентності у банках доводиться тільки здогадуватися. Відповідальність керуючих філій зазвичай обмежується переведенням на іншу, подекуди більш високооплачувану, роботу в іншому відділенні. Бо банків багато, а людей — катма. А що робити? Як кажуть самі відповідальні банківські працівники: «крадуть». І не тільки в банках.

Коментар Анатолій Войцещук, керівник служби безпеки Рівненської філії ЗАТ КБ «Приватбанк»: — До того як очолити філію нашого банку в Демидівці Тетяна працювала на Волині в банку «Аваль». Отож, так би мовити, досвід банківської роботи мала, а ось що совісті ні... З’ясувалось це декілька місяців тому. Спершу ми отримали інформацію, що вона привласнює частину грошей з банкомату, перевірили — дійсно, все підтвердилось. Також на її робочому місці була виявлена підроблена кредитна картка, стало відомо про привласнення грошей за рахунок «липових» готівкових кредитів, та й громадяни почали звертатися, яким прийшли повідомлення, що вони не погашають «взяті» кредити. Ми Тетяну тоді одразу звільнили за статтею «недовіра». А нові факти випливають й на сьогодні. Щойно стане відомо про декілька з них, ми збираємо підтверджуючі документи і передаємо правоохоронцям, вони порушують кримінальну справу. Стають відомі нові епізоди — нова справа. Згодом, як я розумію, всі ці справи будуть об’єднані в одне провадження. Щодо реальних втрат банку сказати щось конкретно важко, бо ж мало місце як привласнення грошей з банкомату, так і за рахунок кредиток, грошових кредитів. Одне можна сказати, що суми дуже великі. Втім, частину грошей, привласнених незаконно керуючою, вже повернуто. Зокрема, понад 100 тисяч гривень нам відшкодував її коханець... А загалом, що можна про цю історію сказати — крадуть. Але ми швидко такі факти виявляємо і вживаємо необхідних заходів, тобто ловимо, закріплюємо все документально та направляємо документи в прокуратуру.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також