Криклива сесія. Депутати у Рівному розійшлися, проголосувавши в «турборежимі» за те, що потрібно Хомку

2058 0

Ми у соцмережах:

Криклива сесія. Депутати у Рівному розійшлися, проголосувавши в «турборежимі» за те, що потрібно Хомку

У Рівному відбулася найменш результативна сесія міської ради за останні п’ять років. Якщо раніше за кілька годин рівненські депутати могли ухвалити більше двох сотень рішень, то 30 січня вони не пройшли й половини від запланованого. Політикам протидіяло все: від напливу скаржників — до світла, яке зникло у найбільш непідходящий момент. Тому міські обранці за чотири години своїми голосами підтримали те, на чому наполягав міський голова Володимир Хомко, і почали потихеньку розходитись. Довелось призначати продовження сесії на цей четвер, 6 лютого, бо залишились нерозглянутими ще понад сотня питань.

«Як діти до батька»

Оскільки на 10-ту годину ранку в залі були проблеми з технікою — не працювали монітори, то вирішили розпочати сесію з виступів представників ОСББ. Мешканці будинку з вулиці Кавказької просили виселити з підвалу їхнього будинку безхатьків. А Андрій Співак, голова ОСББ з вулиці Соборної, 15, заявив:

— Ми створили ОСББ, але отримали будинок з проблемами і без підвалу. Підвал нещодавно приватизувала міська рада, у мене є витяг, що це було зроблено у 2019 році.

На ці слова одразу відреагував Володимир Хомко, заявивши, що підвал став комунальною власністю у 1991 році. Однак голова ОСББ зауважив, що витяг з реєстру свідчить про протилежне. Зав’язався словесний двобій, у результаті якого п. Хомко не стримався:

— Якби нас не знімали камери, то я б сказав, куди вам подіти ваш витяг.

Натомість пенсіонери, які мають дачі у селі Нова Українка, почали дружелюбно говорити, що прийшли до міського голови «як діти до батька». Але це їм не допомогло — вони просили з міського бюджету компенсації їхнього проїзду до дач, але їх відіслали у Рівненську ОДА. Бо виявляється, з міського для обласного бюджету вже було виділено 200 тисяч гривень.

Про землю та хабарі

Уже було по 11-й годині, як депутати зібралися нарешті приступити до розгляду питань порядку денного. Аж раптом в сесійній залі зникло світло. Через технічні проблеми виступати знову дозволили скаржникам. Цього разу до мікрофона підійшли колишній керівник «Правого сектора» Роман Коваль із чималою групою підтримки у камуфляжній формі. Виступав Олександр Давидчук, назвавшись колишнім бійцем АТО:

— У нашої родини була земельна ділянка на вулиці Тиннівській площею 29 соток. Там стояла хата, яку колись розбомбили німці. Тому наша родина побудувалася трохи далі, а цю землю використовувала як город. Однак нам не дозволяють її приватизувати. Більше того, уже відщипнули від цієї землі 4 сотки та дали сусідам. Мої сусіди не приховують, що платили за це. До мене приходив депутат міської ради Анатолій Чугуєвець та натякав, що для позитивного вирішення потрібно заплатити, але я його «послав». Документи на приватизацію землі ми уже тричі подавали у міську раду, але на наші звернення приходять тільки відписки. Віддайте мені землю!

І знову роздратувався міський голова — за те, що його та депутатів звинуватили у хабарництві, пообіцяв подати до суду. Мовляв, про цю землю вперше чує і цього чоловіка раніше ніколи не бачив. Після його погроз уся делегація в камуфляжі почала кричати аж доки їх не «попросили» із залу правоохоронці. Услід міський голова додав, що так, найнявши активістів, хтось хоче «продавити» своє питання, пов’язане із землею.

— Я вам за це потім особисто подякую, — іронічно, у властивій йому манері, звернувся Володимир Хомко до Романа Коваля.

Наляканий секретар

Як тільки припинилися крики, до трибуни вийшов секретар міської ради Сергій Паладійчук і заявив, що проти нього розв’язали інформаційну війну. Річ у тім, що напередодні була публічно поширена інформація, що всі питання, які виносяться на сесії, потрібно «вирішувати» особисто з Паладійчуком. Нібито від нього залежить навіть те, чи питання відразу потрапить до порядку денного сесії, а чи застрягне надовго в апараті ради. Після таких звинувачень секретар ради просто не міг змовчати.

— Спочатку на мене тиснули через правоохоронні органи, потім намагалися залякати (підпалом авто. — Ред.), а тепер намагаються публічно оббрехати. Ніхто з моєї родини, в тому числі і я, за роки моєї публічної діяльності жодної ділянки та вигоди з міського бюджету не отримали. Щодо звинувачень, то це повна нісенітниця, — говорив з трибуни Паладійчук.

Сергій Паладійчук ще розповів про свої здобутки, заявивши, що відколи заступив на посаду, то робота ради стала набагато прозорішою. Однак ці слова зачепили депутата Олександра Чубая — він також вибіг до трибуни і зауважив, що публічність ради була забезпечена під тиском громадськості, а не натхненною працею Паладійчука.

Голосували за те, що треба

Обмін люб’язностями між депутатами тривав до 12-ї години. А на цей час за регламентом призначено публічні виступи рівнян. Тому ще близько години міські обранці знову слухали людей. Цього разу виступали вкладники новобудови «Рівненська брама», що уже давно мала бути побудована на розі вулиць Гагаріна та Костромської. Люди нарікають, що забудовник їх просто «кинув».

Про можливість великої квартирної афери заговорив і міський голова Рівного Володимир Хомко:

— Місто має відношення лише до тих забудовників, які брали нашу землю в оренду через УКБ. На ці новобудови ми маємо вплив. Тому дуже сподіваюсь, що є перспектива добудувати житлові комплекси «Флагман» та «Шоколад». Однак до інших компаній ми відношення не маємо. Вони будують на своїй приватній землі. Є імовірність, що в «Рівненській брамі» була здійснена афера, бо квартири продавали по кілька разів. Але займатися цим мають правоохоронні органи.

Після закінчення виступів виявилось, що депутати не слухали людей, а розійшлися на обід. Повернулись не всі. Ще трохи — і не вистачить голосів для прийняття рішень. Бачачи це, міський голова Володимир Хомко, який головує на сесії, увімкнув «турборежим», що дало можливість прийняти рішення з декількох питань. Зокрема, виділено понад 900 тисяч гривень для закупівлі в інфекційне відділення міської лікарні апарата штучної вентиляції легенів, трьох спеціальних захисних костюмів та 60 багаторазових респіраторів для захисту лікарів. Пізніше депутати прийняли рішення, що допоможе освоїти грант Євросоюзу та продовжили термін оренди теплових мереж Рівного. А понад 100 земельних питань буде розглянуто цього четверга.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також