Кривава середа в Дубровиці: підлеглі Авакова стріляли у неозброєних людей

6259 0

Ми у соцмережах:

Кривава середа в Дубровиці:
підлеглі Авакова стріляли у неозброєних людей

Близько тисячі поліщуків вчора прийшли до Дубровицького райвідділу міліції, демонструючи готовність штурмувати його силою. Вимагали, щоб правоохоронці відпустили їхніх односельчан, звинувачених міліцією у незаконному добуванні бурштину — кількох чоловіків ще зранку забрали з дому і відвезли у слідчий ізолятор у Костопіль, що за кілька десятків кілометрів від Дубровиці. Міліція, звичайно ж, на поступки не йшла. Конфлікт загострився, коли до райцентру на підмогу міліціонерам...

ДУБРОВИЦЯ2 Попри те, що місцеві не мали зброї, силовики почали стріляти у натовп. Люди обурені, кажуть: вчора ці міліціонери брали з людей гроші за добування бурштину, а сьогодні в них стріляють. Сутичка у центрі Дубровиці завершилася близько опівночі, коли міліціонери змушені були пообіцяти випустити затриманих. Поранення в той день отримали і дубровичани, і міліціонери. Сьогодні у містечку поки що спокійно. Але кажуть, це не надовго. Події в Дубровиці в середу розгорталися так. Зранку 29 липня дубровицькі міліціонери вирушили у черговий рейд, виконуючи президенську вказівку припинити незаконне видобування бурштину. Заїхали у село Крупове, що поруч Дубровиці. За розповідями очевидців, правоохоронці проводили обшуки у хатах селян і затримали кількох чоловіків. Уже за кілька годин на підтримку затриманих під стінами місцевої райдержадміністрації та міліції, а заодно військкомату, що поруч, зібралися сотні дубровичан. Вимагали відпустити чоловіків на волю. Під вечір у Дубровицю приїхали «Грифон» та Національна гвардія. Після цього конфлікт тільки загострився - у центр Дубровиці зійшлося вже близько тисячі місцевих. Міліція відпускати затриманих бурштинокопачів не збиралась, натомість затримала й двох протестувальників. Коли працівниця міліції почала знімати мітинг на відео, це ще більше роздратувало поліщуків, вони намагалися відібрати відеокамеру. У відповідь силовики почали стріляти гумовими кулями. Обстріляли також позашляховик. Поранення отримали щонайменше четверо місцевих. Дісталося і двом міліціонерам - у них забої голови, тулуба та кінцівок, а в одного – перелом ноги. Конфлікт закінчився близько півночі. До Дубровиці приїхав нардеп Василь Яніцький. Він та голова райдержадміністрації Сергій Киркевич стали на сторону поліщуків. Люди розійшлися тільки тоді, коли силовики таки погодилися відпустити затриманих. Сергій Киркевич, голова Дубровицької РДА:

— Люди спершу прийшли до РДА з вимогою, щоб відпустили затриманих. Я заспокоїв мітингувальників, аж раптом приїхало багато силовиків. А з ними жіночка, яка почала знімати на камеру все. За цю камеру і виникла нова сутичка. Як на мене, вчора у Дубровиці з боку силовиків була цілеспрямована акція, щоб підірвати авторитет влади. Вони затримали людей не на клондайку, а у селі. Я просив – відпустіть і робіть слідчі дії відповідно до закону. Якби послухали, все б закінчилося по обіді. Але ні, прокурор району дав вказівку «ламати» людей. Силовики почали стріляти. Я викликав швидкі до поранених. Силовики обстріляли одне авто. Правоохоронці заявили, що мітинг незаконний. Це у нас що, часи Януковича? У Києві люди страйкують, шини палять, і ніхто їх не розганяє силою. Бурштин не вартий смерті чоловіка. І тепер весь район озлоблений на владу, люди вже не довіряють нам. Вчора зійшлися не лише бурштинокопачі, сходилися люди, які не мають до видобутку жодного стосунку. Вони вийшли і кричали владі «Ганьба», бо стріляли у простих людей. Тепер потрібно розібратися, хто винний. Стріляти почали силовики. Вказівка президента зупинити незаконний видобуток бурштину – правильна. Але її не має виконувати місцева міліція, яка 20 років кришувала видобування, збирала гроші, а тепер до людей - з силою. Це неправильно. Потрібно з людьми спілкуватися, переконувати їх не вимивати каміння. Але перш за все, треба звільнити всіх місцевих правоохоронців і набрати нових, а тоді лише боротися із видобутком бурштину. Інакше нічого не вийде. Вчора люди проводили віче, щоб оголосити недовіру правоохоронцям. Сьогодні у Дубровиці спокійно. Як на мене, потрібно негайно приймати закон про легалізацію бурштинодобування.
СЗГ УМВС у Рівненській області так коментує ситуацію у Дубровиці:
- Один із натовпу сів за кермо автомобіля «Тойота Ленд Крузер» та поїхав прямо на правоохоронців. На вимогу міліціонерів зупинитися водій не реагував. Тому міліціонери і застосували вперше спецпристрій для відстрілу гумовими кулями. Майже триста агресивно налаштованих осіб заблокували роботу районного військового комісаріату. Слідчо-оперативна група встановила, що ці ж люди перекрили проїжджу частину у центрі Дубровиці, поблизу райдержадміністрації. Голова райдержадміністрації Сергій Киркевич підтримував натовп у їх протиправних діях. Вони вимагали видати тих працівників міліції, які стріляли в позашляховик. Під час розмови із місцевими чиновниками люди вели себе агресивно, шарпаючи представників влади за одяг і лаючись, частина з них була у балаклавах. Коли натовп пішов на правоохоронців, тоді на підмогу працівникам райвідділу вийшли бійці спецпідрозділів та Національної гвардії. Правоохоронці використовували лише спецпристрої для відстрілу гумовими кулями. Від куль постраждало четверо людей. Правоохоронці затримали десятьох осіб, згодом ще двох із натовпу — 25-річного жителя Дубровиці та 43-річного Ігоря із села Крупове. Відомості за всіма фактами внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 345 (умисне заподіяння працівникам правоохоронного органу легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку з виконання ними службових обов’язків), статтею 294 (масові заворушення) та частиною 3 статті 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України. Заходи, спрямовані на виявлення та припинення фактів незаконного видобутку бурштину у північних районах, триватимуть і надалі.
Василь Яніцький, народний депутат України:
- Тисяча людей оточила місцевий відділ міліції. Дві години провів у перемовинах. Завдяки діалогу з людьми та тому, що звільнили двох затриманих, вдалося загасити конфлікт. Але це не на довго. Зустрічатимусь з силовиками області. Дубровиця хоче знати, хто стріляв у людей. Порада Авакову і Максимову: скомпрометований 52-й спецвідділ міліції не повинен бути у бурштинових районах. Не може брудний 52-й вчора "обілечувати" і кришувати старателів, сьогодні забороняти людям перекопувати свій город (с.Крупове), а завтра знову "обілечувати". Моя позиція залишається незмінною — потрібна негайна законодавча легалізація видобутку і реалізації бурштину.
Алла САДОВНИК.
tag:Бурштинокопачі tag:Дубровиця tag:Бурштин


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також