Куди піти вчитися

39490 0

Ми у соцмережах:

Куди піти вчитися

Мабуть, кожний школяр неодноразово мріяв про той щасливий день, коли він нарешті закінчить школу і зможе розпочати доросле життя. Врешті, на відміну від багатьох інших, ця мрія завжди збувається, після чого приходить розуміння того, що доросле життя означає дорослі проблеми. Певним відкладанням їх ще на кілька років є продовження навчання. Як правильно обрати заклад — говоримо сьогодні.

Красиві мрії й жорстока реальність Не є великим відкриттям, що сучасне молоде покоління значно практичніше, ніж кілька десятків років тому. Сьогодні діти значно рідше мріють про професії космонавта, лікаря чи вчителя. Романтика — річ хороша, але їсти хочеться завжди. І тому омріяними і широко оспіваними у сучасних кінофільмах професіями є юристи, економісти, банкіри, бандити та їхні дружини. Проте у вищих навчальних закладах на бандитів ще, на щастя, не вчать. Що ж стосується інших «престижних» професій, то перш ніж обрати одну з них, варто подумати, зважаючи на економічні реалії нашої держави та Рівного зокрема, чи зможете ви згодом працевлаштуватися. Щоб з’ясувати, на які спеціальності сьогодні є попит, а представникам яких роботу знайти найважче, я завітала до заступника начальника відділу профорієнтації та профнавчання Рівенського міського центру зайнятості Тамари Додь. За словами пані Тамари, найбільше шансів працевлаштуватись у Рівному є в представників робітничих професій. Постійним попитом користуються будівельні спеціальності: маляр-штукатур, штукатур-плиточник, машиністи автокрана та екскаватора. В центрі зайнятості завжди є заявки на спеціальності електрогазозварника, слюсаря з ремонту автомобілів, електромонтера, сантехніка, водія, столяра, верстатника деревообробних верстатів, токаря. Часто потрібні продавці, офіціанти, кухарі, охоронці, робітники комплексного обслуговування будинків, кондуктори, швачки. Що стосується «інтелектуальних» професій, то вакансій для них мало. Певним попитом користуються головні бухгалтери, інженери, фахівці різного профілю, однак до представників цих професій висуваються особливі кваліфікаційні вимоги. Найважче в Рівному працевлаштуватись випускникам «водного», педагогічним працівникам, особливо українським мовникам та історикам, радіомонтажникам, верстатникам. Не часто виникає потреба в «престижних» юристах та бухгалтерах. То де ж можна здобути насправді перспективну, хоч, можливо, для декого й не таку престижну спеціальність?

Училища Як розповів головний спеціаліст управління освіти й науки Віктор Давидов, на сьогодні в 21 училищі області навчається близько десяти тисяч учнів. Щороку здобувати професію виявляють бажання 4,5-5 тисяч новоприбульців. Щоб відповідати загальноєвропейським стандартам, з осені минулого року училища поступово змінюють назви: вісім колишніх ПТУ стали професійними ліцеями. Що ж стосується кваліфікації їх випускників, то, за словами пана Віктора, вона досить висока. Щоб отримати кваліфікацію робітника, до Рівного приїжджають навіть з Канади та Європи. Незважаючи на те, що за останні десять років на утримання й розширення матеріальної бази училищ грошей майже не виділяється, навчання в них — безкоштовне. Крім того, учнів безкоштовно забезпечують гуртожитком та стипендією у розмірі 34 гривні. Але якщо учень харчується в училищній їдальні раз на день — виплачується 80% стипендії, якщо тричі — 50%. Оскільки держава виділила на харчування учнів рівенських училищ лише 400 тисяч гривень замість необхідних двох мільйонів, вони змушені забезпечувати свої їдальні продуктами власними силами. Шість училищ навіть мають навчальні підсобні господарства. Правила вступу до всіх училищ стандартні. До приймальної комісії необхідно подати документи про освіту в оригіналі, медичну довідку за формою №086-У та довідку про профілактичні щеплення, свідоцтво про народження, довідку про місце проживання та склад сім’ї, шість фотокарток, розміром 4х6 см. Приблизно в середині серпня абітурієнти здають два екзамени: математику та українську мову (диктант). Кількість вступників на одне місце залежить від обраної спеціальності. Найбільшим попитом у абітурієнтів користуються спеціальності перукаря, кухаря-кондитера, офіціанта-буфетника-бармена, швачки, автослюсаря — конкурс сягає до трьох чоловік на одне місце. Найменше бажаючих здобути професію тракториста-машиніста та верстатника широкого профілю, через що цю спеціальність в деяких закладах скоротили. Якщо абітурієнт вступає до училища після 9-го класу, його навчання триватиме два роки без отримання атестату про середню освіту й три роки з його отриманням. Якщо після 11-го класу — від одного до двох років, залежно від обраної спеціальності.

Спеціальності Рівенське вище професійне училище №1 має будівельний профіль і переважно навчає будівельних спеціальностей. Крім них, тут можна здобути професію оператора ЕОМ, виробника художніх виробів з дерева, молодшого спеціаліста з експлуатації систем обробки інформації та прийняття рішень. Рівенський професійний ліцей сфери побуту (колишнє ПТУ №5) випускає закрійників, кравців, вишивальниць, ткачів, прядильників, слюсарів-ремонтників швейного устаткування. Рівенський торгово-професійний ліцей (ПТУ №9) готує продавців продовольчих і непродовольчих товарів, офіціантів-барменів-буфетників, пекарів, кухарів-кондитерів, верстатників (токарів-фрезерувальників)-операторів заправних станцій, радіомеханіків з обслуговування і ремонту радіотелевізійної апаратури, слюсарів з механоскладальних робіт-операторів заправних станцій, секретарів керівника-операторів комп’ютерного набору. На усі спеціальності приймають лише осіб з повною загальною середньою освітою. Рівенський професійний ліцей (ПТУ №11) пропонує опанувати спеціальності верстатника широкого профілю, бухгалтера, перукаря-манікюрниці, слюсаря з ремонту автомобілів-водія категорії «В», електромонтера з обслуговування побутового і промислового обладнання, оператора комп’ютерного набору, секретаря-друкарки, токаря-оператора верстатів з ЧПК, фрезерувальника-оператора верстатів з ЧПК, зварника-рихтувальника кузовів, коваля ручного кування. На усі спеціальності приймають лише осіб з повною загальною середньою освітою. Рівенське училище професійної підготовки працівників охорони ГУДСО при МВС України навчає на охоронника, охоронця, інкасатора, інструктора службового собаківництва, провідника службової собаки. Здобути професійну освіту можна також у більшості районних центрів. Окремі з училищ суто спеціалізовані — Здолбунівський професійний ліцей залізничного транспорту, Сарненський сільськогосподарський професійний ліцей, інші — готують спеціалістів практично з усіх спеціальностей, що й у Рівному: від перукаря-модельєра до оператора ЕОМ. Крім вищеназваних, професійні училища є в Березному, смт Соснівка Березнівського району, Володимирці, Демидівці, Дубні, Дубровиці, Квасилові, Клевані, Корці, Кузнецовську, Радивилові, Рокитному, Острозі, Сарнах.

Вищі навчальні заклади Як розповіла начальник відділу науки та координації ВНЗ управління освіти й науки Наталія Савчук, на сьогодні в області нараховується 29 вищих навчальних закладів усіх рівнів акредитації й форм власності, в яких на різних формах навчання навчається близько 45 тисяч студентів. Щороку кількість бажаючих здобути вищу освіту збільшується: якщо у 2001 році на перший курс було зараховано 8734 особи, то у минулому році — 9776 чоловік. Значною мірою збільшенню кількості абітурієнтів сприяє платна форма навчання: на сьогодні кількість «платників» і «безплатників» у державних закладах приблизно однакова. Найбільш розповсюдженими є заклади першого рівня акредитації (коледжі, технікуми), котрі готують молодших спеціалістів. Окремі з них готують чи у перспективі готуватимуть і бакалаврів (другий рівень акредитації). Вищі навчальні заклади третього рівня акредитації випускають спеціалістів. Навчальні заклади, котрі готують і спеціалістів, і магістрів, мають найвищий, четвертий акредитаційний рівень. Таких закладів небагато: Рівенський державний гуманітарний університет, Український державний університет водного господарства і природокористування (УДУВГП), Національний університет «Острозька академія», Міжнародний університет «РЕГІ» ім. С.Дем’янчука, Рівенська філія Міжрегіональної академії управління персоналом, Рівенський відокремлений підрозділ Європейського університету. Цікаво те, що у рамках програми ступеневої професійно-технічної освіти вищі професійні ліцеї входять у комплекси з вищими навчальними закладами 3-4 ступенів акредитації, що дозволяє їх випускникам вступати одразу на 2-3 курси університетів, інститутів чи академій. Це дає можливість отримати вищу освіту швидше та збільшує шанси на подальше навчання соціально незахищеним дітям. Такі зв’язки, наприклад, поєднують Мирогощанський аграрний коледж і Київський аграрний університет та Львівську аграрну академію, Березнівський лісовий коледж і Український державний лісотехнічний університет (м. Львів).

Спеціальності та ціни Щороку вищі навчальні заклади області вводять нові спеціальності: УДУВГП поповнив перелік своїх «теплоенергетикою» й «архітектурою», НУ «Острозька академія» — «українською мовою і літературою», «літературною творчістю» та «релігієзнавством», РЕГІ — «журналістикою» та «фізичною реабілітацією», Інститут слов’янознавства — «прикладною лінгвістикою», Рівенський технікум економіки та підприємництва — «основами готельного господарства». Загалом у Рівному можна вивчитися на кого завгодно: від всім звичного вчителя до спеціаліста з такої галузі, як «Інтелектуальна система прийняття рішень» (Європейський університет фінансів, інформаційних систем, менеджменту й бізнесу), тренера коней (Мирогощанський аграрний коледж), фотографа-ретушера (Технічний коледж УДУВГП). Найбільші конкурси спостерігаються в Острозькій академії, РДГУ та «водному», найбільшим попитом користуються спеціальності «правознавство», «англійська мова», «прикладна математика», «міжнародні перевезення». Ажіотаж навколо економічних спеціальностей значно зменшився. Якщо вашій дитині не випало щастя вчитися безкоштовно, в середньому один рік навчання вам обійдеться: заочна форма навчання закладів першого-другого рівня акредитації — від 350 до 600 грн., стаціонар — від 700 до 1400 грн. ВНЗ третього-четвертого рівня акредитації: заочна форма навчання — 1100-1800 грн., стаціонар — до 4 тисяч гривень за рік навчання. Причому на ідентичні спеціальності ціни і в державних, і в приватних вузах майже однакові, різниця може становити сотню гривень. Найдорожчими спеціальностями є міжнародна інформація — 3200 грн., менеджмент організацій — 3150 грн., правознавство — 4200 грн. (ціни Інституту слов’янознавства).

Пільги Таких обвальних пільг для медалістів, як колись, вже немає. Хоча адміністрація ВНЗ може самостійно приймати рішення щодо надання чи ненадання пільг при вступі для певних осіб на певні спеціальності. Грубо кажучи, якщо медаліст вступає на платній основі до приватного ВНЗ, скоріше за все, іспитів він не складатиме. Якщо ж до державного ВНЗ та ще й на спеціальність «підвищеного попиту» — здаватиме або один екзамен, або вступатиме на загальних засадах. Крім того, пільги передбачені для призерів олімпіад, Малої академії наук, переможців спеціальних конкурсів і програм. Хоча й тут все вирішується індивідуально: якщо місцеві ВНЗ заберуть представника «інтелектуальної еліти» навіть без співбесіди, то престижні київські ВНЗ на високі регалії можуть не звернути жодної уваги. Деякі ВНЗ активно експериментують: зараховують результати шкільних державних іспитів як вступні, використовують систему попереднього тестування — коли студентом можна стати, ще не закінчивши школу. Київський Національний авіаційний університет цього року взагалі приймає на перший курс всіх бажаючих, які відсіються після певного терміну навчання. Крім того, дозволено подавати документи одразу до кількох ВНЗ одночасно. Врешті, шанс отримати знання й кваліфікацію є у всіх. Тож ми бажаємо абітурієнтам легких білетів та удачі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також