Куди подіти дошкільнят?

1591 0

Ми у соцмережах:

Куди подіти дошкільнят?

На 100 місць у дитсадках Рівного припадає 138 дітей дошкільного віку. Втім, міські чиновники вважають цю ситуацію не критичною, бо черг у дитсадки на кілька років наперед, як у Києві чи Москві, немає. Щоб забезпечити дошкільнят місцями у дитсадках, за останні три роки у Рівному було відкрито додаткові 43 групи. Але цього недостатньо. Тому на останній сесії міськради при розгляді питань, пов’язаних із оформленням землі та приміщення двох дитсадків, звучали пропозиції про повернення їх місту.

Приміщення відремонтують, але не для дітей Приміщення одного з колишніх дитсадків міста ось уже десять років орендує облуправління держдепартаменту з питань виконання покарань. Воно розташоване на вулиці Дубенській, 71-А і має площу майже 600 кв. метрів. — Цей дитсадок як аварійний був закритий ще 15 років тому, — пояснив начальник управління держдепартаменту з питань виконання покарань Олександр Адамець. - Він має три корпуси. В одному з них розташовані відділи нашого управління. Приміщення в дуже поганому стані. А кошти на ремонт з держбюджету не дають, бо приміщення має бути або в довгостроковій оренді у нас, або у державній власності. Нині у нас закінчується термін оренди приміщення, і ми звернулися до влади Рівного за передачею його у державну власність. Міські депутати віддавати приміщення колишнього дитсадка із комунальної власності не захотіли. Але вирішили: хай його таки відремонтують за кошт держави. Тому рекомендували управлінню з питань виконання покарань оформити його у довгострокову оренду. А ось використовувати його під дитсадок, вважає начальник управління, неможливо через аварійний стан.

Міліція хоче землю, а дитсадок не віддасть Відомчий дитсадок облуправління МВС, що на вулиці Словацького, 7-А, використовується за призначенням. Втім, міліціонери вирішили земельну ділянку дитсадка, а це понад 38 соток, оформити за своїм відомством. Саме з цим вони і звернулися до міських депутатів Рівного, вимагаючи скасувати існуючий держакт на земельну ділянку, оформлену у постійне користування за дитсадком. Начальнику управління Держкомзему області Світлані Богатирчук-Кривко це прохання видалося дивним: — Навіщо акт переробляти? Це все одно, якби влада Рівного вирішила раптом оформити землю усіх дитсадків міста на себе. Навіщо це міліції? Можливо, якщо землю оформити на управління, то вільно на ній можна буде щось будувати, приміром житло. А це — центр міста, зручне місце. Світлана Богатирчук-Кривко запропонувала міській раді звернутися до міліції за передачею дитсадка у комунальну власність міста, оскільки таких закладів для дошкільнят не вистачає. А у міліцейському дитсадку, стверджує вона, можна було б відкрити 3-4 додаткових групи. Депутати не задовольнили міліцейське прохання. Тим часом начальник облуправління МВС Олег Сало бажання оформити землю дитсадка за своїм відомством пояснює так: — Приміщення дитсадка числиться за одним власником, а земля за іншим. Ми хотіли навести з цим лад, щоб у документах і приміщення, і земля були оформлені на управління. Тому будемо звертатися до міськради повторно. Передавати приміщення місту не збираємося.

Повернути заклад можна, але треба гроші Заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська визнає: повернути місту якийсь із дитсадків було б дуже добре. Адже на будівництво нового дошкільного закладу потрібно щонайменше 25 мільйонів гривень. А проблема з тим, куди подіти дошкільнят, стверджує Галина Кульчинська, існує: — У Рівному збільшилася народжуваність. Так, станом на 1 вересня 552 дошкільнят ми не могли забезпечити місцями у дитсадках, але з них 40% — діти від 1 до 2 років. Раніше таких маленьких у дитсадки не віддавали. А нині це роблять. Як виходимо зі становища?Де можливо — відкриваємо додаткові групи: за два роки відкрили їх шість. І станом на середину вересня у дитсадках на окраїнах міста було навіть 61 вільне місце. Яка ситуація нині — батьки можуть дізнатися за телефоном в міському управлінні освіти: 22-32-09. Найбільш переповнені дитсадки у центрі міста та в районі автовокзалу. Бо часто люди ведуть дітей не в той дитсадок, який ближче до їхнього дому, а в той, який ближче до їхньої роботи. Нині у Рівному діє 33 комунальних дитсадки та один відомчий — №6. Це міліцейський дитсадок. Він розрахований на 12 груп, а працює в ньому лише шість. Мабуть, через те, що один з корпусів дитсадка перепрофільований під адмінспоруду. Якби міліція віддала цей дошкільний заклад нам, звісно, місту було б добре. Але на це повинна бути їхня добра воля. Саме місто не може дитсадок забрати. Нам же важливо нині єдине: щоб цей дитсадок не перепрофілювали під щось інше. Що стосується приміщення колишнього дитсадка на вулиці Дубенській, то воно перебуває на балансі міського управління освіти. Цей дитсадок розрахований на 12 груп і на 320 місць. За попередніми розрахунками, на ремонт у ньому для відновлення роботи потрібно близько 5 мільйонів гривень. Нині такі кошти знайти у міському бюджеті майже нереально.

На дитсадок на Набережній претендують судді? Тим часом стало відомо, що обласна прокуратура довела у суді незаконність продажу приміщення колишнього дитсадка №19, що на вулиці Набережній, 26-А, який колись належав Львівській залізниці. Раніше керівництво залізниці, коли було заборонено змінювати профіль дитсадків, зверталося до міської влади за передачею цього приміщення у комунальну власність міста. А потім, коли цю заборону зняли, продало його приватному підприємцю. Нещодавно право власності на це приміщення суд визнав за державою. Але чи дістанеться воно колись місту — хтозна. Подейкують, що у цьому приміщенні розмістять один із судів області і що саме через такі далекоглядні плани суддів прокуратурі й вдалося виграти позов.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також