Культурне життя 2008: про премію, «Арію» і тюрму

2352 0

Ми у соцмережах:

Культурне життя 2008: про премію, «Арію» і тюрму

Як би не розвивалися події у суспільстві, культурно-мистецьке життя переживе всі кризи, як політичні, так і економічні. Тому що залежить воно насамперед від ентузіазму та бажання творчо розвиватися тих людей, які називають себе музикантами, художниками, фотохудожниками, танцюристами і т.д. У високосному році Жовтого Пацюка такого ентузіазму та бажання у митців, на щастя, вистачало. А значить — і подій, які заслуговували на увагу, також було достатньо. Рік 2008 — у традиційному підсумковому огляді від «РВ».

Пафос року Найгучнішою подією, принаймні серед поціновувачів театру, стало вручення Національної премії імені Шевченка рівнянину Володимиру Петріву та нерівнянину Олександру Дзекуну, які три роки тому спромоглися створити наймасштабніший театральний проект кількох останніх років — психологічну драму «Берестечко». Бажану премію (вистава номінувалася на премію двічі) Дзекун і Петрів отримали з рук Президента. Відтепер факт наявності статусу лауреата Шевченківської премії Володимир Петрів, як і багато його колег, афішує при будь-якій нагоді.

Звання року Статус «Національного» отримав музей «Козацькі могили», який розташований на місці, де колись відбувалася Берестецька битва. Малозрозумілі пересічному рівнянину зміни у назві дозволять музейникам сподіватися на збільшення фінансування та покращення умов самого музею Берестечка. Якщо, звісно, фінансова криза дозволить...

Реінкарнація року Колись на вулиці Гагаріна існував кінотеатр «Аврора», який з настанням незалежності трохи поборсався у ринковій економіці, а потім наказав довго жити. У травні в стіни колишнього нічного клубу, притулку для різних фірм та барів, повернулося кіно — тут відкрився другий в Рівному кінотеатр «Ера». Нині він конкурує з «Україною», показуючи майже ті самі масові стрічки, що й у відомому кінопалаці.

Гість року За минулі роки гостями Рівного було багато відомих і популярних «зірок» шоу-бізнесу й кіно, але візит Юрія Шевчука та його гурту «ДДТ» змусив багатьох нинішніх дорослих згадати часи бурхливої юності. Легенда російського року приїхав у Рівне в рамках всеукраїнського турне до 1020-річчя Хрещення Русі. При цьому справив враження напрочуд «незіркової» людини з поведінкою «простого смертного».

Розіграш року Більше десяти тисяч рівнян заплатили по сорок гривень за можливість побачити у вересні «вживу» своїх кумирів — Потапа та Настю Каменських на святковому шоу, присвяченому 25-річчю мототреку. І побачили — «попсова» «непара» проспівала сім-вісім власних хітів, після чого розіграла обіцяний організаторами автомобіль і зникла зі сцени, не давши жодного автографа.

Альбом року Вперше у цій номінації не перемагають ані «Ot Vinta», ані «Брем Стокер». У рік Пацюка свій дебютний компакт-диск видали їхні колеги по рок-цеху, хард-коровий гурт «Extasy». Щоб надати диску більшої популярності, назву для нього вирішили «позичити» у культового голлівудського блокбастера — «Матриця».

Медаль року Для більшості рівнян ця подія залишилася непоміченою, проте у середовищі фотографів не відзначити її не могли. Рівненський фотограф і художник Василь Черенков здобув золоту медаль на одному з найпрестижніших світових фотоконкурсів, австрійському «Суперкрузі» («Trierenberg Super Circuit»). Інші місцеві фотомитці про це поки можуть лише мріяти. Перемогу Черенкова можна порівняти з перемогою, наприклад, рівненського боксера на чемпіонаті світу.

Драйв року Мрія «патлатих» підлітків епохи 90-х і сучасних «неформалів» таки здійснилась — вони на власні вуха почули «Улицу роз» та «Осколок льда» у виконанні легендарної «Арії». В МПК «Текстильник» відомі рокери потрапили завдяки російсько-українському туру на честь 20-річчя виходу найвідомішого свого альбому «Герой асфальта». Рівненські любителі романтичного року, звісно, не почули Валерія Кіпєлова, який у гурті вже не грає шість років, проте залишитись незадоволеними концертом завдяки натуральності звучання та «драйву» музикантів теж не могли.

Книга року Тут мова піде про двох авторів, які ніколи не чули про обласну програму підтримки книговидавництва. У 2008 році свої літературні доробки презентували професійний музикант і піар-менеджер. Лідер «Ot Vinta» Юрій Журавель власноруч намалював ілюстрації й написав тексти до дитячої книги про гетьмана Івана Мазепу, чим добряче здивував майже всіх, хто знає його та його колективу існування. Через місяць після презентації Журавля власну поетичну збірку «вивів у люди» його друг, а також фахівець із зовнішніх зв’язків компанії «Ей-І-Ес Рівнеенерго» Андрій Пермяков. Ліричні, іронічно-сатиричні, соціальні вірші змогли знайти свого читача, здивувавши не лише продавців рівненських книгарень, а й самого автора. Зокрема, Пермякова запросили почитати свою поезію у столичну Академію МВС.

Проект року Джаз остаточно повернувся в Рівне. Подяка за це — групі бізнесменів-ентузіастів, які змогли знайти не лише гроші, а й можливості для організації масштабного дводенного джазового фестивалю «Art jazz cooperation». У двох концертах любителі джазу почули стилістично різнопланових виконавців з України, Польщі, Росії, Німеччини, а також неповторну «Піккардійську терцію».

Халтура року У цій номінації немає рівних Руслані Писанці, яка у компанії кількох московських акторів привезла в Рівне свою інтерпретацію безсмертного твору «За двома зайцями». Вийшло жахливо — історія Проні Прокопівни та Свирида Голохвастова була прикрашена туалетним гумором, вульгарністю, брутальністю і, що характерно для московських гастролерів, «ніякою» грою акторів.

Креатив року Більш несподіваного місця для виступу, аніж виправна колонія, гурт «Ot Vinta» підшукати вже точно не зміг би. У лютому «рокабіли» вперше у своїй історії потрапили за грати, щоб своєю музикою розважити непростий контингент (злодії-рецидивісти) Катеринівської колонії. Вийшло цікаво — Юрко Журавель дозволяв собі жарти на кримінальну тематику («Співаємо не гоп-стоп, а гуп-туп»), а засуджені такими гостями залишилися задоволені.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також