Легалізація бурштину: рівненські копачі готові?

3231 0

Ми у соцмережах:

За незаконний видобуток бурштину передбачено суворіше покарання — від шести до десяти років позбавлення волі

Напередодні Нового року народні депутати зробили те, що не вдалося їхнім попередникам за п’ять років: ухвалили закон про видобуток бурштину, але як він діятиме на практиці — поки не знають. На відміну від народних депутатів минулого скликання, чиї «бурштинові законопроєкти» намагалися хоч якось підіграти інтересам місцевих та немісцевих бурштинокопачів, Рада цього скликання вирішила з нелегальним видобутком бурштину боротися промисловими методами. У проєкті, який запропонував уряд і який до другого читання таки дещо змінили, ні згадки про артілі, які обіцяли раніше бурштинокопачам, ні взагалі про будь-яку можливість непромислової розробки родовищ.

Ухвалений ВР та підписаний президентом закон спрощує процедуру отримання спецдозволів на видобуток бурштину для фірм — як приватних, так і державних. Наприклад, Рада скасувала процедуру отримання погодження обласних рад на отримання спецдозволів. Нагадаємо, місцеві ради часто гальмували клопотання фірм, які хотіли купити спецдозвіл на видобуток бурштину чи геологічне вивчення бурштинових ділянок. З іншого боку, місцеві депутати та посадовці уже не зможуть впливати на те, які фірми заходитимуть на бурштинові землі та хто за ними стоятиме.

Спецдозволи, відповідно до закону, будуть продавати на онлайн-аукціонах і на площах не більше 10 га. Якщо механізм запрацює, боротися за надра отримають змогу і невеликі фірми, проте в їхні обов’язки входитиме не лише купівля спецдозволу, а й компенсація власникам сільгоспземель та лісу за збитки, які ті отримають, коли землі буде виділено під видобуток каміння. Окрім того, обов’язковою вимогою залишається рекультивація ділянок після завершення видобутку.

Спецдозволи на геологічне вивчення ділянок, у тому числі дослідно-промисловий видобуток бурштину, видаватимуть терміном на п’ять років — менше, аніж було до того. А ось вимогу про проведення обов’язкової оцінки впливу на довкілля залишили, хоча уряд спершу пропонував цю норму скасувати для ділянок, які було порушено незаконним видобутком бурштину.

Подібне до урядової ідеї пропонували і рівненські нардепи Сергій Литвиненко та Роман Іванісов, які подали законопроект про спрощення процедури рекультивації порушених земель. Але, фактично, депутати хотіли спростити умови отримання спецдозволів для державних компаній «Укрбурштин» та «Бурштин України», які визначені Кабміном як такі, що мають право рекультивувати порушені незаконним видобутком землі. Проект Литвиненка та Іванісова поки не ухвалювали. За словами Сергія Литвиненка, його ще доопрацьовуватимуть, а тоді лише виноситимуть на розгляд Ради.

Щодо проголосованого закону, то він, фактично, передбачає внесення змін до кількох чинних законів, зокрема і Кримінального кодексу. Настане суворіша кримінальна відповідальність за незаконний видобуток бурштину, а також за протидію роботі фірм, які отримають спецдозволи, як з боку «організованих груп», так і з боку службових осіб. Передбачене покарання — від шести до десяти років позбавлення волі.

Незаконне видобування, збут, придбання, передача, пересилання, перевезення, переробка бурштину каратимуться штрафом від 3000 до 10000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 тис. до 170 тис. грн на сьогодні), або обмеженням волі від двох до трьох років, або позбавленням волі на той самий термін. Якщо особу затримуватимуть вдруге або на території природно-заповідного фонду, покарання буде суворішим — від чотирьох до семи років позбавлення волі. Для службовців покарання ще жорсткіше — від п’яти до восьми років за гратами з конфіскацією майна.

Чи подолає закон незаконний видобуток бурштину на Поліссі? Навіть якщо процес надання спецдозволів запрацює і поліція відновить активні рейди проти бурштинокопачів, закон не унеможливлює корупційну складову і так зване кришування незаконного видобутку з боку правоохоронців. Окрім того, чи отримають бурштинокопачі роботу на фірмах, що матимуть спецдозволи на видобуток і якщо не отримають, наскільки правоохоронна система зможе врегулювати конфлікти між місцевими копачами та приїжджими представниками фірм? Відповідей на ці запитання, поки уряд не розробить механізм роботи закону, не буде. А отже, незаконний видобуток найближчим часом не зникне.

Додамо, що серед рівненських нардепів за закон про видобуток бурштину не голосували «слуга» Олександр Аліксійчук та представниця «Європейської солідарності» Яна Зінкевич. Вони утрималися. Роман Іванісов на засіданні Ради не був. Інші ж рівненські нардепи закон підтримали.

Сергій Литвиненко, народний депутат від Сарненського, Костопільського та Березнівського районів, представник фракції «Слуга народу»:

— Місцеві бурштинокопачі питають, яким буде механізм, але у мене поки відповіді немає. Кажу, як є. Закон ухвалено, але як він буде діяти, ще невідомо — протягом наступного місяця уряд та депутати його ще доопрацьовуватимуть нормативними актами. Запрацює все десь за три-чотири місяці.

Віктор М’ялик, народний депутат від Дубровицького, Рокитнівського, Зарічненського та Володимирецького районів, член депутатської групи «За майбутнє»:

— Чи діятиме закон — залежатиме від людей. Зокрема, чи готові вони будуть працювати законно, показувати реальні обсяги викопаного бурштину і сплачувати за нього до бюджету. На розгляді Ради ще перебуває законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо сплати рентної плати а видобуток бурштину. Проект передбачає 25%, я схиляюся до позиції, щоб зменшити рентну плату до 10-15%, щоб спростити умови для тих, хто працюватиме легально.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також