Зарплату медикам дали, але надалі без скорочення не обійтись

1809 0

Ми у соцмережах:

Рівненська екстрена меддопомога наприкінці року отримала 1,4 млн грн субвенції з держбюджету. А перед тим її працівників одягли в новий зимовий спецодяг, 90 комплектів обійшлися у майже сто тисяч гривень

18 мільйонів гривень бракувало наприкінці року на зарплати для рівненських медиків. Гроші зрештою виділили з держбюджету, проте, як і щороку, нагадали, що частину закладів в області досі не оптимізовано, а отже, нестача коштів буде і надалі. А 2020 рік у фінансуванні вже має суттєво відрізнятися від попередніх.

Не вистачало грошей на зарплати медикам переважно у тих районах, де мало населення і де вчасно не оптимізували кількість працівників. Наприклад, у Радивилівському районі нестача наприкінці року становила 2,4 млн грн, у Корецькому — 3,2 млн грн, у Дубенському — 4,2 млн грн. Втім, у Дубні ситуація була ускладнена тим, що районна лікарня обслуговувала і міське, і сільське населення, проте отримувала субвенцію лише за селян — Дубенська міська рада відмовлялася переказувати лікарні свою частину субвенції. Після протестів медпрацівників, яким затримували зарплату, та довгих переговорів проблему вирішили — місто погодилося взяти лікарню на свій баланс.

Проте з цього року принцип фінансування лікарень змінюватиметься. Якщо досі заклади отримували кошти не за фактично надані послуги, а за кількість людей, які умовно приписані до тієї чи іншої лікарні, то з 2020 року вторинна та третинна меддопомога, тобто районні, обласні та спеціалізовані лікарні, перейдуть, як і первинка, на фінансування Національної служби здоров’я України. Перейде до НСЗУ і рівненська екстрена меддопомога, якій наприкінці року також передали 1,4 млн грн субвенції з держбюджету.

Маючи угоду з НСЗУ, отримуватимуть кошти відповідно до кількості пролікованих пацієнтів. Якщо лікарня не підпише чи втратить угоду з НСЗУ (наприклад, через неналежне надання послуг), то її утримання повністю лягатиме на плечі власника — місцевих рад, в яких бракуватиме коштів навіть на те, аби виплатити зарплату всім працівникам та оплатити комунальні послуги. Якщо закладу бракуватиме коштів Національної служби, йому або доведеться економити на якості послуг, або оптимізовуватися та змінюватися: закривати чи скорочувати відділення, які мають мало пацієнтів, відкривати відділення, які користуватимуться більшим попитом, наприклад, відділення з реабілітації. До таких змін готові не всі заклади на Рівненщині, а отже, проблеми з фінансуванням не зникнуть, а можуть тільки посилитися.

— Однозначно, у цьому році буде оптимізація медзакладів, але з деталями ми ще не визначалися, — коментує заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Ігор Добровольський. — У першому кварталі 2020 року ще буде медична субвенція, тільки з 1 квітня вже фінансуватиме лікарні НСЗУ. Кожен заклад матиме фінансові ризики і медичні послуги, які не покриватимуться НСЗУ. Але поки навіть не озвучено, скільки коштуватимуть послуги, що не входитимуть до безкоштовного пакета, тому з оптимізацією остаточно і не вирішено.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також