Лікар з Рівного врятував киян від хімічного вибуху

2784 0

Ми у соцмережах:

Лікар з Рівного врятував киян від хімічного вибуху

А зробив це дитячий травматолог з Рівного Олег Ільницький разом з колегами-добровольцями.

- Евакуація,  незважаючи ні на що,  - так описує дитячий травматолог Олег Ільницький події березня 2022 року.

- Пекельно-страшного березня над столицею постійно свистіли ворожі ракети, 5 з них потрапили на промислове підприємство поблизу центра. Тоді й виявили небезпечну знахідку – за 60 м від влучання знаходилось 8 діжок з отруйною хімічною речовиною – концентрованим розчином ціаніду натрію, - розповідає Олег.

Страшно уявити, яку катастрофу спричинив би вибух цієї отрути в густонаселеному місті. Олег опинився в числі добровольців для вивезення хімікатів за межі міста.

Евакуація – була лише першим етапом операції. Везли сільськими дорогами, оминаючи населені пункти та ризикуючи щохвилини потрапити під артобстріл. Від киян небезпеку вдалося відвернути та найскладніше було попереду.

Залучивши науковця-хіміка та знайшовши реагенти для знешкодження, команда добровольців взялася за найнебезпечніше: упродовж тижня за світлого часу доби в протигазах хлопці переливали та утилізовували 400 літрів небезпечної речовини. Всі процеси відбувалися за координації керівництва сил тероборони та Київської ОВА.

 Олег відповідав за меддопомогу у разі нещасного випадку.

- Навіть під обстрілом в гарячих точках не було так небезпечно та страшно, як у цеху поряд з діжками. На щастя, моя меддопомога тоді не знадобилася,  - розповідає медик.

Після вивезення хімікатів знову були прильоти, та ворог не знав, що їх вже там нема.

У місіях порятунку у зонах бойових дій Олег Ільницький  ще з 2014-го: два роки в добровольчому медбатальйоні Госпітальєри (Водяне, Піски, Первомайське).

- За кілька днів від початку вторгнення - знову в добровольчому загоні медиків: Київський та Харківський напрямки. У перерві між місіями «маленька робота,  - так бойовий медик називає евакуацію хімічної отрути з Києва. У квітні 2022-го всі члени евакуаційної бригади отримали нагороду Головнокомандувача ЗСУ «За заслуги перед ЗСУ». Далі знову на фронт: був медиком евакуації у складі 11-го батальйону спецпризначення 112 бригади (Миколаївщина, Херсонщина), згодом перевід в 11-й батальйон 59 ОМБР. Останні 7 місяців служби пройшли в гарячих точках Донеччини, евакуація тяжких поранених в боях під Первомайським, - так розповів історію бойового медика з Рівного перший заступник начальника РОДА Сергій Подолін

Сьогодні свою місію порятунку людей Олег продовжує тепер у своєму рідному закладі - Рівненській обласній дитячій лікарні, 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також