Ліки на замовлення у Рівному: чи є в них потреба?

1273 0

Ми у соцмережах:

Ліки на замовлення у Рівному: чи є в них потреба?

Аптека, де виготовляли ліки фармацевти, що діє в Рівненській обласній лікарні — одна з найбільших таких в Західному регіоні. Товариство «Рівнефармація», яке є її власником, вирішило припинити роботу цієї аптеки. Пояснюють: утримувати її нерентабельно. Але ж в ній виготовляли ліки за індивідуальними рецептами, які виписували лікарі. Чи знайдеться на полицях звичайних аптек заміна?

Ольга Садовник, заступниця директора мережі аптек «Рівнефармація»:

— Ми закриваємо аптеку, в якій був розташований асептичний блок зі спеціальним обладнанням: автоклавом, стерилізатором та іншим. Вона функціонувала з 1979 року, побудована за індивідуальним проєктом. Тут виготовляли в спеціальних умовах стерильні та інфузійні розчини, а також порошки з барбіталом для дітей, розраховані індивідуально для кожного маленького пацієнта з врахуванням віку та ваги.

Аптеку стало невигідно утримувати. Адже платимо велику суму за комунальні послуги, особливо за електроенергію, на якій працює все обладнання. Також тут працює 12 осіб, яким треба виплачувати офіційну зарплатню. Виходить, що ми одні виконуємо соціальну функцію для населення. У нас також проходять навчальну практику студенти медичного коледжу. А тепер не будуть.

Ми готові перенести асептичний блок до іншої аптеки — на вулиці Карнаухова. Але просимо міську владу нас підтримати. Наприклад, у Львові такі аптеки, як наша, віднесли до соціально орієнтованих об’єктів, що дає змогу орендувати комунальне майно поза аукціоном. Це певні пільгові умови в обмін на те, що ми одні в Рівненській області продовжуємо виготовляти ліки індивідуально. В інших аптеках вони продаються в готовому вигляді, часто замінника їм немає або ж дуже важко розрахувати дозу вже готового препарату відповідно до ваги і віку пацієнта.

Сергій Шиляєв, директор мережі аптек «Віса»:

— У другій половині 90-х аптеки з асортиментом в 300-500 найменувань медпрепаратів давали рекламу про «свій величезний асортимент». На сьогодні асортимент у 8-9 тисяч нікого не дивує. А яка частка ринку припадає на «виготовлені в аптеці» лікарські засоби в масштабах міста, країни? 0,01% чи менше?! Можливо, достатньо однієї аптеки на Рівне? Є розрахунки необхідної кількості «аптек з виготовленням» або статистика? Можливо, питання тільки в приверненні уваги до однієї структури з метою отримання чергових пріоритетів над конкурентами?

Сергій Лебедь, начальник Держлікслужби в Рівненській області:

— Щодо закриття аптеки №121 та виготовлення ліків: звичайно, ми підтримуємо аптечне виготовлення, якщо воно користується попитом населення та проводиться у суворій відповідності до вимог законодавства щодо якості ліків на замовлення. Вимоги до якості ліків, виготовлених аптеками, досить суворі, але вони є. Виходьте з пропозиціями до Держлікслужби чи КМУ спрощувати ліцензійні умови в частині виготовлення, бо місцеві депутати навряд чи зможуть чимось у цьому плані допомогти, адже приміщення, де розташовані такі аптеки, не відносяться до власності Рівненської територіальної громади.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також