Лише пайовики можуть врятувати мільйонне майно Березнівського споживчого товариства

5517 0

Ми у соцмережах:

Лише пайовики можуть врятувати мільйонне майно Березнівського споживчого товариства

Після того, як стало відомо, що діяльністю Березнівського споживчого товариства зайнялися правоохоронці, до редакції звернувся Віталій Сорока. Він хоче поділитися інформацією про десятки, за його словами, ошуканих пайовиків. І вважає, що велика кількість пайовиків — це єдина гарантія цілісності товариства та запобіжник від посягань на його майно. Підкреслює: пайовики — це золотий фонд споживчої кооперації. Однак десятки людей нещодавно виявили, що їх ошукали. Через це вони перестали бути пайовиками споживчого товариства. Тобто втратили можливість впливати на управління мільйонними активами споживчого товариства, власниками яких раніше були.

Віталій Сорока, пайовик, адвокат:

— До мене надходить багато дзвінків від людей, які раптом збагнули, що їх безсовісно обдурили. Адже керівництво споживчого товариства зібрало з людей додаткові пайові внески. Йдеться про суму приблизно у 1000 гривень. Однак люди не знали, що керівниця товариства Катерина Чухрай мала повернути ці додаткові пайові внески за першою вимогою. У нашому випадку гроші повертали лише після того, як пайовики писали заяви на кшталт: «Прошу виключити мене з членів споживчого товариства та повернути мені мої пайові внески». Людині радо повертали усі три види внесків: вступний, обов’язковий та додатковий і виключали з членів товариства. Такі заяви писали люди, у яких виникала потреба забрати додаткові пайові внески через якісь конкретні обставини (переважно через хворобу свою або близької людини).

Значно більша частина пайовиків слухняно писали заяву іншого змісту, на кшталт: «Прошу перевести мене з членів Березнівського районного споживчого товариства в асоційовані члени». При тім, їх щиро запевняли, що це, мовляв, нічого не змінює. Ба більше, що асоційоване членство навіть має багато переваг. Людину виключали з повноправних членів товариства і переводили в асоційовані. Усе просто і геніально.

Але це ще одна велика омана. Асоціаційований член товариства — це ніхто. Що він є, а що його немає — все одно. Справжній пайовик — це той, хто має право голосу. Де простим людям знати такі деталі! Саме в такий спосіб Катерина Чухрай разом зі своїми поплічниками позбулися сотень пайовиків. Натомість їх залишилося лише 50 осіб. Вона прийняла в пайовики товариства усіх членів своєї сім’ї (чоловік Василь, син Василь, син Олександр і невістка Зоряна), усіх членів сім’ї своєї найближчої спільниці Галини Кравчук (чоловік Ігор, син Віталій і невістка Ганна), які до кооперації не мали жодного відношення. Завдяки такому складу пайовиків керівниця товариства змогла ухвалювати будь-які рішення, прикриваючись іменем «загальних зборів членів районного споживчого товариства».

Впевнений, що на цих зборах приймалися рішення, які прямо суперечать статті 92 Цивільного кодексу України. У статті закону вказано, що «орган або особа, яка відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступає від її імені, зобов’язана діяти в інтересах юридичної особи, добросовісно і розумно та не перевищувати своїх повноважень». Є й порушення статті 10 ЗУ «Про споживчу кооперацію», де сказано, що «забороняється відволікання майна споживчих товариств та їх спілок на цілі, не пов’язані з їх статутною діяльністю».

Тому рекомендую усім, в кого зберігся членський квиток, але його перевели в асоційовані члени, невідкладно звернутися до голови правління Катерини Чухрай з письмовою заявою про підтвердження або повернення статусу справжнього, з правом голосу, члена Березнівського районного споживчого товариства. Адже це єдиний спосіб вберегти кооперативне майно, яке є надбанням поколінь, від розграбування сьогоднішніми керманичами.

Також знаю, що зараз тривають дискусії про те, що «пайовики добровільно продали своє членство у товаристві». Однак це повна нісенітниця. Адже у нашій державі розпайовувалося лише майно і землі колгоспів між членами колгоспу. Приватизувалося тільки державне майно за ваучери, які скупляли за безцінь.

В свою чергу, майно споживчої кооперації неможливо приватизувати, бо воно й так приватне. Адже належить лише пайовикам. Його можна зберегти і примножити або розікрасти чи знищити. Інших варіантів немає! Також пайовик не може своє членство у товаристві ні продати, ні подарувати, ні передати у спадок. Можна лише залишатися пайовиком або вийти з членів товариства.

Контактні телефони для консультації пайовиків:

+380 (50) 435 19 88
+380 (98) 127 56 96.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також