Люди захотіли втекти з квартир — за місто

2135 0

Ми у соцмережах:

Люди захотіли втекти з квартир — за місто

Пандемія коронавірусу суттєво змінила життя людей: від звичного розпорядку дня до пріоритетів. Нові тенденції почали з’являтися усюди, зокрема і на ринку нерухомості.

За два місяці карантину ціни на нерухомість у Рівному знизилися. Йдеться як про продаж, так і про оренду. Так, однокімнатну квартиру в новобудові на сьогодні можна купити від 21 тис. доларів, на вторинному ринку — від 13 тис. доларів. Все залежить від розміру та стану житла. До прикладу, найдешевше житло на первинному ринку — це переважно «голі стіни», навіть без стяжки. На вторинному — радянські «гостинки» та малосімейки без ремонтів. Впала ціна і на оренду квартир. У спальних районах міста однокімнатні квартири у «житловому стані» пропонують від 2500 грн, у новому «Щасливому» мебльовані квартири — від 4000-5000 грн на місяць. До карантину власники оцінювали квартири у цьому мікрорайоні від 5000-6000 грн.

Більш детально про ситуацію у Рівному розповів голова правління Рівненського міського відділення Асоціації фахівців нерухомості України Олександр Ляшук:

— Карантин вплинув на ринок нерухомості як в позитивній динаміці, так і в негативній. Якщо розпочати з позитивної, то люди зрозуміли, що краще жити не в квартирі, а мати власний простір: невеличкий будинок, земельну ділянку. І ми помітили, що почали користуватися попитом і щодо купівлі, і щодо оренди будинки за містом (дачі, садові, заміські будиночки) з невеликими площами, до 100 «квадратів», наприклад. Такі будинки під час карантину ми продавали, хоча до карантину деякі з них по півроку стояли. Такі ж будинки почали користуватися попитом на оренду. Люди захотіли втекти з квартир, де всі дихають одними вентиляційними шахтами (на початках ще був страх, що так можна заразитися), у приватний сектор. Також попитом не припинила користуватися оренда квартир, але ціни трохи впали, як і на продаж квартир — на відсотків 7-10.

— Чим зумовлене падіння цін на нерухомість?

— Коли розпочався карантин, покупці почали вичікувати, сподіваючись, що ціни впадуть. Таким чином, попит і зменшився. А продавці, яким потрібно було продати негайно, почали, у свою чергу, скидати ціни. Ще й валютні коливання додалися. Про якийсь глобальний обвал цін не йдеться. Наприклад, квартира, яка коштувала 38 тис. доларів, була продана за 35 тис. Такий мінус у три тисячі власник квартири був готовий зробити. Можливо, до карантину він би скинув тільки 1000-1500. Так само і на будинки — ціни трохи просіли на все.

— Попит впав лише через «очікування»?

— Не так впав попит, як активність людей. Тобто люди, які раніше цілими днями ходили вулицями, їздили, дивилися, тепер сидять вдома і бояться виходити, щоб не заразитися. Їхня неактивність відобразилася на попиті. Їм так само потрібне житло, нова квартира, будинок, вони одружуються, народжують дітей, розлучаються — життя не зупинилося, але карантинні заходи позначилися на їхній активності, а звідси — і на попиті.

Але з послабленням карантину у ріелторів знову стало багато дзвінків. На початку карантину був сплеск вільних квартир під оренду, оскільки багато людей з’їхали, проте на їхнє місце одразу знайшлися інші. Наша агенція уже поздавала усі об’єкти в оренду, які були, хоч і з невеличким дискаунтом. Те, що було 5000 грн на місяць, стало 4500 грн. Декі орендодавці одразу пишуть, що на період карантину ціна така, проте після завершення буде вищою.

— Чому орендодавці знизили ціни на час карантину?

— Багато хто втратив роботу або менше почав заробляти, а розсудливі власники хочуть зберегти надійних, стабільних квартирантів, тому і йдуть на такі кроки. На оренду комерційної нерухомості на період карантину взагалі були знижки до 50% або й навіть повна відсутність орендної плати, де комерційна діяльність практично зупинилася.

— Зважаючи, що карантин суттєво впливає на статки українців (невідомо, коли зможе повноцінно запрацювати бізнес, як швидко зможуть виїхати за кордон заробітчани), чи до кінця року не очікується суттєве падіння попиту на ринку нерухомості?

— Складно давати прогнози, бо ми не знаємо, скільки триватиме карантин: дехто каже, що декілька місяців, дехто взагалі — що декілька років. Безумовно, будь-яка нестабільність породжуватиме нестабільність і на ринку нерухомості. Але якби карантин зупинився до кінця травня, то до вересня усе б повернулося на свої місця. Незважаючи на карантин, ринок нерухомості не зупинявся, активність є, хоча і дещо зменшена. Паніки серед ріелторів немає, серед клієнтів також.

— Ситуація на первинному ринку стабільна, будівництво не зупинили?

— Великі компанії, які довгий час на ринку, не зупинялися, будують. А дрібніші, які не мали фінансового прошарку і були залежні від інвестицій покупців, змушені були зупинитися, адже місяць-півтора практично не було угод.

— Влітку падіння цін на нерухомість продовжиться?

— Ми вже відчули, що ситуація стабілізується, як тільки послабили карантинні заходи. Якщо карантин знімуть наприкінці травня, то все повернеться у своє русло дуже швидко.

— В Україні погано розвинене іпотечне кредитування. Купували нерухомість у Рівному переважно ті, хто і перед тим її мав, продав — і купив дорожче, заробітчани та копачі бурштину. Спроби знизити облікову ставку НБУ та кредитні ставки банків змінили ситуацію?

— Перед карантином я був присутній на презентаціях деяких банків щодо іпотечного кредитування — там були досить привабливі умови, реально зменшені відсоткові ставки. Якщо раніше було 17-22% у гривнях, то останні пропозиції були навіть у межах 10% у гривнях. Але це було до карантину, що буде після — прогнозувати не можу.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також