Мандрівну карту для незрячих створюють на Рівненщині

249 0

Ми у соцмережах:

Фото ілюстративне

А також - у ще двох областях, через які пролягає Via Regia, тобто, давній Королівський шлях.

Цю мапу можна буде «прочитати» руками та почути, адже розробники подбають і про аудіосупровід.

- Карта відтворюватиме знаменитий туристичний маршрут «Via Regia», деталізовуючи її українську частину. На ній буде зображено найцікавіші історичні об’єкти – середньовічні фортеці, палаци, колишні маєтки вельмож, сучасні музеї, - розповідають ініціатори ідеї.

Це стане можливим завдяки проєкту «Via Regia на дотик», яку втілюватиме ГО «Регіональний центр розвитку «Тріада» за підтримки УКФ.
 
Загалом, Via Regia або Королівський шлях – це назва найстарішого та найдовшого сухопутного зв'язку між Східною і Західною Європою. Він існує вже понад 2000 років і поєднує 8 європейських держав, серед яких і Україна. У ширшому змісті це позначення певного типу доріг, які у середньовічній Європі підпорядковувалися безпосередньо королям та  були під їх особливим захистом. В сучасній формі шлях існує як Європейський транспортний коридор E40. Міжнародна мережа використовує потенціал Королівського шляху як символ об'єднання Європи. У 2005 році шлях був відзначений як «Великий культурний шлях Ради Європи».
 
 - Власне, у рамках проєкту, команда візуалізує Via Regia для незрячих і слабозорих. Для цього буде виготовлена тактильна карта. Вона супроводжуватиметься аудіогідом із тифлокоментарями: інформація про кожен об’єкт буде адаптована для сприйняття людей із вадами зору та озвучуватиметься. Крім того, інформативні розповіді про частину об’єктів доповнюватимуться колоритними легендами. Додатками до карти стануть тактильні атласи з деталізованим і збільшеним зображенням історичних об’єктів, щоб відвідувачі з порушенням зору могли краще «роздивитися» його, - розповідає керівниця ГО «Регіональний центр розвитку «Тріада» Тетяна Кушнірук.
 
Такі карти будуть передані в музейні заклади Рівненської, Волинської та Житомирської областей:  Рівненському обласному краєзнавчому музею, Державному історико-культурному заповіднику міста Дубно, Державному історико-культурному заповіднику міста Острог, Замку-Музею Радомисль, Володимирському історичному музею імені Омеляна Дверницького».
 
Більшість цих музеїв знаходиться не в обласних центрах, де до таких закладів зазвичай більше уваги, а в менших громадах, щоб формувати у них  інклюзивний простір, доступний для людей із порушенням зору.
 
На сьогодні це актуально, переконує керівник відокремленого підрозділу ВГО людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» у Рівненській області Петро Поліщук.
 
- На жаль, людей, які втратили зір, у зв’язку з воєнними діями, за статистичними прогнозами, більшатиме. І якщо зараз за офіційними даними, в Україні налічується 70 тисяч таких осіб, то найближчим часом їх кількість зросте до понад 100 тисяч. А психологія таких людей відрізняється від тих, хто має порушення зору з народження. Адже вони звикли до активного проведення часу. І дана потреба в них не зникне із набуттям інвалідності. І після періоду лікування та адаптації вони шукатимуть можливість цікавого дозвілля. Тому культурний простір потрібно адаптовувати», - наголосив Петро Поліщук.
 
Ще однією важливою складовою проєку стануть майстер-класи з читання тактильних карт для людей з порушенням зору. 
 
- Незважаючи на те, що тактильні карти є цілком практичним продуктом, який має прикладну мету і допомагає орієнтуватися в просторі, їх в Україні настільки мало, що слабозорі і незрячі люди, в основному, не знають, як саме ними користуватися, - коментує Петро Поліщук. -  Тому, в рамках проєкту, заплановано проведення  таких майстер-класів у Рівненській, Волинській та Житомирській областях. Їх учасниками стануть як люди з порушенням зору, так і музейні працівники із закладів-партнерів, де буде розміщена тактильна карта Via Regia.
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також