Маріян Года шукає дослідників

1413 0

Ми у соцмережах:

Маріян Года

У Фейсбуці нещодавно з’явилася нова спільнота «Рівне. Район Воля», яка стрімко набирає прихильників. Її засновником, як виявилося, став директор Рівненського пивзаводу Маріян Года. Автор ідеї закликає всіх охочих ділитися у створеній ним групі спогадами та пропозиціями, пов’язаними з районом пивзаводу зокрема. Для чого йому це — Маріян Года розповів в інтерв’ю нашому журналістові.

— Маріяне Адамовичу, чим зумовлений такий поглиблений інтерес до минулого окремо взятого куточка міста? Тим, що його історія тісно переплетена з історією Рівненського пивзаводу?

— Певною мірою так, хоча насправді задум значно глибший. Почнемо з того, що найвагомішим об’єктом у районі, про який іде мова, є пивзавод. І навколо нього, як це класично робиться довкола великих підприємств, створюються підприємства-супутники. Відтак тут у нас є кілька специфічних закладів, які розраховані на різні категорії споживачів. У тому числі — бар «Рівень» з літніми майданчиками, пивна ресторація «Кант» з міні-пивоварнею. Тут же — нічний клуб «Катарсіс» з двома залами — дискобар і зал карооке.

Маріян ГодаАле це лише частина масштабного проєкту відбудови історичного кварталу, де розташований Рівненський пивзавод, будівлі якого можна сміливо віднести до пам’яток індустріальної архітектури ХІХ століття. Ми хочемо створити, як це нині модно казати, туристичну локацію, де проходитимуть різні фестивалі та інші іміджеві заходи. Отож у цьому кварталі вже збудовано двоярусний паркінг на сто автомобілів. Сподіваюся, протягом року вдасться здати в експлуатацію готель у готичному стилі з площею у формі каре, які зустрічаємо в Амстердамі, Празі, Гданську та багатьох інших європейських містах. Фасад уже зведено, зараз займаємося оздобленням всередині. В готелі на 50 місць також будуть ресторан, два конференц-зали, які можуть переформатовуватися у кінозал чи зал для святкування весілля, проведення презентації й т.д.

А родзинкою (і не тільки цього кварталу, а й міста в цілому) має стати музей пивоваріння Рівненщини.

— Отож ви все ж таки хочете реалізувати ідею, з якою вже давно носитеся?

— І не тільки ношуся, а й втілюю поволі. У мене є вже достатньо експонатів, в архіві — доволі багато матеріалу. Я пробував сам копатися в артефактах, але мені бракує досвіду, як систематизувати цю роботу. Хотілося б, щоб цим зайнялися люди, які знаються на цій справі. Тобто ті, хто займається історією, її дослідженням. Тому й створив у Фейсбуці спеціальну групу, де у форматі форуму зараз обговорюємо цю ідею, обмінюємося думками, в тому числі й з приводу приміщення під музей пива.

— Вже є якісь варіанти?

— Найкращий варіант, на мою думку, — колишній будинок родини Пісюків (довоєнних власників Рівненського пивзаводу), зведений, до речі, за проектом батька Надії Косміаді. Тут, щоправда, тепер Центр дитячої творчості, але в мене є варіант, куди його можна було б безболісно переселити.

Одному, повірте, складно реалізувати цей, як на мене, грандіозний проект, а всім нам разом — цілком під силу.

Записала Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також