Про політичну міграцію Бляшина. Рівненські активісти «Самопомочі» вважають, що цей політик зрадив їх

1468 1

Ми у соцмережах:

Про політичну міграцію Бляшина. Рівненські активісти «Самопомочі» вважають, що цей політик зрадив їх

Політика — річ непроста, особливо у виборчий період. Партії усіма можливими способами борються за виборців, за голоси кожного з нас, проводять гучні кампанії з банерами, концертами і обіцянками. А от що відбувається в міжвиборчий період всередині політичних партій, як вони працюють та розвиваються, нам, простим людям, мало що відомо. Чи знає, наприклад, хтось про те, що зараз відбувається всередині «Об’єднання «Самопоміч» у Рівненській області? Очевидно, лиш ті, хто бере безпосередню участю у післявиборчих партійних процесах. Чому саме про «Самопоміч» мова? Тому що саме ця політична сила для багатьох українців — зразок демократичності та правильної партійної побудови, відданості ідеям державотворення. Десятого серпня відбулася обласна конференція партії «Самопоміч», на якій була присутня і журналістка «РВ» — тож була можливість почути думку і її керівників, і рядових партійців.

За останніх пів року Рівненська обласна організація «Об’єднання «Самопоміч» двічі змінила керівництво. У січні 2019 року організацію очолив відомий у Рівному адвокат та депутат Рівненської міської ради — Микола Бляшин. Але, зі слів партійців, молодий та перспективний керівник, яким тоді вважали пана Миколу, швидко втратив інтерес до «Об’єднання «Самопоміч» і уже через два місяці головування почав шукати «кращі місця», які б дали йому змогу потрапити у парламент. Таким запасним аеродромом стала партія «Голос», яка мала дещо вищі рейтинги та відомого лідера — співака Вакарчука.

Незважаючи на те, що Микола Бляшин є членом партії «Об’єднання «Самопоміч», він вирішив іти нібито самовисуванцем. Однак усі бачили плакати Бляшина з Вакарчуком по усьому місту. У результаті йому вдалось ввійти в довіру рівнян та посісти третє місце на виборах до ВРУ у 152-му окрузі, однак заповітна мрія — стати народним депутатом — так і не здійснилась. До речі, це не перша його спроба потрапити до лав нардепів. Уперше пан Микола балотувався до ВРУ у 2014 році — тоді за підтримки Анатолія Гриценка.

Члени партії розповіли, що Микола Бляшин потрапив до лав «Самопомочі» у 2015 році, коли став депутатом Рівненської міської ради від цієї партії. Стверджують, що після того упродовж 2015?2018 років жодним чином не цікавився роботою партійних організацій «Об’єднання «Самопоміч» у Рівненській області та не сприяв партійному будівництву на Рівненщині. Активізувався він з наближенням президентських та парламентських виборів і почав усіма можливими способами старатися очолити обласну організацію. Адже на той час «Самопоміч» мала високі рейтинги і можна було використати її як платформу для власного політичного злету. Завдяки солодким обіцянкам йому вдалося стати керівником Рівненської обласної організації «Самопомочі». Однак аж ніяк не лідером, який будує та розвиває партію.

Після обрання пана Миколи, зі слів активу політичної сили, члени партії та активісти «Самопомочі» розділились на два табори. Одні покладали на нього великі надії як на перспективного керівника, інші сприйняли його дії як рейдерське захоплення партійної структури. Зрештою, уже в перший місяць його головування більшість членів та активістів «Самопомочі» у Рівному та області змушені були піти з організації, адже їхні думки та проекти, що стосувались розвитку партії на Рівненщині, не враховувались. Робота керівника обласного осередку спрямовувалась на власний авторитет та рейтинг пана Бляшина. А співпраця з партією «Голос» у тій формі, в якій її вів пан Микола, стала причиною майже знищення Рівненської обласної організації «Самопомочі».

Партійці вважають, що все було сплановано і продумано наперед. Але усі ці кроки стали зрозумілі лише згодом. Так, на парламентських виборах 2019 року пан Микола використав структуру «Самопомочі» для підтримки кандидата у народні депутати України у 156-му виборчому окрузі (до слова, це теж колишній член політичної партії «Об’єднання «Самопоміч», який балотувався за підтримки того ж «Голосу»). Він постійно наголошував, що працівники і керівники структур «Самопомочі» мають працювати на «Голос», використовував партійні офіси, людей, юристів, квоти «Самопомочі» на членів ДВК, адже це нібито позиція керівництва партії. Фактично виявилося, що це був обман людей, їх використали як інструмент заради власних амбітних цілей — попри все стати народним депутатом України.

Рівненські активісти «Об’єд­нання «Самопоміч» стверджують, що за відсутності якісного менеджменту в обласній організації відбувся не лише відтік кадрів, це мало не призвело до знищення партійної структури в області. Люди впевнені, що місія, яку поставив перед собою Микола Бляшин — використати партію задля власних амбіцій — вдалася. А тепер п.Бляшин побачив свою перспективу в «Голосі» — можливість стати керівником осередку чи пройти ще раз депутатом до Рівненської міської ради, а можливо, і балотуватись на посаду міського голови від цієї політсили. Тож пан Микола достроково склав повноваження керівника Рівненської обласної організації. Саме так розуміє перебіг подій більша частина виконкому політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» у Рівненській області.

Десятого серпня відбулася обласна конференція партії «Самопоміч», на якій заслухали звіт колишнього керівника за пів року його роботи та проаналізували виборчу кампанію. І жодного позитивного відгуку, жодної підтримки пан Микола не отримав, навіть від вищого керівництва. Тож, вважають в партії, яку він покинув, «Голосу» варто взяти до уваги схильність Миколи Бляшина до політичної міграції.

Наразі ж головою Рівненської обласної організації «Об’єднання «Самопоміч» обрано Аллу Лосік — відому зоозахисницю та кандидатку до ВРУ від Об’єднання «Самопоміч». Пані Алла має чіткі цілі йти далі та оновлювати команду. У вересні відбудеться Сесія стратегічного планування, на якій буде затверджено план розвитку «Самопомочі» на Рівненщині. Задум один — дати друге дихання «Самопомочі», адже у цій політичній силі є багато людей, які вже творять позитивні зміни у місті, області та країні.

Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також