«Мати олію в голові» Що потрібно їсти для ясності думок та гарної пам’яті

9991 0

Ми у соцмережах:

«Мати олію в голові» Що потрібно їсти для ясності думок та гарної пам’яті

Наш мозок працює цілодобово. Ми прагнемо мати свіжу голову, чіткий хід думок і добру пам'ять та уникнути старечої недоумкуватості. Водночас багато хто любить їсти солодощі під час «роботи головою». Чи справді є їжа, яка допоможе нам добре мислити і зосереджуватись? — дослідження ВВС News Україна.

Глюкоза для мозку

Для розумової діяльності не варто їсти солодощі. Навіть навпаки. По-перше, наше тіло саме підтримує сталий рівень глюкози завдяки гормонам, а не відвідуванням кондитерських. Крім того, якщо робота нас захоплює, значить, виділяється гормон адреналін. Він робить так, щоб глюкоза безперешкодно надходила в кров і живила мозок.

По-друге, наразі немає даних, що активна розумова діяльність потребує додаткових енергетичних витрат.

Солодка та жирна їжа, хоч і дає нам тимчасове задоволення, робить нас в'ялими і сонними. А в людей із стійкістю до інсуліну високий рівень глюкози взагалі може ушкоджувати мозок.

І навпаки. Обмеження калорій — періодичне голодування, піст — та аеробні вправи й біг на довгі дистанції роблять нас голодними, але розумними.

Вітаміни для нейронів

Для повноцінної роботи мозку потрібні всі вітаміни без винятку. Але головними вітамінами для нейронів вважають В6, В9 та В12.

Так, наприклад, вітамін В6 потрібен для відчуття щастя і піднесення, але, як свідчать дослідження — і для того, щоб мати кращу пам'ять. В6 є в більшості продуктів, а особливо багато його в бананах, рибі, печінці, цільнозернових злаках.

З погіршенням всмоктування вітамінів В9 та В12 із віком пов'язують прогрес деменції або клінічну депресію, хоча це не єдина їхня причина. Вітаміну В9 подекуди бракує людям, які їдять переважно тваринну їжу, а В12 — веганам. На вітамін В9 багата зелень, насіння, свіжі овочі й крупи. В12 міститься лише в продуктах тваринного походження — м'ясі, рибі, печінці.

Мозок на 60% складається з жирів

Порушення балансу жирних кислот пов’язують зі схильністю до депресії, проблемами з увагою в дітей, запальними процесами. Вислів «мати олію в голові» — небезпідставний. Нейронам потрібні незамінні жирні кислоти — такі, що організм не вміє утворювати, тож мусимо споживати із їжею.

Це передусім омега-3-полі­ненасичені жирні кислоти — вони захищають мозок від оксидативного стресу, допомагають відновлюватись. Показана користь дієт, багатих на омега-3 жирні кислоти та вітамін Д, у підтримці розумових здібностей в людей, сповільненні старечої недоумкуватості та відновленні після травм.

Омега-3 жирні кислоти є в низці продуктів: в оліях, горіхах, броколі, шпинаті, жирній морській рибі та морепродуктах, а також у капусті морській.

Є й інші джерела корисних для мозку жирів. Наприклад, авокадо підтримує стабільний тиск і цим запобігає інсультам.

Жовтки яєць містять численні корисності, від яких залежать пам’ять та робота м’язів.

Що ще може згодитись для підтримки мозку?

Для роботи мозку потрібно достатньо пити. Навіть незначне зневоднення призводить до різкого погіршення здатності думати. Вода, чай, узвар, несолодкий лимонад, супи, соковиті фрукти та овочі годяться для підтримки водного балансу.

Дорослі люди мають споживати рідину за перших ознак спраги і пити, поки вона не мине. Проте маленькі діти та люди літнього віку погано сприймають сигнали тіла про спрагу. Тому їм важливо нагадувати про прийом рідини.

Мікроелементи також корисні для мозку. Коли бракує міді, хвороба Альцгеймера розвивається стрімкіше. Цей мікроелемент є в яловичій печінці, какао і чорному перці.

Люди, в яких адекватний рівень селену, мають кращі розумові здібності. Селен є в горіхах, злаках, гарбузовому насінні та яйцях.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також