Майже 5 тисяч досудових попереджень отримали боржники, що не сплатили доставку газу

824 0

Ми у соцмережах:

Майже 5 тисяч досудових попереджень отримали боржники, що не сплатили доставку газу

30 вересня завершився черговий газовий рік і, виходячи з обсягів споживання в цей період, кожен клієнт у січні нового, 2021 року отримає оновлену платіжку від газорозподільної компанії. Ми вирішили нагадати споживачам, на що йдуть кошти за розподіл, чому потрібно своєчасно оплачувати цю послугу і як розраховується плата для кожного споживача.

Плата за розподіл – це не «гроші за труби», як у нас часто думають. Це – життєво необхідні кошти для утримання газового обладнання й мереж, їх осучаснення, виконання капітальних реконструкцій та поточних ремонтів, підтримку належного тиску газу, аби газ був доставлений до кожного споживача.

При цьому звертаємо вашу увагу – плата за розподіл газу не є новим платежем. Ці кошти сплачувались споживачами завжди і були включені у вартість кубометру газу. І лише з початку 2020 року, в зв’язку з реформуванням ринку газу в Україні за європейськими стандартами, цю плату винесено в окрему квитанцію як окрему послугу для кожного користувача газу.

Суттєва частина плати за розподіл газу спрямовується на роботу аварійно-диспетчерської служби 104, яка в режимі 24/7 захищає здоров’я, життя і безпеку усіх користувачів газу , пов’язану з роботою газових пристроїв.

Наступна важлива складова плати за розподіл газу дає змогу надавати клієнтам послуги з встановлення лічильників газу, їх ремонту, заміни, фахового обслуговування газових установок та приладів на газогонах, а також надання сервісу для клієнтів через сучасні Контакт-центри й зручні онлайн-сервіси.

Послуга розподілу газу, яку надають своїм споживачам газорозподільні компанії, полягає у тому, що кожен споживач має на своєму газовому устаткуванні належний тиск газу для безперебійного функціонування усіх приладів. За даними дослідження Центру Разумкова, проведеного у вересні цього року, лише 0,7% опитаних українців стикались із перериванням газопостачання і ще 3,2% мали такі випадки час від часу. Отже, розподіл природного газу залишається найстабільнішою серед усіх комунальних послуг.

Отже, коли ми говоримо «плата за доставку», то перш за все йдеться про підтримку безперебійного газопостачання для всіх споживачів, в якому задіяний весь комплекс мереж та регулюючого устаткування. А сьогодні на Рівненщині обслуговується 10,2 тис. км розподільних газопроводів, через які газ доставляється 265 тис клієнтів компанії.

Ми підходимо до нового опалювального сезону і наближення цього відповідального періоду викликає серйозну тривогу. В зв’язку з пандемією коронавірусу Україна з березня живе і працює в режимі надзвичайної ситуації. Прагнучи захистити соціально вразливі верстви населення у період карантину, Верховна Рада України прийняла закон, яким забороняє здійснювати відключення від газопостачання побутових споживачів, нараховувати їм штрафи і пені за несвоєчасну оплату спожитих житлово-комунальних послуг. Наслідком цього держаного рішення стала глибока криза неплатежів у газовій сфері, яка наростає і вкрай згубно впливає на можливості газорозподільних підприємств підготувати мережі й обладнання до осінньо-зимового періоду.

Нині не застосовують санкції за прострочення оплати за послугу розподілу газу, однак, під час карантину немає мораторію на стягнення боргів в судовому порядку. В умовах, що склалися, підприємство вдається до крайніх заходів, боржникам вже надіслано майже 4,9тис. досудових попереджень про необхідність сплатити за надану послугу.

На жаль, активно нарощують борги і отримувачі субсидій. Компанія передає структурним підрозділам з питань соціального захисту населення списки споживачів, в яких наявна заборгованість більше трьох місяців. У разі не оплати такої заборгованості — житлова субсидія на опалювальний період не призначатиметься.

АТ «Рівнегаз» дякує всім, хто своєчасно розраховується за послуги доставки газу, а особливо тим клієнтам, які заплатили за розподіл до кінця року. Таким чином вони зменшили фінансове навантаження  для себе у майбутньому опалювальному періоді, а для компанії забезпечили стабільні надходження за тарифом.  Нагадаємо, плата за тарифом призначені для утримання, обслуговування, ремонтів газорозподільних мереж, заміни обладнання.

Хочеться ще раз звернутись до усіх споживачів газу і закликати їх у цей непростий для всієї країни час дотримуватись платіжної дисципліни. Адже своєчасна оплата послуг з розподілу газу – це, насамперед, кошти на вашу ж безпеку та комфорт у сезон низьких температур.

А також це підтримка надійної роботи фахівців аварійно-диспетчерської служби, які працюють в умовах підвищеної небезпеки 24 години на добу, без вихідних і свят, виїжджають у найвіддаленіші куточки кожного району, міста, села щоб допомогти споживачам газу та вберегти їх від аварійних загроз.

Зручно платити за розподіл можна за допомогою онлайн-сервісів 104.ua. Один із найпопулярніших серед споживачів газу – вайбер-бот 7104. З його допомогою можна передавати показники лічильників газу й переглядати їх історію, перевіряти нарахування та архів cплат, завантажувати квитанції та сплачувати за газ і розподіл газу.

Крім того, з 1 січня 2020 року вартість послуги розподілу газу визначається для кожного споживача у простий та прозорий спосіб. Вона залежить лише від обсягу споживання кожного окремого домогосподарства, і її легко можна розрахувати самостійно. Для цього споживач газу має подивитись свій обсяг споживання у минулому газовому році та помножити його на тариф своєї газорозподільної компанії. Якщо поділити отриману суму на 12 рівних платежів – це і буде розмір щомісячної платні за доставку газу.

Також нова тарифна модель є гнучкою до динаміки споживання газу кожним учасником ринку. Якщо ви вживаєте заходів з енергозбереження і ваше використання газу зменшується, то з наступного року сплачуватимете за доставку меншої кількості енергоносія.

Пам’ятайте, сплачуючи доставку газу, ви інвестуєте у свій комфорт та безпеку.



ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також