Мешканець Рівненщини відсудив у страхової 920 тис. грн за згоріле у ДТП авто

1922 0

Ми у соцмережах:

Палаючий автомобіль загасили, але він згорів вщент

Страхова компанія відмовлялася платити відшкодування

Мешканець колишнього Костопільського району Іван Мельник домігся у суді виплати від страхової компанії «Уніка» відшкодування за згорілий у ДТП автомобіль. За угодою КАСКО страхова відмовила власникові у виплаті будь-якої компенсації. Визначена Костопільським районним судом сума відшкодування разом з моральними збитками становить понад 920 тис. грн., повідомляє Zaxid.net.

Близько 4-ої ранку 28 серпня 2020 рівненські рятувальники отримали повідомлення про те, що на дорозі поблизу села Тучин Гощанського району горить легковий автомобіль. На місці вони побачили в кюветі палаючу Toyota Camry. Вогонь загасили, але авто згоріло. У салоні, крім водія, більше нікого не було. Коли почалася пожежа, водій встиг вискочили. Поліцейські тоді повідомляли, що він, можливо, задрімав за кермом, злетів з дороги та вдарився в бетонну огорожу. Водій був тверезий і сам викликав поліцію, рятувальників та повідомив про випадок у страхову компанію.

Інспектор поліції склав на водія протокол про порушення правил дорожнього руху, що спричинило ДТП, і згодом його притягнули до відповідальності. Наступного після цієї події дня приїхав страховий комісар і оглянув згоріле авто. Іван Мельник придбав його у січні 2020, у травні застрахував, а у серпні його Toyota Camry згоріла.

Було призначено експертизу, яка визначила суму завданого збитку. Однак страхова компанія платити відмовилася на тій підставі, що власник нібито заявив про випадок надто пізно, що подав неправдиві дані про його настання і що сума збитку завищена.

Тож власник позивався про захист прав споживача до Костопільського райсуду і просив стягнути страхове відшкодування, пеню, інфляційні, 3% річних за прострочення виконання зобов`язання, а також моральну шкоду.

Відповідач, страхова компанія «Уніка», висловлювала сумнів, чи пожежа виникла через ДТП, чи від стороннього джерела займання, а чи взагалі авто не було пошкоджене ще за рік до того у попереднього власника.

Суддя Віта Левчук врахувала, що позивач звернувся вчасно і не прийняла доводи відповідача, що авто згоріло у 2019. Адже коли його страхували, то оглядати, знімали, і зауважень тоді не було. Експертиза ж вказала, що займання могло бути наслідком аварії, яка сталася 28 серпня 2020. Однак розмір відшкодування, на думку судді, обидві сторони визначили неправильно. Суд провів перерахунок і задовольнив позов Івана Мельника частково: 761 тис. грн страхового відшкодування; 19 тис. грн пені; 77 тис. грн інфляційних; 15,5 тис. грн процентів та 50 тис. грн моральної шкоди. Разом – понад 920 тис. грн. Відповідач також має відшкодувати 5,6 тис. грн судових витрат та близько 9 тис. грн судового збору. Це рішення може бути оскаржене.

Читайте також: Поблизу Тучина згорів автомобіль


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також