Микола Несенюк: Чому не в січні?

479 0

Ми у соцмережах:

Микола Несенюк: Чому не в січні?

Чемпіонат України з футболу має відновитися 23 лютого, в переддень другої річниці нападу к»ц»пів. Упродовж наступних трьох тижнів 16 команд-учасниць проведуть по чотири матчі кожна після чого буде пауза на час виступів національної збірної, яка виборюватиме право взяти участь у фінальному турнірі першості Європи.

Вже зараз можна передбачити, що всі заплановані поєдинки пройдуть у несприятливих для гри у футбол погодних умовах на полях не завжди належної якості у підготовку яких для гри взимку будуть витрачені чималі кошти. Що цікаво, змагання у нижчих українських футбольних лігах поновляться на місяць пізніше – в останні дні березня, коли вже точно не буде зими з морозами та снігопадами. Виникає запитання – а чому, власне, наша «прем’єр-ліга» так поспішає, заганяючи команди у сніг та мороз? Куди поспішаємо? Відповідь прогнозована – потрібно щоб футболісти належним чином підготувалися до важливих матчів національної команди, «увійшли в ігровий ритм», і таке інше. Та чи справді це так?
 
Торік національна збірна України в офіційних матчах була представлена майже виключно футболістами, які виступають у чемпіонатах Англії, Іспанії, Італії, Португалії, Франції і так далі. Можна практично безпомилково стверджувати, що в іграх за право поїхати на Євро-2024 у складі нашої збірної гратиме не більше трьох-чотирьох футболістів із власне українського чемпіонату. Ще один-два можуть вийти не заміну. Решта сидітиме на лаві запасних і ніяк не впливатиме на результат.
То що ж виходить? Шістнадцять українських команд три тижні міситимуть грязюку на відморожених полях заради того, щоб аж чотири футболісти належним чином «приготувалися» до матчів збірної? Хоча ця «підготовка» буде насправді прагненням уникнути травм, які дуже навіть вірогідні саме на українських промерзлих полях. І взагалі яким чином ігри між «Вересом» та «Колосом» чи «Оболонню» та «Чорноморцем», у складі яких немає гравців національної команди, сприятимуть підготовці цієї команди? Коли ж усвідомити, що увесь недешевий маховик футбольного чемпіонату розкручуватиметься на місяць раніше за несприятливих умов заради кількох футболістів двох команд із шістнадцяти, непросто збагнути логіку процесу. Бо коли так, то чемпіонат слід було починати вже наприкінці січня аби футболісти «Шахтаря» краще підготувалися до матчу Ліги Європи проти французького «Марселя» 15 лютого! Але «Шахтар» цього якось не вимагає – готується собі за кордоном!
 
Коли бути об’єктивним і незацікавленим, то зимове поновлення чемпіонату України виглядає щонайменше недоречним коли не сказати більше. Насправді поспішати немає куди – чотири тури, заплановані на лютий-березень, цілком можна провести у квітні травні якщо грати не раз, а два рази на тиждень. Як грають у тих же Іспанії чи Англії. Я нарахував щонайменше шість вільних дат, у які можна біло би зіграти і згадані чотири тури, і матчі, перенесені з осені.
 
Мені чомусь здається, що й самі організатори та учасники нашого чемпіонату це чудово розуміють. Але мовчать. Ніхто не хоче «нариватися». Коли так, то ласкаво просимо у футбольний лютий! Дякуємо що не у січень!


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також