Микола Несенюк: Письменник Зеленський

1052 0

Ми у соцмережах:

Микола Несенюк: Письменник Зеленський

Коли на полицях українських і, підозрюю, не лише українських книгарень з’явилася книга з портретом Володимира Зеленського та назвою «Місяць війни», це виглядало дещо несподівано. Справді, під час ворожого нападу на Україну знайшлись добрі люди, які встигли зібрати, упорядкувати, зверстати, надрукувати і видати товсту, на кількасот сторінок, книжку із промовами президента України!

Те, що більшість, а точніше, практично всі ці промови застаріли і втратили актуальність чи не на другий день після їхнього проголошення, ще півбіди. Може справді історія колись оцінить ці щоденні виступи нашого президента, може саме вони стануть колись тим, що допомогло нам вистояти і перемогти.

Біда в іншому – Володимир Зеленський тих промов не писав! Це знають абсолютно всі – чинний президент України завжди добре читав написані для нього тексти хоч зі сцени, хоч з трибуни, але здібностей до писання у нього не більше, а може і менше, ніж у будь-кого з вас.

Ці промови писали і пишуть інші люди, і це теж усім давно і добре відомо. Тому видаючи книжку із промовами Зеленського, слід було вказати автора! Автор у книжці не вказаний. Вказано лише прізвище «упорядника», який теж цих промов не писав. Тому за замовчуванням автором книги вважається той, чий портрет на обкладинці!

Все це можна було би пробачити, списавши на напругу воєнного часу, коли помилятися можуть усі. Якби на тих самих книжкових полицях не з’явилася ще одна книжка з портретом Зеленського під назвою «Другий місяць війни», де читачу пропонується нова порція промов президента. І знову без згадки про автора чи авторів цих промов. І це не дуже добре. Бо існують правила, за якими у книзі, написаній автором «за допомогою» когось іншого, цей інший згадується на першій же сторінці!

Можливо, авторів президентських промов навмисне засекретили, аби про них не знали вороги? І після війни їх назвуть і нагородять? Не думаю. Скоріше за все, буде по-іншому. Як саме? Широко відомий приклад видатного англійського футболіста із не дуже високими розумовими здібностями. Коли цей спортсмен «написав» про себе другу книгу, хтось зауважив, що він написав книжок більше, ніж прочитав. Не виключено, що так скажуть колись і про Зеленського, якщо книжки його промов і надалі виходитимуть щомісяця…

Микола НЕСЕНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також