Мільйон гривень на земляний вал і нуль — на боротьбу із коронавірусом. Як депутати планують дерибанити 60 мільйонів

6869 0

Ми у соцмережах:

Мільйон гривень на земляний вал і нуль — на боротьбу із коронавірусом. Як депутати планують дерибанити 60 мільйонів

Найближча сесія Рівненської обласної ради обіцяє бути надзвичайно напруженою та цікавою. Тут і питання про звільнення заступника голови ради Олексія Бучинського, і недовіра голові ради Олександру Данильчуку, яка зависла у повітрі, і розвал фракції «Європейська солідарність» та зміна її керівника. На фоні цих подій досить непомітним здається питання розподілу видатків бюджету розвитку області. А ціна такого питання не мала — 60 мільйонів гривень від платників податків області, які планують розподілити поміж 51 об’єктом.

За проектом, напрацьованим роками Рівненською ОДА та керівництвом обласної ради, поділ має відбутися, як кажуть, за «старою схемою політичної корупції»: депутатам, які співпрацюють із головою обласної ради Олександром Данильчуком та головою ОДА Віталієм Ковалем, виділять по кругленькій сумі на округи. Для депутатів — це такий оплачений з бюджету спосіб здобути прихильність виборців перед виборами, що відбудуться вже у жовтні. Лояльним депутатам дадуть можливість роздерибанити більше 55 мільйонів гривень. На потреби області лишають 4,8 мільйони.

Кому з депутатів та скільки перепаде цієї п’ятниці?

Фракція радикальної партії Олега Ляшка

Сергій Свисталюк (перший заступник голови Рівненської обласної ради, округ №35) має отримати 1,654 мільйони гривень. Ці кошти передбачені на реконструкцію гаражу в селі Велика Омеляна та на відновлення земляного валу в селі Грушвиця. Обидва об’єкти у межах його виборчого округу №35.

Тетяна Воронко (округ №4), Михайло Прядун (округ №2), Микола Марчук (округ №11) — по 1 мільйону гривень кожному

Олександр Васильєв (округ №47) — 200 тисяч гривень

Новий склад «Європейської солідарності»

Ігор Фізик (округ №34) — 2,7 мільйона гривень

Віталій Бойко (головний лікар обласної дитячої лікарні) — 2,3 мільйони гривень на ремонти у закладі

Анатолій Петрук (округ №39), Микола Крук (округ №31), Валентин Крока (округ №2), Віталій Сухович (округ №14) — по 1 мільйону гривень із бюджету на кожен округ

Руслан Потапчук (округ №25) — 1 мільйон 260 тисяч гривень

Віктор Охремчук (округ №40) — 971 тисяча гривень

Микола Лобчук (округ №16) — 1 980 060 гривень

Микола Мельник (округ №3) — 660 тисяч гривень

Позафракційні

Анатолій Алексейчук (округ №26) — 2 мільйони гривень

Владислав Сухляк (округ №19) — 740 200 гривень

Генадій Шевченко (округ №15) — 500 тисяч гривень

Юрій Шарманський (округ №24) — 600 тисяч гривень

ВО «Батьківщина»

Алла Черній (округ №29) — 6 817 851 гривень на один об’єкт

Олександр Ткач (округ №18) — 4 мільйони 740 тисяч гривень

Валентин Королюк (округ №13) — 1 мільйон 75 тисяч гривень

Іван Караїмчук (округ №7) — 1 мільйон 58 тисяч гривень

Павло Кравчук (округ №9) — 1 мільйон гривень

Микола Руцький (округ №32) — 750 тисяч гривень

Конкретні справи

Василь Стецюк (округ №33) — 1,6 мільйона гривень

Богдан Файфура (округ №12) — 500 тисяч гривень

УКРОП

Валерій Гусарук (окргу №48) — 1 мільйон 458 тисяч гривень

Але не обійшлося і без винятку із правил. Мова про виборчі округи Юрія Благодиря та Степана Бузяна. Перший, хоч і є членом «Європейської солідарності», однак не підтримав зміну керівника фракції, ініційовану Олександром Данильчуком, а отже не увійшов до неформальної групи підтримки Олександра Данильчука.

Степан Бузян — очевидно, вірний представник ВО «Батьківщина» та опозиційний до голови ОДА та голови обласної ради. Однак, на округ Юрія Благодиря передбачено виділити 5,4 мільйони гривень, а на Степана Бузяна — 9 мільйонів.

Річ у тім, що Юрій Благодир зміг особисто пролобіювати виділення цих коштів, оскільки від початку скликання очолює бюджетну комісію обласної ради. Що ж до Степана Бузяна, то очевидно, що виділення 9 мільйонів на будівництво Озерецької школи на Володимиреччині, заслуга народного депутат Віктор М’ялик, який родом із села неподалік Озерців.

А що лишиться для людей?

Насправді не так багато — всього 4 мільйони 879 тисяч гривень на справжні потреби людей. Якщо відкинути політичні забаганки депутатів, прихильних до обласної адміністрації в сухому залишку лишається:

1 мільйон гривень — на коригування документації з будівництва спортивного комплексу на Макарова;

1 мільйон — на закупівлю обладнання для обласного діагностичного центру;

1 мільйон гривень — на ремонт хірургічного на ревматологічного відділення обласної лікарні;

1 мільйон — на реконструкцію Малівської ЗОШ на Демидівщині;

697 тисяч гривень — на коригування документації та реконтрукції будівлі Рівненської обласної наукової бібліотеки;

182 тисячі гривень — на реконструкцію багатостраждальної руліжної смуги Рівненського аеропорту.

У чому проблема політичної корупції?

На перший погляд, переглянувши список об’єктів, які фінансуватимуться за рахунок розподілу бюджету розвитку, не виникає особливих питань. Ну будуватимуть щось депутати у себе на округах, в чому проблема? Все ж не вкрадуть.

Однак погляньмо на ситуацію на прикладі округу першого заступник голови облради Сергія Свисталюка. Для його округу передбачено виділити майже 1,7 мільйони гривень, на два об’єкти: реконструкцію гаражу в селі Велика Омеляна за 654 тисячі гривень — саме у Великій Омеляні мешкає сам Сергій Свисталюк; відновлення земляного валу в селі Грушвиця Перша за 1 мільйон гривень.

І тут треба провести паралелі та нагадати, що у березні 2018 депутати обласної ради відмовили у дотації із резерву бюджету розвитку працівникам профтехучилищ для виплати заробітних плат, а у 2019 — відмовили у дотації для Острозького районного бюджету задля погашення заборгованості по заробітній платі сільським вчителям. Але у 2020 знайшли майже 1,7 мільйони гривень для ремонту гаража та земляного валу.

Очевидно ж, що саме земляний вал за мільйон у Грушвиці Першій — це основна надія мешканців області на захист від коронавірусу. Адже серед усіх видатків на 60 мільйонів бюджетних гривень — жодної на засоби індивідуального захисту населення, закупівлю обладнання для інфекційних лікарень чи епідеміологічних станцій.

Саме в цьому і полягає проблема політичної корупції, замість того аби розподілити кошти на реальні потреби населення депутати та чиновники дерибанять кошти на свої сумнівні проекти.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також