Мільйони — на смітник. Попри вже витрачені на рівненське сміттєзвалище мільйони бюджетних коштів воно знову загорілося

1638 0

Ми у соцмережах:

Мільйони — на смітник. Попри вже витрачені на рівненське сміттєзвалище мільйони бюджетних коштів воно знову загорілося

Мешканці Північного у Рівному цього вівторка прокинулися від неприємного запаху знадвору. Під ранок 25 червня з невідомих поки причин загорівся сміттєвий полігон, який розташований неподалік Бармаків та якраз навпроти багатоповерхівок на вулиці Льонокомбінатівській. Пожежа зайняла близько півгектара звалища, яке загалом має понад 21 га. Диміло, попри старання рятувальників, до самого вечора.

— Загорання, яке відбулося 25 червня, сталося близько п’ятої ранку, але пожежна бригада все одно оперативно спрацювала, — коментує Дмитро Мельник, речник ГУ ДСНС в Рівненській області. — Спочатку було зроблено так, щоб вогонь не поширювався, а потім пожежу почали ліквідовувати. Усе погасити вдалося близько 15-ї години.

Ми постійно облітаємо сміттєзвалище дроном, щоб побачити, яка там ситуація. Окрім цього, щодня на полігон приїздить рятувальник, щоб зібрати усі дані про надзвичайні події на звалищі за добу. Якщо проґавити початок займання, то пожежу там будуть ліквідовувати мінімум три дні. Точна причина загорання у вівторок ще з’ясовується, але на звалищі нам розповіли, що підпал, імовірно, вчинили безхатьки.

Під час пожежі на звалищі Рівненський обласний лабораторний центр зробив аналіз повітря у Рівному та селах Великий Житин і Бармаки. Від горіння сміття у повітря потрапили сірчистий ангідрид, діоксид азоту, аміак, фенол, формальдегід, сажа, сірководень та оксид вуглецю. Проте перевищення допустимих норм концентрації отруйних речовин було виявлено лише на вулиці Фабричній у Рівному. Як зазначають експерти, велика кількість шкідливих речовин у повітрі може негативно вплинути на людський організм лише при тривалому (кілька місяців) їх вдиханні.

Додамо, що на минулій сесії Рівненської міської ради, яка відбулася 13 червня, для комунального підприємства КАТП-1728, що опікується звалищем, додатково виділили близько мільйона гривень. Їх мають витратити на завершення будівництва водопроводу, з якого братимуть воду в разі пожежі. Адже зараз на сміттєвому полігоні немає води. Її підвозять із приватного сміттєпереробного заводу. Загалом за три роки на проведення води на звалище витратили з бюджету міста близько п’яти мільйонів гривень.

Олексій Хмилецький, заступник міського голови:

Наше сміттєвалище — це об’єкт підвищеної небезпеки, тому ми намагаємося максимально убезпечити мешканців Рівного. Уже запущено у роботу газову установку, яка вибирає із сміття метан і виробляє електричну енергію. Раніше на сміттєзвалищі, де утворювався метан, постійно вигорали цілі ями, а зараз такого немає.

При в’їзді на полігон завершуємо будівництво пропускного пункту, де охоронці стежитимуть за автомобілями, які привозять туди сміття. Ще одним кроком стало облаштування по всій протяжності полігона спеціальних ємностей для води та пожежних гідрантів, звідки у разі чого черпатимуть воду. Їх живитиме водопровід, який ми уже майже добудували.

Також прокладаємо об’їзну дорогу до полігона, щоб можна було його розширити. Адже плануємо, що з Рівного туди вивозитимемо сміття ще наступних десять років. Окрім цього, нам ще потрібно добудувати півкілометра паркану, який перешкоджатиме розлітанню сміття на всю околицю. Зараз сміття стримує захисна зона з акацій, проте паркан також потрібен.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також