Міцна боєздатність Рівненщини з міцними напоями?

2968 0

Ми у соцмережах:

Міцна боєздатність Рівненщини з міцними напоями?

Після того, як у перші дні війни в Україні було заборонено продаж алкоголю, наша область стала першою, де цю заборону частково скасували, дозволивши продаж пива. У подальшому це зробили і в інших регіонах, де місцева влада дозволила продаж не лише пива, а й більш міцних напоїв. До цього йде і у Рівному. З дня на день очікується рішення про повернення горілки та вина на полиці магазинів. Чи означає це, що військова адміністрація області настільки упевнена у стабільності нашого регіону, у тому, що відкритий продаж горілки не вплине на боєздатність розташованих у нас військ та підрозділів територіальної оборони? Одне можна стверджувати напевне — виробники та продавці алкогольних напоїв залишаться задоволеними!

Мар’ян Года, директор пивзаводу «Рівень»:

— Коли влада дозволила продавати пиво, то не було жодного повідомлення про те, що це якось вплинуло на громадський порядок. Абсолютно нічого не сталося. З іншого боку, нам вдалося налагодити виробництво і продаж. А це робочі місця, люди отримують заробітну плату. Наше рівненське підприємство лише у квітні сплатить до бюджету понад сім мільйонів гривень податків. Щодо міцного алкоголю, то в разі дозволу на його продаж він складе конкуренцію пиву. Однак головне, що робота бізнесу вигідна державі. Відомо, що в Україні прогнозують спад ВВП на рівні 42 відсотків. Вважаю, що влада має контролювати бізнес, аби він зараз легально працював і сплачував податки.

Юрій Терещеня, директор з розвитку компанії «Північ-центр», яка спеціалізується на оптовій торгівлі алкоголем:

— Вважаю, що бізнес повинен наповнювати бюджет. Особисто наше підприємство — це 320 робочих місць. Уявіть собі, що уже 45 днів ми не торгуємо. Тобто надходжень до міського бюджету наша компанія дати не може. Страждають не тільки такі дистрибуторські компанії, як наша. Особисто я мешкаю в районі Щасливого. Два магазини, де реалізовували алкоголь, уже два тижні як закриті, а це теж робочі місця. В свою чергу, спекулянти спокійно торгують алкоголем та непогано на цьому наживаються завдяки націнці.

На мою думку, заборона продажу алкоголю аж ніяк не вплинула на людей, які зловживають спиртним. Обласна влада уже повідомляла, що з початку війни спіймала близько 200 п’яних водіїв. Виходить, що алкоголь все ж таки нелегально продають. А люди, які поставили собі за мету напитися, зроблять це за будь-яких обмежень. В усіх областях на заході України дозволено торгувати алкоголем. Щоправда, там введені часові рамки. Тобто під вечір та вночі людям алкоголь продавати заборонено. Практика показує, що ніяких проблем у плані громадської безпеки регульований продаж алкоголю не приніс.

Людмила, рівнянка, яка працює на одного з дистрибуторів алкоголю в місті:

— Через заборону на продаж алкоголю в Рівному розквітнув нелегальний бізнес. Є певні постачальники, котрі привозять безакцизний алкоголь, яким зараз активно торгують. Звісно, що його продають не усім підряд. Кожен такий заклад, де продають безакцизний алкоголь, реалізовує свій товар уже давно перевіреним клієнтам. В свою чергу, дистрибутори, які офіційно працюють та сплачують податки, зараз сидять без роботи. Всі працівники таких компаній пішли у неоплачувані відпустки та не знають, за що їм годувати свої сім’ї.

Ігор Остапенко, начальник міського управління торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування:

— Пиво у нас в місті продають уже кілька тижнів. А от щодо міцного алкоголю, поки що все на стадії обговорення, ситуація вивчається. Остаточне рішення — за військовою адміністрацією. Кожна область тут діє на власний розсуд: десь, як на Волині, дозволили торгувати спиртним аж до комендантської години, в інших областях час обмежено, лише у певні години. Наприклад, у Києві можна купити алкоголь з 11.00 до 16.00. Ще в одній з областей вирішили, що як максимум можна придбати тільки 35-градусні напої — тобто пиво і вино купити можна, а коньяк — уже ні. Ліцензії на продаж алкоголю видає податкова, тож не можу назвати точної цифри. Але виглядає, що у нас 90 відсотків продовольчих магазинів мають ліцензію на продаж спиртного.

Віталій Коваль, голова обласної військової адміністрації:

— На жаль, сьогодні ця тема розділяє суспільство. Одні люди — проти. Інші — за те, щоб дозволити продавати міцні напої в області. Моя позиція, як керівника області — бюджет потрібно наповнювати всіма законними способами. Тому що економіка сьогодні працює на Збройні сили України. Відновлення продажу алкоголю можливе з урахуванням різних складових: наявність зброї в регіоні, ситуація на кордоні і тенденції небезпек з повітря, криміногенна обстановка після дозволу продавати пиво тощо. Ми бачимо, що населення відреагувало нормально на продаж пива — дисципліна залишилася на високому рівні. Тому розглядається можливість відкрити погодинний продаж усього алкоголю з 11-ї до 16-ї години. Тут враховуємо досвід інших регіонів, які вже скасували заборону продажу. Таких, до речі, більшість. Рішення буде приймати Рада оборони області. Відповідно до існуючих на той момент безпекових обставин в регіоні. Можливо — наступного тижня.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також