Проблеми Рівного втілять у мистецьких творах

892 0

Ми у соцмережах:

Проблеми Рівного втілять у мистецьких творах

З 7 по 28 серпня у Рівному триває мистецька резиденція «Contemporary Art Rivne», метою якої є привернення уваги до проблем навколишнього середовища і води у регіоні.

 Її організувала ГО «Платформа взаємодій «Простір» у партнерстві з Національним університетом водного господарства та природокористування за підтримки Українського культурного фонду. Для участі у резиденції проходив спеціальний відбір, за результатами якого учасниками стали 20 митців із Рівного, Києва, Львова, Одеси та Ужгорода, ще один - із Нью-Йорка.

Впродовж трьох тижнів резиденти досліджують проблеми Рівного, спілкуються із жителями міста і працюють у групах на чолі з ментором, де обговорюють ідеї та способи їх втілення у творчому форматі. За цей час вони мають обрати тематику, над якою працюватимуть, безпосередньо розробити мистецький твір, а згодом його презентувати.

Дмитро Чепурний, запрошений куратор резиденції :

Резиденція - формат, у якому художник чи дослідник отримує час, простір та ресурси для реалізації власних робіт. У нас було 8 онлайн-заходів, присвячених різним аспектам і темам резиденції, а згодом відбулося безпосереднє ознайомлення з водними ресурсами та інфраструктурою міста. Наразі участь у резиденції бере 21 особа. Дехто з них працює спільно, а дехто - індивідуально. Є безліч технік, у яких виражають свою творчість художники, здебільшого - це відео, графіка, перформанс тощо.

Тамара Турлюн, художниця і учасниця резиденції, яка приїхала з Києва:

У мене дві причини, чому я зацікавилася мистецькою резиденцією. Перша - питання води дуже актуальне не лише у Рівному, але й у світовому масштабі. Друга - можливість дослідити рівненські мозаїчні скульптури. Оскільки я маю певний досвід у реставрації, думаю - це гарна можливість привернути увагу жителів регіону до цих дивовижних об’єктів. Для фінальної роботи я хочу зробити проект разом з дітьми: написати колір річки і експонувати це в абстрактні полотна. Я, як викладач, помітила, що колір водойми діти часто малюють у світлих, блакитних кольорах, втім реальність дуже відрізняється і до проблеми забруднення, озеленення річок та озер ми привернемо увагу глядача. Створювати малюнки плануємо аквареллю чи гуашшю, а готові роботи будемо експонувати у краєзнавчому музеї. Крім того, планую долучитися до однієї з учасниць, яка проводитиме перформанс. Вона спатиме у фонтані “Дюймовочка”, а ми будемо збирати дані про те, чи люди пам’ятають як функціонував водограй. До речі, раніше у скульптурі був механізм, завдяки якому пелюстки над Дюймовочкою відкривалися і закривалися. Ми хочемо зробити табличку для привернення уваги та нагадування про те, що це за об’єкт.
Для мене Рівне стало відкриттям. Мені здається, що на резиденції ми в якийсь момент почали більше отримувати, ніж віддавати. Приємно, що через форму мистецтва можна донести іншим певну проблематику і шукати рішення щодо рішень. Один художник на це не здатний, а коли ж всі об'єднуються - ми дійсно можемо щось зробити.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також