Монетизація субсидій: від уряду — тільки «дзвін»

1401 0

Ми у соцмережах:

Монетизація субсидій: від уряду — тільки «дзвін»

Кабмін оголосив, що цього року гроші за субсидії уже отримуватимуть не підприємства, а люди. Про монетизацію державної допомоги говорили давно, проте навіть після ухваленої постанови далі розмов не просунулося. Досі невідомо, як саме розраховуватимуться з населенням.

Наразі більш-менш чіткі роз’яс­нен­ня місцевим органам соцзахисту, які нараховують субсидії, уряд дав тільки щодо січня. Так, за перший місяць 2019 року монетизовані субсидії отримають лише ті споживачі, які у січні вперше цього опалювального сезону звернулися за отриманням субсидії. Кошти їм перекажуть на їхні особові спецрахунки в «Ощадбанку».

За словами начальниці міського відділу соцзахисту Віри Мельник, банк відкриває такі рахунки самостійно — без звернення отримувачів субсидій. Кошти зі спецрахунків автоматично будуть переказуватися підприємствам, які надають комунальні послуги. Наразі гроші «Ощадбанку» управління не переказало — затримка виникла через електропостачальне підприємство, адже замість «Рівнеобленерго» за електроенергію рівняни відтепер сплачуватимуть «Рівненській обласній енергопостачальній компанії». А вона довго не подавала своїх реквізитів та особових рахунків споживачів.

За решту отримувачів субсидій кошти за січень ще перекажуть на рахунки приватних організацій. А ось як схема працюватиме далі — на місцях не знають. За словами пані Мельник, в уряді заявили, що кошти нараховуватимуть людям з пенсіями або ж на рахунки в «Ощадбанку», але досі немає нормативних актів, які б чітко розписували процес виплати субсидій. Також невідомо, чи зможуть отримувати люди гроші на руки, а чи кошти зі спецрахунків автоматично перерозподілятимуть на рахунки підприємств. Якщо автоматично, то обіцяють, що отримувачі субсидій наприкінці опалювального сезону зможуть забрати собі зекономлені кошти.

— На сьогодні у Рівному є 24 тисячі отримувачів субсидій, — зазначає пані Мельник. — За січень маємо переказати за субсидії понад 40,5 млн грн. У когось субсидія — дві гривні, у когось — 10 тисяч. Але як будемо їх нараховувати за лютий та березень — досі не знаємо. Чекаємо на роз’яснення. Заборгованості за субсидії з держбюджету немає.

Попри те, що на монетизацію субсидії багато хто очікував, зокрема і підприємства, які надають послуги, є побоювання, що вона лише погіршить ситуацію. Так, з одного боку, підприємства уже не залежатимуть від виплат держави, яка торік довгий час боргувала за субсидії. З іншого — якщо виплати субсидій будуть на руки, то чи є гарантія, що отримувачі вчасно розраховуватимуться за компослуги? Звісно, субсидії у разі заборгованості відбиратимуть, проте ті, хто не спроможний був сплатити з допомогою держави, навряд чи зможе платити за комунальні без неї. Таким чином, борги населення можуть тільки зростати.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також