Монополія «слуг»: про парламентські вибори на Рівненщині

1990 0

Ми у соцмережах:

Кандидати від Слуги народу на Рівненщині. Фото - з офіційної сторінки партії у FB

Позачергові парламентські вибори 21 липня закінчилися прогнозовано — понад 43% голосів виборців здобула пропрезидентська партія «Слуга народу», у понад тричі обігнавши найближчого конкурента. У половині мажоритарних округів в Україні також виграли представники «Слуги народу», тож вперше у Верховній Раді більшість голосів належатиме одній політичній силі — президентській. І Рівненщина у цьому їй допомогла.

Олександр КовальчукДо парламенту за результатами голосування по багатомандатному окрузі в Україні проходить п’ять партій: «Слуга народу», яка набрала 43,1% (а це понад 6,2 млн голосів), «Опозиційна платформа — За життя» (13% або 1,9 млн голосів), ВО «Батьківщина» (8,2%), «Європейська солідарність» (8,1%) та «Голос» (5,8%). Найближче до прохідного бар’єру наблизилися Радикальна партія Олега Ляшка (4%) та «Сила і честь» (3,8%).

«Слуга народу» виграла в усіх областях, окрім Донецької та Луганської, де більшість проголосувала за «Опозиційну платформу — За життя», та Львівської, де обрали «Голос». Голосування на Рівненщині мало відрізняється від загальноукраїнських тенденцій, окрім хіба успіху Радикальної партії, за яку проголосували рівненські села і яка здобула у нашому регіоні 8,2% голосів (Рівненщина друга за рівнем підтримки цієї партії в Україні — після Чернігівської). «Опозиційна платформа — За життя» у нашій області не подолала 5-відсотковий бар’єр, набравши 4%, проте підтримка цієї партії на Рівненщині виявилася найвищою серед західних областей і вищою, аніж за націоналістичну «Свободу».

Олександр АліксійчукЗа «Слугу народу» на Рівненщині проголосували майже 169 тис. виборців, а це 41,9% тих, хто прийшов на голосування 21 липня. А прийшла меншість — явка на цих виборах була рекордно низькою. На дільниці прийшли лише 48% виборців Рівненщини, у 156-му окрузі (Сарненський, Березнівський та Костопільський райони) явка становила 44%, лише на півдні на дільниці прийшло більше половини виборців — 50,6%.

На другому місці за кількістю голосів в області опинилася «Батьківщина», яка отримала найбільшу підтримку у сільській місцевості і набрала загалом в області 10,6%. На третьому місці за рівнем підтримки рівнян — партія Петра Порошенка «Європейська солідарність» — 9,7%. «Голос» отримав шосту, після Радикальної партії, позицію і 8% голосів. Інші партії набрали в області менше 5%.

Що цікаво, підтримка партій у різних округах була різною — за винятком великої підтримки «Слуги народу». Так, у Рівному партія Вакарчука вийшла на другу позицію, а «Європейська солідарність» — на третю. У центральних районах області друге місце, навпаки, посіла «Європейська солідарність», а третє — Радикальна партія. На півдні більшість голосів після «Слуги» набрала «Батьківщина», за нею — «Європейська солідарність». У двох північних округах друге місце — у «Батьківщини», а третє — у Радикальної партії.

Голосування за кандидатів у мажоритарники було більш цікавим, адже якщо загальнонаціональні симпатії щодо партій були відомі завдяки соціологам, то щодо переможців в округах передбачення дуже різнилися. На відміну від тієї ж сусідньої Волині, Рівненщина не підтримала жодного чинного нардепа і обрала повністю нових представників до парламенту. У чотирьох з п’яти округів перемогли представники «Слуги народу», лише на крайній півночі, у 155 окрузі, перемогу здобув самовисуванець Віктор М’ялик, який майже на 7% перегнав представника «Слуги народу» Володимира Рашовського та на 12% — чинного нардепа від БПП Василя Яніцького.

Віктор М’ялик«Феномен» 40-річного Віктора М’ялика можна легко пояснити: він відповідав критерію «нове обличчя», яке було трендом на цих виборах, мав немалу упізнаваність, адже ще з минулих парламентських виборів, які програв, активно працював на окрузі через свій благодійний фонд, а по-третє, заручився підтримкою пасторів — і отримав голоси чималої кількості прихожан місцевих релігійних громад. Пан М’ялик балотувався як самовисуванець, проте його підтримувала «Батьківщина». Найімовірніше, до фракції цієї партії він і входитиме у Раді. Віктор М’ялик, до слова, народився у Воронках Володимирецького району, проте живе поблизу Києва та має бізнес у сфері нерухомості на Київщині. У пана М’ялика, що цікаво, — шестеро дітей.

У Рівному перемогу здобув 45-річний «слуга» Олександр Ковальчук, набравши 31,2% голосів, майже втричі більше, аніж чинний нардеп від «Свободи» Олег Осуховський (13,9%). Батьківщинівець Олександр Курсик в окрузі отримав 10% і третє місце. Переможець — уродженець Житомирщини, проте давно живе та працює у Рівному. Офіційне місце роботи Олександра Ковальчука — голова правління громадської організації «Платформа взаємодій — Простір». Раніше він працював на різних посадах у «Реноме» та групі компаній «Кратос», також має причетність до девелоперського бізнесу та будівництва житлових масивів «Південний» та «Гармонія» у Рівному.

Сергій ЛитвиненкоУ центральних районах Рівненщини, 153-му окрузі, перемогу здобув 40-річний екс-депутат Рівненської облради минулого скликання та висуванець «Слуги народу» Роман Іванісов, який набрав 35,7% голосів. Чинний нардеп Юрій Вознюк отримав лише 22,5% підтримки, висуванець «Європейської солідарності» та перший заступник голови Рівненської ОДА Віталій Ундір — 10,1%. Роман Іванісов у біографії вписав, що працює головним юристом київського обслуговуючого товариства «Проф Дез Контроль Плюс». Живе пан Іванісов, який родом з Бердянська Запорізької області, у Києві. Коли був депутатом облради, входив до фракції «Батьківщина» та був названий одним з найбільших прогульників. Пан Іванісов раніше був засновником кількох підприємств, зокрема на Рівненщині.

На півдні області переміг 38-річний рівненський підприємець родом з Бущі Здолбунівського району Олександр Аліксійчук. Пан Аліксійчук, окрім того, що має власний бізнес, керує будівельним підприємством, яке входить до групи «Інтербетону». В окрузі він набрав 36%, чинний нардеп від БПП Олександр Дехтярчук у понад удвічі менше — 15%, ще один чинний нардеп та висуванець «Батьківщини» Ігор Луценко — 12,2%.

Найменший відрив між кандидатами був у 156-му окрузі, що трохи північніше Рівного. Із 26,7% переміг висуванець «Слуги народу» та директор Зірненського спиртзаводу Сергій Литвиненко. Голова облради Олександр Данильчук набрав в окрузі 22,3%, висуванка «Батьківщини» та обласна депутатка Ксенія Павловська — 13,8%. Переможець — родом з Полтави, нині проживає у Березному.

Роман ІванісовТакож до парламенту за списками партій пройде ще декілька рівнян: від «Слуги народу» — бізнесмени Дмитро Соломчук та Олександр Салійчук, від «Європейської солідарності» — госпітальєрка Яна Зінкевич та уродженка Дубна і чинна нардепка Ірина Луценко, від «Голосу» — Соломія Бобровська, яка керувала кілька місяців Одеською ОДА, від «Батьківщини» — екс-нардеп від Рівненщини Олександр Абдуллін.

За попередніми підрахунками, «Слуга народу» матиме у парламенті близько 250 голосів. Концентрація такої влади в одних руках може мати два шляхи — повернення до тоталітаризму, про що говорять песимісти, та можливість швидко реформувати країну у позитивному плані, на що сподіваються оптимісти. Поки зарано говорити і про позитив, і про негатив для України від монополії «Слуги народу». Зрештою, перші законопроєкти, які обіцяє ухвалити партія, не є поганими: відповідальність народних депутатів за відвідування засідань та кнопкодавство, зняття недоторканості, зменшення податкового навантаження на бізнес та введення податку на виведення капіталу і под. Чи виконає обіцяне, поки невідомо. Проте третій Майдан, про який починають говорити невдоволені голосуванням більшості українців, навряд чи можливий найближчим часом. Попри те, що багатьом не до вподоби партія Зеленського і ті, кого вона привела до влади, обрала їх абсолютна більшість, а в умовах демократії з цим потрібно миритися.

Алла САДОВНИК.

 

 

 

 

 

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також