Муляренко рекомендує крос: мешканців області голова ОДА просить здати фізкультурні нормативи

2242 0

Ми у соцмережах:

Олексій Муляренко з синами

До кінця листопада керівництво Рівненської ОДА має відзвітувати про «фізичну підготовленість» мешканців Рівненської області. Причому не лише школярів і студентів, а всіх: від офісних працівників до пенсіонерів. Задля «оцінки» мешканці області повинні здати нормативи.

Голова ОДА Олексій Муляренко розпорядження про оцінювання фізпідготовки рівнян підготував на основі вказівок міністра спорту Ігоря Жданова. Усім органам місцевого самоврядування, навчальним закладам, підприємствам, установам та організаціям області п. Муляренко лише рекомендував долучитися до оцінювання. Формально змусити когось бігти чи підтягуватися ОДА не може. Навіть більше: люди, які братимуть участь у здачі нормативів, повинні будуть принести довідку, що у них немає проблем зі здоров’ям.

До речі, вимоги досить високі. Наприклад, чоловікам 36-40 років на «п’ятірку» потрібно пробігти три кілометри за 13,1 хв., підтягнутися дев’ять разів на перекладині, стрибнути 2,25 м з місця (на «двійку» має бути стрибок на два метри, для порівняння). Жінкам цього віку — пробігти два кілометри за 12,3 хв., підтягнутися у висі лежачи 20 разів, віджатися від підлоги 18 разів.

Олександр Корнійчук, заступник голови Рівненської ОДА:

Велику увагу держава сьогодні приділяє популяризації рухливого та здорового способу життя. Щоб ефективніше працювати у цьому напрямі, потрібно мати дані щодо фізичної підготовленості населення. Якщо школярів і студентів ще можна перевірити на уроках фізкультури, то з тим, як перевірити фізичну підготовку працівників приватних підприємств, виникає проблема. В Європі, знаю, такі оцінювання також проводять.

Ми маємо зібрати інформацію до кінця листопада. Зараз ще не настільки холодно, щоб не можна було зібратися у вихідний день на стадіоні, щоб побігати чи попідтягуватися. Головне — не заганяти нікого палками.

Володимир Старіков, викладач фізкультури НУВГП і тренер з боксу:

— Протягом трьох останніх років у вишах уже немає такого нормативу, як крос. Оскільки припинили вимагати медичні довідки під час вступу, ми не знаємо, чи студенти, які до нас приходять, здорові. Фізкультура стала предметом на вибір. На пару приходить четверо-п’ятеро студентів, і я не можу когось змусити ходити чи, тим більше, складати нормативи.

У міністерстві сидять люди, відірвані від життя. Вкластися у написані, вибачте, «від ліхтаря» нормативи зможуть одиниці. Міністерство не враховує, що у школах вже практично немає фізичної підготовки. Якщо ще років десять тому в мене більше половини студентів-першокурсників могли підтягнутися 10 разів, то тепер аби з усієї групи три-чотири людини сім разів підтягнулися. Дехто вперше турнік бачить.

Окрім того, хто на громадських засадах займатиметься оцінюванням фізичної підготовки? На це ж купу часу потрібно витратити!

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також