Музей у Рівному отримає новий дизайн

1105 0

Ми у соцмережах:

Музей у Рівному отримає новий дизайн

Наступного року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї розпочнуть реставрацію і ремонт. Адже приміщенню понад 180 років, і востаннє його капітально ремонтували у 1975-1978 роках.

Олександр Булига, директор музею:

— Наша споруда — це пам’ятка архітектури національного значення, колишня гімназія. Перед тим, як зробити замовлення і укласти договір з держпідприємством «Діпромісто» про коригування розробленої в 2015 році проєктно-кошторисної документації, ми провели низку робіт. Зокрема, топографо-геодезичне знімання нашої земельної ділянки, науково-геологічні роботи, технічне обстеження конструкцій та інженерних мереж, попереднє археологічне обстеження. Результати досліджень передали «Діпромісту», і зараз вони коригують проєктно-кошторисну документацію, на що виділили 870 тисяч гривень.

Реставраційно-ремонтні роботи мають розпочатися у 2022-2023 роках. Проєктом передбачено підсилення фундаменту, часткова заміна даху, демонтаж експозицій, заміна віконних блоків, відновлення фасаду будівлі, благоустрій території, заміна електропроводки і системи опалення, монтаж сучасної протипожежної сигналізації.

— Світ змінюється, потрібно міняти й експозиції, — каже Олександр Булига. — З нами будуть працювати дизайнери, будемо шукати найцікавіші можливості показу нашої колекції. Цей процес закономірний і потрібний.

Будуть передбачені всі сучасні вимоги щодо доступу в музей людей з інвалідністю: наявність пандусів і підйомника. На реставраційно-ремонтні роботи мають виділити субвенцію з державного бюджету. Буде оголошено тендер на виконання робіт, проте зможуть подаватися лише фірми, що мають відповідну ліцензію на виконання реставраційних робіт.

— Є задум зробити арт-кав’ярню, — ділиться планами директор музею. — Щоб проводити не тільки музейні гостини, а й менш масштабні заходи. Наприклад, виставку-продаж робіт майстрів до Різдва. Хочемо зробити інтер’єри ХIХ-ХХ століть. У ці роки приміщення, в якому тепер знаходиться музей, було центровою спорудою міста. Сюди йшли всі. Тут бували і Костомаров, і Куліш, і майбутній лауреат Нобелівської премії Саймон Сміт, Огієнко, той же Драгоманов.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також