Музейні гостини-26: прикраси, горщики і сирні коники (ФОТО)

2353 0

Ми у соцмережах:

Музейні гостини-26: прикраси, горщики і сирні коники (ФОТО)

У Рівному в суботу, 19 травня, біля краєзнавчого музею відбулися двадцять шості за рахунком «Музейні гостини». Щоразу фестиваль народної творчості набирає все більше масштабів. Цьогоріч в ньому взяли участь майстри аж з 9 областей, лотки починалися аж від торгового центру «Злата плаза», а рівнян розважали два оркестри.

 Одразу на початку народного «базару» ми зустріли восьмирічну Валерію із десятирічної сестрою Анною. У Валерії в руках була вирізьблена з дерева сова.

-          Я була моделлю для конкурсу «Дівоча коса – дівоча краса», який проводив Рівненський професійний ліцею. Ось поставлю сову біля свого ліжка, - розповіла дівчинка з оригінальною зачіскою.

Цього року в музейних гостинах брали участь майстри декоративно-ужиткового мистецтва з Волинської, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської, Хмельницької, Полтавської, Кіровоградської та Київської областей. Також, свої творчі роботи привезли й умільці Рівненщини. Наприклад, пасічник з Луцька Андрій Пилипенко привіз свої медові вироби. Тут вам і консервовані в акаційному меді горішки, і медова «нутелла», і медовий спиртний напій і навіть медова косметика.

А ці волиняни презентували гончарні вироби двох видів, виготовлені за різними технологіями. Це глиняні розписані вручну полумиски, келихи, глечики. Вартість одного такого глечика – 165 гривень. Маленька мисочка – 40 гривень. Вступати не хочуть – кажуть, дуже кропітка робота.

Бажаючі могли спробувати себе у гончарстві. Вартість майстер-класу – 70 гривень разом з виробом. Мама семирічної Настуні каже, що і вона, і дочка – не байдужі до народної творчості, тому дитина сама попросила спробувати себе в ролі гончара. До речі, за словами майстра, використовує він глину гейзерного походження – надзвичайно цінний матеріал, який утворився мільйони років тому.

До речі, цьогоріч зірковою гостею "Музейних гостин" була співачка Оксана Білозір. Вона придбала для себе бублики, капелюшок, дитячу іграшку, глиняний посуд та сапку. А заступниця голови РОДА Світлана Богатирчук-Кривко  тепер матиме новий креативний кошик для освячення фруктів на свято Спаса.

На «Музейних гостинах» були традиційні вироби і такі, яких не бачив ще досі. Наприклад, гігантські квіти рівнянки Світлани. Вона виготовляє їх з італійського гофрованого паперу та будівельних труб. Виходять просто чудові декорації. На виготовлення однієї квітки витрачає один день. Вартість найбільшої квітки – 700 гривень.

Цю волохату дивовижу звуть «Фалоцеріус страческій». Виростила його рівнянка Наталка, колекція кактусів якої налічує 500 видів.

-          Коли чоловік будував собі в дворі нашого будинку гаража, я поставила умову, щоб зверху над гаражем збудував мені оранжерею для кактусів, - розповіла Наталка.

Наталка свої кактуси продавала недорого. Даючи поради покупцям щодо того, як за ними доглядати, зазначала, що пересаджувати їх у горщик потрібно з любов’ю – тоді прийметься. А от фалоцеріус продати відмовилася.

Найбільші черги, мабуть, були біля лотків, де продавали овечий сир з Косова різних сортів і форм. Наприклад, дитячі сирні коники були по 10 гривень.

Рівнянин Михайло Полющук презентував виготовлені ним прикраси з бісеру та міді.

-          Це було моє хобі, потім я навчив свою дружину – тепер виготовляємо прикраси разом, - розповів чоловік. Він і сам не проти вдягнути свою оригінальну кліпсу-сережку. Запевняє, що й чоловіки можуть такі носити.

Ось чого було дійсно багато на цих музейних гостинах, то це найрізноманітніших прикрас та антикваріату, картин, вишитих, виваляних з шерсті та в’язаних виробів, плетених з лози й з інших матеріалів.

А коли ви вже втомилися та витратили всі передбачені на покупки гроші, і навіть трішки більше, можна було просто насолодитися виступом дитячих оркестрів. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також