На атомці встановлюють нове обладнання

1068 0

Ми у соцмережах:

На атомці встановлюють нове обладнання

Одним із «постфукусімських» заходів, який в рамках Комплексної програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС України нині впроваджується на енергоблоці №4 Рівненської АЕС, є встановлення 104-х рекомбінаторів водню.

Заступник начальника реакторного цеху 2 РАЕС Валерій Литвиненко зазначив, що на енергоблоці №4 встановлюють устаткування пасивних автокатолітичних рекомбінаторів водню, яке окислює водень у випадку виникнення запроектної (важкої) аварії.

Вже закінчено монтаж корпусів рекомбінаторів водню, на черзі – встановлення картриджів з матеріалом, що забезпечуватиме роботу допалювачів водню. Виробником обладнання, термін експлуатації якого не менше 30 років, є словацька компанія «PPA TRADE s.r.o.». Монтажні роботи виконують фахівці ВП «Атомремонтсервіс» (АРС). Аналогічне обладнання нещодавно встановлено під час останнього планово-попереджувального ремонту на енергоблоці №3 РАЕС.

- Метою реалізації «постфукусімського» заходу є підвищення рівня безпеки енергоблоків. Пасивні автокатолітичні рекомбінатори водню сприятимуть зниженню його концентрації у захисній гермооболонці реакторної установки та запобіганню накопичення вибухонебезпечного газу, який може надходити в разі важкої аварії на реакторній установці. Аби накопичений в гермооб’ємі водень не вибухнув, він шляхом реакції з киснем перетворюються на водяну пару за допомогою спеціальних каталізаторів у рекомбінаторах. Рекомбінатори водню – це пасивні пристрої, що не вимагають додаткового живлення чи постійної уваги персоналу. Обладнання автоматично включається у роботу в разі, якщо концентрація водню в приміщенні перевищує 0,5%, - так прокоментував встановлення нового обладнання Валерій Литвиненко.

Нагадаємо, що "постфукусімські" заходи, розроблені за результатами "стрес-тестів" на українських АЕС з урахуванням уроків аварії на японській АЕС "Фукусіма", яка сталась в 2011 році та виникла внаслідок найсильнішого землетрусу в Японії. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також