На будівництві "Рівнеазоту" засуджених було мало

1341 0

Ми у соцмережах:

На будівництві

Хімічний гігант поряд з Рівним почали будувати у 1965-му. Будівництво тривало кілька років і багатьом запам'яталося тим, що на ньому працювали тисячі людей, в тому числі й засуджені. Втім, будівельників "Рівнеазоту" обурює, коли кажуть, що завод "збудували руками засуджених".

Рівнеазот Хімічний гігант поряд з Рівним почали будувати у 1965-му. Будівництво тривало кілька років і багатьом запам'яталося тим, що на ньому працювали тисячі людей, в тому числі й засуджені. Втім, будівельників "Рівнеазоту" обурює, коли кажуть, що завод "збудували руками засуджених". Відомий у Рівному працівник будівельної галузі, а нині пенсіонер Олександр Курилович, розповідає:

— Будували "Рівнеазот" 8-9 тисяч людей зі всієї України. Спеціалісти приїжджали у відрядження і зі східних, і з центральних областей. Всі вони були чесними і порядними людьми. Засуджених, але лише тих, хто відбував покарання умовно, також залучали до будівництва. Проте таких людей було менше 1%. Я, наприклад, працював заступником начальника спеціалізованого управління №64, ми виконували усі важливі механіко-монтажні роботи, до яких ув'язнених не залучали. Темп будівництва спав десь у 1974 році. А до того через кожні дві години проводили планерки, тодішні міністри раз у раз з Києва приїздили перевірити, як триває будівництво. Заводу надавали великого значення. Всіх, хто працював над заводом, поважали. Погано, що нині підприємство зупинили. Я — за те, щоб його повернули державі. Коли завод був державним, мікрорайон цілий побудували у Рівному, поліклініку, будинок культури.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також