На кладовище — тільки з покійником. До понеділка

2083 0

Ми у соцмережах:

На кладовище — тільки з покійником. До понеділка

У Рівному до понеділка 27 квітня заборонено відвідувати кладовища — таке рішення спеціальна комісія прийняла наприкінці минулого тижня. Зробили це, щоб не допустити великого скупчення людей у поминальні дні та, відповідно, поширення коронавірусу. За дотриманням цього обмеження у вихідні стежитимуть правоохоронці. На кладовища у ці дні пускатимуть лише для поховання померлих, і то — не більше десяти осіб.

Ця заборона зробила неможливими масові зібрання рівнян у вихідні на кладовищах. Адже традиційно у першу неділю після Великодня звершуються поминальні молебні біля могил. Одразу відреагувала на заборону й церква, яка вирішила перенести обряд.

Василь Рудніцький, прес-секретар Рівненської єпархії ПЦУ:

— Поминальні дні розпочинаються одразу після Великодня. Загалом правильно це робити у вівторок, коли минає дев’ять днів від розп’яття Спасителя. Однак більшість православних в Україні йдуть на кладовища у неділю, бо тоді у людей вихідний. Але цього року через пандемію коронавірусу Синод ПЦУ офіційно переніс та ухвалив день поминання померлих на 6 червня. Він припаде на троїцьку суботу, коли теж згадують померлих.

На обмеження влади відгукнулася й єпархія УПЦ Московського патріархату. Митрополит Рівненський та Острозький Варфоломій постановив провести поминальну суботу за день до Вознесіння — 27 травня.

Володимир Хомко, міський голова:

— Дуже добре, що усі конфесії перенесли Провідну неділю на дату, що не входить до карантинного періоду. Зі свого боку, міська влада зробила усе, щоб не було масових походів на кладовища. По-перше, громадський транспорт туди не буде їздити. По-друге, цвинтарі закрито. Тепер на територію кладовища можна потрапити хіба що нелегально, перелізши через паркан. Однак для цього є поліція, яка буде унеможливлювати такі дії.

Згадайте, скільки людей у попередні роки збиралося на Провідну неділю? Якби зараз було таке скупчення, у нас би пів міста перехворіло. А так — ми це все обмежуємо, і є результати.

Василь Зелінський, т.в.о. заступника начальника обласного управління поліції у Рівненській області:

— Поліція буде стежити за кладовищами, зловживань ніхто не допустить, винних у порушенні карантину та закону притягуватимемо до відповідальності. Ні для кого не буде винятків.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також