На Кубі відбувся саміт Руху неприєднання. Дружити будуть проти «панування США»

1942 0

Ми у соцмережах:

На Кубі відбувся саміт Руху неприєднання. Дружити будуть проти «панування США»

Саміт країн Руху неприєднання, що об’єднує 118 держав, відкрився минулої п’ятниці на Кубі. Головою цієї організації на три роки обраний кубинський лідер Фідель Кастро, який замінив на цій посаді малазійського президента. На саміті були присутні глави держав і урядів 55 країн, у тому числі президенти Ірану Махмуд Ахмаді Нежад і Білорусі Олександр Лукашенко. Росія в роботі саміту брала участь як спостерігач.

Саміт країн Руху неприєднання, що об’єднує 118 держав, відкрився минулої п’ятниці на Кубі. Головою цієї організації на три роки обраний кубинський лідер Фідель Кастро, який замінив на цій посаді малазійського президента. На саміті були присутні глави держав і урядів 55 країн, у тому числі президенти Ірану Махмуд Ахмаді Нежад і Білорусі Олександр Лукашенко. Росія в роботі саміту брала участь як спостерігач. Сам Фідель Кастро, який перебуває в лікарні після перенесеної хірургічної операції, за рекомендацією лікарів не брав участь у його роботі. Перед відкриттям форуму 80-річний Кастро прийняв у своїй резиденції прибулого в Гавану генерального секретаря ООН Кофі Аннана і президента Венесуели Уго Чавеса. Головним вектором діяльності організації, створеної в 1961 році, Куба оголосила протидію США. У своєму виступі виконуючий обов’язки керівника Куби Рауль Кастро закликав неприєднані країни, «що становлять дві третини членів ООН», згуртуватися в боротьбі проти системи однополярного світу, в якому чільну роль відіграють США. За його словами, прикметною рисою сьогоднішньої міжнародної обстановки є «необгрунтовані претензії на світове панування єдиної наддержави, підтримуваної її союзниками». Він також закликав захищати «право наших країн на мирне використання ядерної енергії», висловившись у той же час за «повне і загальне роззброєння, у тому числі ядерне». Рауль Кастро засудив «лицемірство уряду США, яке, підтримуючи нарощування Ізраїлем свого ядерного арсеналу, виступає з погрозами на адресу Ірану з метою зашкодити йому використовувати ядерну енергію в мирних цілях».

Рух неприєднання Рух неприєднання сформувався як альтернатива двом блоковим системам Сходу і Заходу. З моменту свого проголошення в 1961 році на зустрічі в Белграді президента Югославії Йосипа Броз Тіто, прем’єр-міністра Індії Джавахарлала Неру і президента Єгипту Гамаля Абделя Насера ця організація намагалася зайняти позицію відстороненого спостерігача, не бажаючи втручатися в протистояння двох наддержав того часу. Після розпаду СРСР і формального припинення суперництва між США і Росією Рух неприєднання на якийсь час виявився в глибокій кризі. Зараз Рух неприєднання бореться за розвиток співпраці по лінії «південь-південь», тобто насамперед між країнами, що розвиваються, які є сировинним придатком багатої Півночі. Зокрема, він виступає за перегляд ролі Ради безпеки ООН і розширення повноважень Генеральної Асамблеї, де переважну більшість становлять неприєднані держави.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також