На кухні рівненських шкіл привезуть російські холодильники?

1586 0

Ми у соцмережах:

На кухні рівненських шкіл привезуть російські холодильники?

Двадцять чотири школи Рівного та ще кілька дитсадків до кінця листопада отримають нове кухонне обладнання. Постачатиме печі, електросковорідки та м’ясорубки рівненське товариство, яке саме виготовляє частину обладнання. Проте серед того, що отримають школи за бюджетні гроші, будуть і товари російського виробництва. Бо саме під холодильники, які виробляють у Росії, міське управління освіти прописало вимоги у тендерній документації.

Таких масштабних закупівель для шкільних кухонь у місті не було давно. 2,4 млн грн виділили з державного бюджету, ще 1,3 млн грн додали з місцевого, щоб придбати 116 одиниць обладнання для 24 шкіл. Окремо для дитсадків з міського бюджету дали півмільйона гривень.

За словами начальника міського управління освіти Рівного Василя Харковця, потребу в обладнанні визначали заклади самостійно:

— У школах різне обладнання стоїть. Зрозуміло, що ми щось за ці роки купували самі, модернізовували, але не до кінця. Пропозиції, що потрібно купувати, складали самі заклади. До переліку увійшли майже всі школи міста, окрім кількох маленьких.

Тендери міське управління освіти оголосило у червні, щоб встигнути до початку навчального року встановити хоча б частину обладнання. Але обидві закупівлі — і для шкіл, і для дитсадків — скасували після втручання Держаудитслужби. Тендерний комітет визнав переможцем обох торгів рівненське ТОВ «Арм-Еко», хоча те не подало усіх документів, прописаних у тендерній документації. Щоб не оскаржувати висновок аудиторів, управління вирішило розірвати вже підписані договори з підприємством та оголосило на початку серпня нові торги, завбачливо забравши вимоги про документи, яких не мало «Арм-Еко».

Нові тендери рівненський виробник знову виграв, не торгувавшись, як і на попередніх, із конкурентами — між іншим, товариствами, які також пропонують деяке обладнання «Арм-Еко». Поки проводили другий тендер, рівненське товариство підняло свою цінову пропозицію — на 44 тис. грн. Проте договори з «Арм-Еко» управління освіти цього тижня підписало. Якщо нічого не завадить, до кінця листопада нове обладнання на 3,6 млн грн встановлять у їдальнях рівненських шкіл та дитсадків. У тому числі — і російські холодильні шафи. Саме так: відповідно до поданих документів на тендер, у рівненські школи «Арм-Еко» збирається поставити 25 «шаф холодильних» від «Полаір» — російського виробника.

У довідці про походження товару «Арм-Еко» завбачливо написало: «Запропонований товар не внесено до Переліку товарів, заборонених до ввезення на митну територію України, що походять з Російської Федерації...».

З управлінням освіти Рівного «Арм-Еко» працюватиме не вперше. За даними з Prozorro, товариство вже кілька разів постачало у навчальні заклади міста кухонне обладнання на загальну суму близько 210 тис. грн. Начальник управління освіти Василь Харковець зазначає, що претензій до обладнання не було.

До 2016 року товариство належало депутату Рівненської міської ради Роману Стасюку. Нині офіційно воно у власності Михайла Мельника та Андрія Єдіна. Як розповідає депутат, бізнес продав, коли йшов на державну службу — працювати помічником народного депутата.

І хоча офіційно свою причетність до нинішньої роботи «Арм-Еко» пан Стасюк заперечує, його і далі пов’язують із діяльністю фірми. Окрім того, що його дружина, відповідно до поданої паном Стасюком декларації, надає підприємству майно в оренду, а про справи товариства депутат чудово обізнаний.

Як я можу допомагати, якщо я — в опозиції? Вони виграють не завдяки мені, а всупереч, — зазначає Роман Стасюк. — Але я не бачу нічого поганого, якщо рівненська фірма, яка зареєстрована у нашій області, сплачує податки, створює робочі місяця, виграє тендери. А то шукають незрозуміло кого і незрозуміло з яких причин.

Зараз на обладнання для шкільних їдалень виділили близько півмільярда гривень в Україні, а ще ж для військовиків — десь 200 млн грн. Ніколи таких обсягів не було, зараз заводи не справляються.

Обладнання у школи треба було б поставити і підключити до початку навчання, а вони тільки зараз розбираються з тендерами. Навіть якщо до жовтня-листопада закінчать з тендерами, є загроза, що виробники не встигнуть виготовити обладнання, і наприкінці року бюджетні гроші пропадуть. Можна звертатися до імпорту, але теж буде поставка місяць-два. І ми так будемо підтримувати не українського виробника, а створюватимемо робочі місяця в інших країнах.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також