На місці замку знайшли стару цеглу

1808 0

Ми у соцмережах:

На місці замку знайшли стару цеглу

Цього тижня рівненські археологи взялися за лопати біля стадіону «Авангард» — у пошуках будь-яких решток, які б свідчили, де саме між Устею та Лебединкою стояв палац Любомирських.

Розкопки

Богдан Прищепа
Перед тим грунт уже «продивилися» георадарами столичні фахівці. Однак чи справді вцілів бодай фундамент — у найближчі два тижні мають з'ясувати місцеві науковці. Нагадаємо, що на пошуки замку міська рада виділила чималі гроші — лише на цей рік заплановано близько 400 тисяч гривень. Богдан Прищепа, заступник директора ДП «Рівненська старовина» науково-дослідного центру «Охоронна археологічна служба України» Інституту НАН України:
— Ми шукаємо межі старовинної будівлі на місцях, які у квітні вказали георадари. Копаємо шурфи і вивчаємо знахідки. Приступили до роботи у вівторок і вже знайшли кілька цеглин XVIII століття, які цілком могли бути частиною фортеці. І вже зовсім несподівано знайшли уламки кераміки та крем'яні знаряддя мідного віку! Але що побачимо далі — прогнозувати не берусь. Річ у тім, що палац Любомирських стояв на пагорбі, а бульдозери в радянські часи майже зрівняли його із землею. Тож невідомо, чи є сенс копати глибше метра-півтора. Те, що ми робимо зараз — лише археологічна експертиза. По її закінченні маємо вирішити, чи варто розпочинати повноцінні археологічні розкопки, або ж доведеться згортати роботи, бо шукати в тому місці більше нічого.
Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також