На Оствиці відкрили Вулицю прадавніх ремесел (ВІДЕО)

392 0

Ми у соцмережах:

На Оствиці відкрили Вулицю прадавніх ремесел (ВІДЕО)

У Рівному в парку історичної реконструкції "Городище Оствиця" відкрили Вулицю прадавніх ремесел. Для відвідувачів на вихідних, 22-23 травня, в трьох майстернях проводили заняття з різних ремесел.

Чому можна навчитися у майстернях — бачило Суспільне.

Щовихідних на Оствиці працюватимуть три локації — Реміснича майстерня, Майстерня глини та Гостинна хата. У дерев'яних будинках, створених за прототипами стародавніх осель, майстри навчатимуть охочих створювати традиційні вироби Полісся та Волині.

Гостинна хата

Юрій та Алла Ковальчуки проводять майстер-класи у Гостинній хаті парку історичної реконструкції "Городище Оствиця". Звідси починається Вулиця прадавніх ремесел, яку відкрили 22 червня.

Майстер Юрій Ковальчук показав дітям, як виготовляти з дерева традиційні поліські іграшки. Перший виріб — вітрячок, за технікою жителя села Сварицевичі Сарненського району.

- У мене є вже заготовки, вже обстругані. Для такої роботи потрібно вміти керувати ножем. Я дітям ножа в руки не дам. Це небезпечно і ніж потрібно, щоб був дуже гострий,зазначив майстер традиційної іграшки.

Також майстер показав дітям, як своїми руками створити музичний інструмент.

- Ця річ називається у різних селах по різному. Там, де я народився, казали просто — труба. В іншому селі називають пекач, — додав Юрій Ковальчук.

Учасниця майстер-класу Ольга Пасюк разом із дітьми, чотирирічним Левом та шестирічною Аделіною, відвідали заняття у Гостинній хаті.

- Дітки народилися в Америці, ми приїхали до дідуся з бабусею. Це чудова можливість показати їм українську культуру, звичаї, традиції. Одне діло розказувати, як жили мої прабабуся і прадідусь, які були у них звичаї, побут, іграшки, а тут вони змогли наочно побачити це. Я дуже радію, що є таке місце в Рівному, — поділилася Ольга Пасюк.

Майстерня глини
У Майстерні глини керамістка Єлизавета Цівінська навчала виготовляти вироби на гончарному крузі. Відвідати таке заняття прийшла австралійка Роксен. Її син Сейдж О'Доннелл у грудні 2023 року загинув на українсько-російській війні, він був добровольцем Інтернаціонального легіону Збройних сил України.

Зі слів жінки, хлопець проходив бойову підготовку поблизу Рівного та хотів тут проживати. Роксен приїхала в Україну, аби побачити людей, яких захищав її син, поділилася жінка:

- Я приходила сюди зі своєю подругою Тетяною. Тут — таке прекрасне місце, я із задоволенням повернулася сюди знову. Я брала участь у майстер-класі з гончарства, ми зробили кухлик з деревом. Це так класно бути тут.

Реміснича майстерня
У Ремісничій майстерні Ірина Кухар навчала відвідувачів плести купальський віночок та вінок-оберіг. Вона розповіла, що він означає:

- Це був оберіг з пахучого різнотрав'я — шавлія, ромашка, м'ята, рум'янок. На даний час це може бути прикраса в інтер'єрі. У давнину по-своєму робили ці віночки. На Купала дівчата плели їх, коли йшли пускати на воду. Перед Трійцею можна зробити віночок з пахучих трав.

Керівник клубу історичної реконструкції "Оствиця" Юрій Ойцюсь розповів, що давно хотіли створити майстерні, де б навчали людей давнім ремеслам:

- Це проєкт, до якого ми дуже довго йшли. У майбутньому у нас має бути повноцінна Вулиця прадавніх ремесел. У нас буде багато майстрів: бондарі, теслі, ковалі. Ми шукаємо майстрів, які будуть на цій вулиці працювати. Майстерні мають працювати щотижня, у суботу та неділю, в теплу пору року, але хотілося б, щоб вони працювали і взимку. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також